foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/11, 2021

Arlas klimatskog delvis skövlad

Stora delar av den regnskog, som Arla stöttat bevarandet av för att kunna bli koldioxidneutral, har skövlats eller bränts. Det visar satellitfoton som danska tidningen Politiken publicerar. På Borneo har 13 procent av Arlas "klimatskog" bränts ned, och ett annat av företagets skogsprojekt i Brasilien avverkas i ännu större takt.
Därmed ifrågasätts även Arlas klimatkompensation.
"Det ger mig ingen ro i magen att utsläppen från Arlas produkter kompenseras av de här skogarna", säger professor Ole Mertz vid Köpenhamns Universitet till tidningen.
Arla å sin sida försvarar sin klimatkampanj.

"Swedish Match kan köpas upp"

Rykten florerar just nu om att ett amerikanskt bolag förbereder ett köpbud på Swedish Match. Först ut att rapportera om saken var finanssajten Betaville, men storbanken SEB tror att det kan finnas substans i ryktena denna gång.
"Vi menar att det finns mer som talar för att en affär faktiskt kan komma att bli verklighet denna gång" skriver SEB, och pekar bland annat på Swedish Matchs framgångar med rökfria produkter.

Köttbjässe vill sätta fart på labbkött

Brasilianska köttjätten JBS har beslutat att köpa spanska Biotech Foods, som arbetar med att odla fram kött i laboratorium. Affären, värd omkring 100 miljoner USD, ses som ett sätt för JBS att få in en fot i den nya sektorn, inte minst få JBS även aviserar att man ska bygga ett nytt forsknings- och utvecklingscenter för labbkött i Brasilien, samtidigt som man bygger en ny anläggning hos Biotech Foods för att kunna skala upp produktionen.

EU:s omtvistade jordbruksbudget klubbad

Tre år försenad – till stor det på grund av Brexit – klubbade EU-parlamentet igenom unionens jordbruksbudget på tisdagen. Den innebär bland annat sju miljarder SEK i stöd till svenska aktörer.
Men budgeten har varit omdiskuterad, inte minst av dem som anser att den inte gör tillräckligt för klimatet.
"Pengarna skulle kunna styras om till ekosystemtjänster, biologisk mångfald, fossilfri produktion och att lagra mer koldioxid i marken - inte till att cementera fast 1900-talsjordbruket. Det här blir styrande för jordbrukspolitiken fram till 2027. Det är år framåt som vi inte har råd att förlora", säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) till Dagens Industri.
"Det finns mycket i det här förslaget som jag inte tycker om", kontrar EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C), "men att skapa den långsiktigheten, det tror jag absolut nödvändigt för att vi ska kunna hållbar livsmedelsproduktion i Sverige", säger hon till Sveriges Radio.

Opticept hotas av miljonböter

Foodtechföretaget Opticept har förelagts att betala en sanktionsavgift om 1,4 miljoner SEK, sedan Finansinspektionen funnit att företagets ena föregångare, Arcaroma, inte upprättat någon korrekt insiderförteckning. Opticept har överklagat avgiften till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Stort ras för Dalsspira

Dalsspira rasade på tisdagen med 14,14 procent till 1:70 SK, före bland andra Skåne-Möllan som föll med 5,17 procent till 550:00 SEK, Biogaia som föll med 4,73 procent till 504:00 SEK, Royal Unibrew som föll med 3,55 procent till 712:80 DKK, och Austevoll som föll med 3,47 procent till 105:70 NOK.
Fuud steg samtidigt med 6,98 procent till 0:92 SEK, medan Probi steg med 4,69 procent till 435:50 SEK, Eatgood steg med 3,04 procent till 2:71 SEK, och Agtira steg med 2,82 procent til 25:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,50 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 3,00 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,66 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,13 procent.

Gomidda: När nudlar blir storpolitik

Bui Tuan Lam har hitintills fört en anonym tillvaro som nudelförsäljare på gatorna i vietnamesiska Danang. Ända tills polisen kom och hämtade honom till förhör på grund av en kort matlagningsfilm som han lagt ut på nätet.
Dock var det inte för att maten han lagade skulle vara kriminellt dålig – utan för att han i denna parodierade den turkiske kockstjärnan Nusret Gökçe, mer känd på asociala media som "Salt Bae". Men inte heller sådant är olagligt i Vietnam: den ömma tån handlade istället om en guldbelagd köttstek.
Denna märkliga rätt serverade nämligen Nusret Gökçe åt Vietnams säkerhetsminister To Lam på sin restaurang i London, när ministern var där på väg till klimattoppmötet i Glasgow. Kändiskock som serverar minister guldbelagd stek för 1 450 GBP är en blott alltför magstark scen för den vietnamesiska kommunistregimen, och filmen togs snabbt ned från kockstjärnans Tiktokkonto, oklart varför. Men att även parodiera denna händelse, om än genom att sprinkla salladslök över en skål med nudelsoppa, är tydligen för känsligt för de styrande i Hanoi.

MailPoet