foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/11, 2021

Unga tjejer snusar mer

Andelen snusare bland 16-29-åriga kvinnor har ökat från tre till nio procent – på bara tre år. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten, som är oroad över utvecklingen.
"Det är problematiskt att vi ser det här ökade bruket bland unga och framför allt ökat bruk bland unga kvinnor som planerar att bli gravida, för nikotin har en skadlig effekt på foster. Det kommer att behöva göras insatser för att blivande mammor ska hålla sig fria från nikotin under graviditeten", säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.
Bland männen i alla åldrar minskar däremot snusandet, om än långsamt – från 22 procent 2004 till 20 procent i år.

Livsmedelsbjässar satsar på veganskt

Kraft Heinz, Dr Oetker och ADM finns bland dem som investerat sammanlagt 25 miljoner USD i det amerikanska startupföretaget New Culture, som arbetar med att ta fram en vegansk mozzarellaost. Flera andra företag i liknande branscher har tagit in stora investeringar på senare tid, exempelvis Perfect Day som nyligen tagit in 350 miljoner USD inför en planerad börsnotering, rapporterar Agfunder News.

Mejerier höjer betalningen

Arla har beslutat höja betalningen för mjölken från sina medlemmar med 0:312 SEK per kilo från månadsskiftet. Norrmejerier, Skånemejerier och Falköpings Mejerier tänker följa efter, men konstaterar samtidigt att böndernas kostnader ökat med mer än det dubbla under det senaste året, skiver ATL. Därmed kommer mjölken i butik sannolikt att bli dyrare.

Jämnt för Premium

Premium Snacks ökade omsättningen under tredje kvartalet till 82,01 miljoner SEK (81,43). Vinsten före skatt minskade däremot till 2,64 miljoner SEK (2,89).

Juleljus för Humble

Humble Group breddar sig utanför livsmedelsbranschen och har tecknat avtal om att köpa ljustillverkaren Delsbo Candles för knappt 59 miljoner SEK. Samtidigt inleder man ett partnerskap med Disney i Nordamerika, som till en början ska leda till att Humble säljer tandborstar med Disneymotiv i Mexiko.

Lidl storsatsar i UK

Lidl planerar att öppna 100 nya butiker i Storbritannien de närmaste fyra åren, vilket kommer att innebära att man har 1 100 butiker i landet 2025. 4 000 nya arbetstillfällen kommer att skapas, rapporterar Financial Times.

Bakslag för Agtira

Agtira blev torsdagens näst största förlorare i branschen med en minskning om 3,23 procent till 30:00 SEK, dagen efter att aktien rusade med tvåsiffriga belopp. Sjöstrand Coffee föll med 6,07 procent till 3:25 SEK, Skåne-Möllan föll med 2,73 procent till 535:00 SEK, Salmon Evolution föll med 2,70 procent till 8:30 NOK, och Probi föll med 2,20 procent till 445:50 SEK.
Lohilo steg samtidigt med 8,17 procent till 8:87 SEK, före bland andra Simris Alg som steg med 4,58 procent till 0:75 SEK, Carlsberg A steg med 4,02 procent till 1 165:00 DKK, Oatly steg med 3,05 procent till 9:81 USD, och Swedish Match steg med 3,04 procent till 67:72 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,04 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,88 procent.

Gomidda: Det ni, Kinder

Karin Kellner i Neudorf i sydöstra Tyskland hamnar just nu i rubrikernas sökarljus efter att någon av hennes sex hönor – som föredrar att vara anonyma – lagt ett ägg stort som en knytnäve. Och inte nog med det: inuti ägget låg ytterligare ett ägg, med skal och allt, rapporterar Mittelbayerische Zeitung, som även företer bildbevis på "XXL-ägget", som man kallar det.
Varken ordföranden i den lokala fågeluppfödarföreningen eller chefen för närmaste fågelskådarstation har hört talas om något liknande, men Herr Dr. André Piller (jo, han heter så) uttalar från sin professorsstol i diverse djurläkeri vid prestigefyllda Ludwig-Maximilians Universität München sin förklaring. Om hönan inte lägger ett ägg, så kan det komma att inneslutas i nästa, när det formas i hönans inre. Det finns ett liknande fall från 2018 i Australien, men i övrigt är det ett ovanligt ovanligt fenomen, menar han.
Där ligger ni i lä, Ferrero, med era Kinderägg.

MailPoet