foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/11, 2021

Vart fjärde matföretag ser dyrare tider

Vart fjärde svenskt livsmedelsföretag ser framför sig att kostnaderna kommer att öka med över 20 procent. Det framgår av det senaste konjunkturbrevet från Livsmedelsföretagen (LI). Samtidigt rapporterar åtta av tio livsmedelsföretag att de drabbats av olika störningar i produktionen på grund av till exempel brist på råvara, förpackningsmaterial och transporter. Till det ska läggas kraftigt ökade kostnader för elektricitet.
"I samband med mitt förra konjunkturbrev beskrev jag kostnadsökningarna som en 'perfekt storm'. Den stormen har nu blivit en orkan", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
"Utvecklingen vi ser nu är högst ovälkommen. Dagligvaruhandeln verkar utåt sett inte särskilt bekymrad, men det går inte att blunda för verkligheten. Producenternas kostnadsökningar kommer och måste leda till högre priser i butik på många av våra vanligaste livsmedel", säger han

HKScan vinstvarnar

HKScan sänker sin prognos för helåret 2021, efter högre kostnader, fågelinfluensan i Danmark, och covidsituationen i Baltikum. Tidigare har man sagt att rörelseresultatet kommer att bli högre än förra året – nu räknar man med att den blir ungefär lika som då, omkring 17 miljoner EUR.

Matförgiftningar rasar i pandemins spår

Antalet fall av matförgiftning som rapporterades till Livsmedelsverket rasade med 54 procent mellan 2019 och 2020. Ett minskat antal restaurangbesök är en av orsakerna, tror myndigheten – men också att folk lärt sig att tvätta händerna.
"När restriktionerna infördes avtog vinterkräksjukan kraftigt. Det visar bland annat hur stor effekt det har att tvätta händerna noga och ofta", säger Jonas Toljander risk- och nyttovärderare på myndigheten.

Stororder för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee har fått en order från sin samarbetspartner i Storbritannien, Grind, värd 3,1 miljoner SEK. Den avser espressokapselmaskiner samt mjölkskummare, och en del av den är anpassad för USA, där Grind tänker lansera sig efter nyår.

Saturnus: Häll ut vår glögg

Saturnus återkallar ett parti God Jul-glögg – inte för att den skulle vara farlig, utan enbart för den inte smakar som den ska. Företaget uppmanar dem som köpt glöggen att hälla ut den.

Minskad omsättning för Danish Crown

Danish Crown minskade sin omsättning för räkenskapsåret 2020/21 till 58,29 miljarder DKK (60,79). Vinsten före skatt steg däremot till 2,66 miljarder DKK (2,53).

Fuud och Agtira rusar

Fuud steg med 17,83 procent till 1:08 SEK på onsdagen, tillsammans med Agtira som steg med 15,09 procent till 30:50 SEK. Sjöstrand Coffee steg med 8,13 procent till 3:46 SEK, medan Probi steg med 3,89 procent till 454:00 SEK och Oatly steg med 3,26 procent till 9:83 USD.
HKScan föll efter sin vinstvarning med 5,52 procent till 1:75 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 3,92 procent till 29:40 SEK, Premium Snacks som föll med 3,94 procent till 12:20 SEK, och Opticept som föll med 3,70 procent till 83:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,36 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: Time for a cold one, mate

Efter en sådan här turbulent dag i den svenska inrikespolitiken är det nog fler än en som sträcker sig efter en kall öl, eller önskar sig en sådan. Fast gör då inte som den 25-åring i Kerang i Australien – var annars? – som satte hjul och motor på sin kylväska och körde iväg.
Inget körkort hade han heller, visade det sig när han stoppades av polisen, som beslagtog det udda fordonet (bild från Swan Hill Police Service Areas Facebookkonto), och nu väntar rättegång för både olovlig körning och framförande av oregistrerat fordon eller vad den brottsbeskrivningen nu kan tänkas kallas på juridiska.
Den enda trösten för mannen är väl att han testades negativt på utandningsprovet. Eller så kan man tycka ännu mer synd om honom för att han inte ens hann ta sig en öl.
MailPoet