foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/11, 2021

HKScan köper in sig i Gårdsfisk

HKScan ska börja erbjuda fisk vid sidan av det vanliga köttet. Företaget har köpt in sig i Gårdsfisk, och ska börja sälja och distribuera Gårdsfisks produkter – samt även börja tillverka fiskbullar av Gårdsfisks fisk.
"Trenden är tydlig; konsumenterna önskar en mer varierad livsmedelskonsumtion", förklarar HKScan Sveriges vd Lars Appelqvist.
"Framtidens HKScan är ett mångsidigt livsmedelsföretag som erbjuder våra kunder och konsumenter högkvalitativa kött-, fisk och och växtbaserade produkter", säger han.
Hur mycket HKScan satsat i Gårdsfisk, eller hur stor andel av företaget man fick för pengarna, har inte uppgetts.

Coop-anställda uppmanas ta till våld – skyddsstoppas

Arbetet vid en Coop-butik i Stockholm har skyddsstoppats efter att de anställda uppmanats att ta till våld om det behövs för att stoppa brott i butiken. Det är raka motsatsen till hur branschen rekommenderar butiksanställda att agera, och kan rentav innebära livsfara för dessa, anser facket.
"Det är bland det värsta jag någonsin varit med om", säger Mariana Arntsen, ombudsman på Handels och regionalt skyddsombud för butiken, till Handelsnytt.
Facket har nu anmält butiken till Arbetsmiljöverket, och butiken själv har avböjt att kommentera anmälan med hänsyn till att förhandlingar pågår. Däremot säger Coops pressekreterare Kevin Bell till tidningen att "det vi nu gör är att förtydliga rutinen vid stöldsituationer i butiken".

Oatly startar tillverkning i Kina

Oatly har invigt en ny egen fabrik i Ma’anshan i Kina (bilden), vilken blir företagets sjätte produktionsanläggning världen över. För ändamålet har Oatly även lanserat ett nytt kinesiskt skrivtecken för "växtbaserad mjölk", enligt företaget för att visa att det rör sig om en helt ny kategori livsmedel.
Så sent som i juli invigde Oatly en egen fabrik i Singapore, sin första i Asien.

WWF: Svensk Fågel har fel

Svensk kyckling mår dåligt, enligt Världsnaturfonden WWF som nyligen rödlistat den. Inte alls, den mår bra, enligt branschorganisationen Svensk Fågel, som hävdar att WWF bygger sin rödlistning på gamla siffror. Nu slår WWF tillbaka och hävdar att Svensk Fågel har fel, när organisationen kommer med egna siffror.
"Vad Svensk fågel inte verkar förstå är att grunddata till dessa två siffror är precis samma studie, som kommer från SLU 2019. Svensk fågel har inte kunnat visa någon färskare studie än vad vi har fått fram genom SLU och deras påstående att vi har gammal data är fel", säger Anna Richert, senior matexpert på WWF, till Dagens Nyheter.
Skillnaden i hur siffrorna tolkas beror istället på att WWF även räknar med klimatpåverkan för hela produktionskedjan, vilket Svensk Fågel inte gör. Dessutom menar sig WWF ha nyare data om hur kycklingar påverkas av att tvingas växa för snabbt, i form av en dansk forskningsrapport från 2019.
"Det är snarare Svensk Fågel som rör sig med gamla uppgifter och vi välkomnar att de tar fram nya rapporter som bygger på forskning där de belägger sina påståenden istället för att kritisera WWF", säger Anna Richert.

"Klimatförändringarna hotar kaffet"

Kaffe, kakao och bananer kan bli betydligt svårare att odla i framtiden, ifall utsläppen av växthusgaser fortsätter i nuvarande takt. Det hävdar en ny studie från Vrije Universiteit i Amsterdam och University of Applied science i Bern, beställd av Fairtrade och delfinansierad av EU. Hela skördar kan komma att slås ut av till exempel torka och svampangrepp i spåren av varmare klimat, enligt studien.
"I vissa områden kommer det innebära att produktionen av grödor blir väldigt svår eller omöjlig inom en nära framtid", säger  Žiga Malek, assisterande professor i markanvändning och ekosystemdynamik vid Vrije Universitetet, som lett studien.
"Resultaten av studien är alarmerande. Odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom har bidragit minst till de klimatförändringar som nu hotar deras försörjning. Situationen kräver omedelbara åtgärder", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige. 

Utländsk julskinka på många julbord

Det blir sannolikt importerad julskinka på många svenska julbord i år. Den svenska skinkan väntas bli rekorddyr, medan tysk och dansk skinka väntas bli billig. De senare ländernas export till Kina har fått sig en knäck av att Kina bygga upp egen fläskköttsproduktion som täcker upp den stora efterfrågan, vilket leder till överproduktion i Europa, medan svenska priser på energi, foder och drivmedel gör svensk skinka dyrare.
Svensk skinka håller dock ännu runt fyra femtedelar av den svenska marknaden, enligt siffror från Jordbruksverket som Danske Bank har sammanställt.
"En osäkerhet är om Tyskland och Danmark kommer att pumpa in billigt exportkött till Sverige. Eller kommer den stabila efterfrågan på svenskt kött att göra att vi bibehåller de höga priserna?" säger Emma Frödå, lantbruksspecialist på banken, till TT.

Unilever säljer téet

Lipton, PG Tips, Pukka samt ytterligare ett trettiotal tesorter på alla marknader utom Asien har sålts av Unilever för 4,5 miljarder EUR. Köpare är investeringsfonden CVC Capital Partners Fund VIII.

Måndagssurt i branschen

Agtira föll mest under en måndagssur börsdag för branschen, med 8,49 procent till 24:80 SEK, före bland andra Oatly som föll med 7,96 procent till 9:25 USD, Humble Group som föll med 7,95 procent till 30:70 SEK, Umida som föll med 4,43 procent till 9:50 SEK, Carlsberg A som föll med 3,39 procent till 1 140:00 DKK, och Salmar som föll med 3,06 procent till 614:40 NOK.
Veg of Lund steg med 2,68 procent till 30:60 SEK, medan Simris Alg steg med 2,09 procent till 0:74 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,30 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,87 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,26 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,51 procent.

Gomidda: Tying Party, äs vi säj in Sviden

Nu har det hänt igen – familjemedlem kräver familjemedlem på betalt för kommande julmiddag. Denna gång är det svåger och svägerska som tackar en kvinna – som väljer at vara anonym – för att hon bjudit på julmiddag gratis flera gånger, med att kräva att svägerskan med familj betalar för sig.
Kvinnan, som vädrar sin frustration på forumet Mumsnet – och nej, det är inte ett oupptäckt matforum, utan vänder sig till "Mums", det vill säga "mammor" på brittisk engelska – blir alldeles extra upprörd över att julmenyn som hon väntas betala bland annat innehåller en massa champagne, som hon inte kommer att kunna dricka eftersom hon förväntas köra, skriver Daily Mirror.
Så efter "smörgåsbor" och "ombudsman" är det sannolikt hög tid nu att exportera nästa svenska begrepp, som enkelt hade löst problemet, nämligen det vanliga knytkalaset. Ett ord som visserligen kan bli svårt att uttala för de engelsktalande inblandade i familjedramat – kanske det går att kalla det "Tying Party"?

MailPoet