foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/11, 2021

Livs återupptar samarbete med industrifacken

Livsmedelsarbetareförbundet återupptar nu samarbetet med de övriga facken inom industrin, som man pausade i somras. Det sker efter att den stora stridsfrågan, som handlade om omställningsförsäkringen, nu är löst..
"Det som föranledde pausen har löst sig på ett positivt sätt i och med den förhandlingsuppgörelse som LO träffat med Svenskt Näringsliv", skriver Livs i ett kort uttalande.

Halverad förlust för Humble

Köphungriga Humble Group räknar hem skördarna efter sin långa rad företagsköp, och rapporterar en mer än halverad förlust före skatt för tredje kvartalet om -40 miljoner SEK pro forma (-91). Omsättningen steg till 872 miljoner SEK pro forma (401).
"Vi har ett underliggande momentum i våra verksamheter, där samtliga presterar bättre än tidigare år och där flertalet har nått all-time-high försäljning under september och oktober månad", säger vd Simon Petrén, och tillägger att företaget har "en fortsatt mycket stark pipeline med intressanta bolag och erfarna entreprenörer där vi ser stora möjligheter att skapa ytterligare aktieägarvärde", som han uttrycker det.

Ica testar mobilscanning – igen

Fyra år efter att kedjan tvingades lägga ned försöken att låta kunderna scanna sina varor själva med hjälp av sina mobiltelefoner ska Ica testa detta igen nästa år. Idag är kunderna mogna för sådant på ett annat sätt än när man testade förra gången, med start 2014, tror kedjan.
"Vi var helt enkelt för tidiga och marknaden var inte redo", säger Henrik Wahlsten, ansvarig för checkoutlösningar på Ica Sverige, till Dagligvarunytt.
"Kunderna är nu mer vana att använda sin mobiltelefon till annat än att bara ringa. Marknaden är mer mogen", säger han.
Även denna gång tänker man testa mobilscanning innan den rullas ut på bred front. Det ska ske i fyra butiker i landet, säger Henrik Wahlsten, men kan inte säga exakt när.
"Vi är under teknisk utveckling och har kommit långt, men inte tillräckligt långt för att släppa det till kunderna. Då är det dumt att lova för mycket. Men det blir någon gång under nästa år", säger han.

Gårdsmejeri får kontrakt med Lidl

Väddö Gårdsmejeri ska leverera ekologisk cheddarost till alla Lidls 202 butiker i Sverige. Det är innebörden av ett nytt avtal för företaget. Hur stora leveranser det blir har inte uppgetts.

Foodora går vidare i mindre städer

Foodora lanserar nu egna butiker i Borås och Umeå, efter att ha gjort detsamma i Sveriges största städer. Idén bakom dessa är att kunna leverera mat snabbt direkt till kunderna, bland annat genom att ständigt analysera vilka varor som säljs mest, så att man snabbt kan plocka beställningarna.

Circle K lanserar "signaturkorv"

Circle K lanserar "signaturkorven" K Royal på alla sina stationer.
"K Royal är en fin delikatesskorv på imponerande 160 gram med karaktär av aromatisk svartpeppar och rostad vitlök, givetvis av 100 % svenskt fläsk- och nötkött", enligt kedjan.

Börsras drog med sig livsmedelsindustrin

Börserna i världen rasade på fredagen efter nyheten om den nya coronavirusvariant som upptäckts i Sydafrika. Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,79 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 3,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,94 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,20 procent, medan Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,20 procent.
De allra flesta livsmedelsrelaterade aktierna drogs följaktligen med. Agtira föll med 8,00 procent till 27:60 SEK, Probi föll med 6,74 procent till 415:00 SEK, Lohilo föll med 6,64 procent till 8:30 SEK, Veg of Lund föll med 6,80 procent till 27:40 SEK, Fuud föll med 6,10 procent till 1:02 SEK, Humble Group föll med 5,14 procent till 28:60 SEK, och Opticept föll med 4,76 procent till 83:00 SEK, för att ta dem som minskade mest.
Eatgood, Umida och Ica Gruppen var de enda bolagen som överhuvudtaget steg. Eatgood steg med 3,41 procent till 2:73 SEK, Umida steg med 0.63 procent till 9:66 SEK, och Ica Gruppen steg med 0,04 procent till 534:20 SEK.

Gomidda: Falling Down 2.0

Ni minns kanske filmen "Falling Down", där den psykotiske huvudpersonen "D-Fens" går bärsärkagång i valda delar av Los Angeles, bland annat på ett snabbmatställe som inte riktigt faller honom i smaken. Naturligtvis var det väl bara en tidsfråga innan något liknande skulle inträffa på riktigt, i detta vapenromantikens förlovade land, och mycket riktigt.
Tidningen Charlotte Observer rapporterar om hur Charles Douglas Doty Jr. beställde pizza på en Little Caesar's-restaurang, men när han upplystes om att detta skulle dröja hela tio minuter, gick han ut till bilen och hämtade ett automatvapen, som han sedan använde som förhandlingsargument. En av de anställda lyckades dock fly och larma polisen, som kom och tog hand om honom innan någon hunnit bli skadad. Nu har han åtalats för grovt olaga hot samt kidnappning.
Istället för att vänta tio minuter på en pizza får han nu följaktligen tugga fängelsekost under okänd tid. Det låter på något vis som en dålig byteshandel.

MailPoet