foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/11, 2021

EU: Många kryddor blandas ut

Stärkelse, mjöl, kalk eller damm, färglagt med otillåtna färgämnen, är något av det man får på köpet när man köper peppar, kummin, gurkmeja, saffran, paprikapulver eller chili. Det visar den första undersökning av fusk inom kryddbranschen i hela Europa som EU-kommissionen genomfört. 17 procent av all undersökt peppar visade sig vara utblandad, medan siffran var 14 procent för kummin och 11 procent vardera för de övriga, skriver Food Navigator.
Just kryddor har länge misstänkts vara bland de livsmedel som det fuskas mest med, och tidigare undersökningar i bland annat Nederländerna och Frankrike har gett stöd åt den misstanken. Bland orsakerna finns att kryddor är dyra och att leveranskedjorna är långa och komplicerade, vilket öppnar möjligheter för fusk.

Arla slår tillbaka mot greenwashingkritik

Delar av Arlas klimatkompenserande skog har skövlats, och redan innan detta har Arla fått mycket kritik för att man använder klimatkrediter för att bli klimatneutrala, istället för att enbart minska på sina egna utsläpp. Nu ryter Arlas presschef Jesper Skovlund ifrån mot anklagelserna om förskönande så kallad "greenwashing" – i ett inlägg på Linkedin.
"Vi står nu i en situation där vi har följt alla gällande regler och standarder för våra köp av klimatkrediter och för vår marknadsföring. Ändå kan vi konstatera att det finns de som menar att vi 'greenwashar'. Det är helt enkelt en ohållbar situation för oss som företag", skriver han, och efterlyser istället tydliga riktlinjer för alla.

Miljoner till köttdjursuppfödning

Åtta aktörer inom svensk köttdjursuppfödning får dela på tre miljoner SEK i form av Svenska Köttföretagens "Branschutvecklingspengen". Fokus ligger på ökad djuromsorg och förbättrad produktion samt lönsamhet i hela värdekedjan, och går till projekt inom exempelvis ökad marknadsföring av svenskt griskött eller hur man bättre räknar på antibiotikaanvändningen. Bland mottagarna finns Gård & Djurhälsan, Sveriges Grisföretagare och SLU.

El Taco Truck vill göra texmexhyllan rosa

Svenska El Taco Truck vill byta färg på texmexhyllorna. När förtaget nu stegar in från serveringarna på gatan vill man se rosa hyllor i butikerna.
"Det rosa lyser upp matbutikerna och ger en känsla av en butik i butiken. För oss på El Taco Truck har det visuella uttrycket alltid varit en central del av varumärket ", säger företagets PR-chef Ida Rislöw, "och nu när produktlinjen rullar in i dagligvaruhandel och tar plats i tex mex-kategorin vill vi skapa en visuell upplevelse av varumärket".
Konceptet ska rullas ut i svenska butiker under våren.

Premium Snacks avancerar till nästa börsliga

Premium Snacks lämnar handelsplatsen Spotlight Stock Market och tar steget in på Nasdaq First North Growth Market den 14 december. Detta "medför bättre förutsättningar för framtida värdeskapande för bolagets aktieägare", skriver företaget i ett pressmeddelande.
"Listningen vid Nasdaq First North Growth Market bedöms vidare utgöra en kvalitetsstämpel mot potentiella kunder, samarbetspartners och leverantörer", tillägger Premium Snacks.
Bytet av handelsplats sker på villkor av att inget oväntat sker som påverkar möjligheterna.

General Mills byter deg mot deg

Livsmedelsjätten General Mills ska sälja sin europeiska degverksamhet, baserad i Tyskland, till franska Cérélia. Affären, som omfattar både tillverkningen av egenmärkesvaror och märkesvaror i Tyskland, Storbritannien och Irland, måste dock godkännas av konkurrensmyndigheterna. Hur mycket "deg" som General Mills får för degen har dock inte uppgetts.

Börsen tillbaka till normalläge

Fredagens skrämselhicka på börserna efter nyheterna om den nya omikronvarianten av covidviruset förbyttes snabbt i normalläge på måndagen. Probi steg med 4,69 procent till 424:50 SEK, Veg of Lund steg med 4,36 procent till 28:70 SEK, Apetit steg med 3,28 procent till 12:60 EUR, Opticept steg med 2,39 procent till 85:60 SEK, och Anora Group steg med 2,21 procent till 11:12 EUR.
Agtira föll med 6,88 procent till 25:70 SEK, medan Dalsspira föll med 6,01 procent till 1:72 SEK, Ice Fish Farm föll med 5,51 procent till 36:00 NOK, Simris Alg föll med 4,42 procent till 0:74 SEK, och LMK Group föll med 4,27 procent till 31:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,34 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,59 procent.

Gomidda: Ägget är löst

Det sägs ju att den som vill lära sig den fulla innebörden av uttrycket "överallt" kan testa att värma ett ägg i mikrovågsugn. Denna enkla insikt har dock först nu drabbat Gary McDougall i Perth – i Skottland, inte Australien – efter att han försökt pochera ägg i sagda köksutensilium.
Dock var det först när han tog ut ägget och skulle skopa upp det som det small – och då med besked. På bilder som Daily Record publicerar syns hur han fått svåra brännskador över hela överkroppen samt i ansiktet, och som bland annat murat igen hans ena öga fullständigt.
Själv säger Gary McDougall att han sannerligen gjort detta massor med gånger tidigare, utan skador.
En hårdkokt herre, med andra ord.

MailPoet