foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/11, 2021

Ny stor framgång för Dug

Svenska Veg of Lunds potatisbaserade dryck Dug stegar nu in på den brittiska livsmedelsgrossisten Nasco – för försäljning och distribution till kunder i hela 60 länder.
"Nasco har en energi som jag förväntar mig ska lägga grunden for gemensamma framgångar de kommande månaderna och åren", säger Graham Stonadge, försäljningschef i Storbritannien.
Försäljningen ska enligt planerna starta i början av nästa år.

Danone storsatsar på växtbaserat

Danone hakar på trenden med mer växtbaserade livsmedel, och satsar 43 miljoner EUR på att helt göra om sin anläggning i franska Villecomtal-sur-Arros för det ändamålet. Därmed kommer man att kunna öka sin kapacitet för växtbaserade UHT-mejeriprodukter med över en fjärdedel i Frankrike, rapporterar Food Navigator.
Marknaden för växtbaserade livsmedel har tredubblats de senaste sju åren, och väntas växa med ytterligare 50 procent de närmaste fyra åren i Frankrike, enligt Danone.

Fazer fördubblar i Lidköping

Fazer fördubblar sin kapacitet vid kvarnen i Lidköping när man nu inviger utbyggnaden av den. Två år och 160 miljoner SEK har den krävt, och utbyggnaden genomförs dessutom samtidigt som man gör en liknande uppgradering av kvarnen i Lahtis i Finland. I båda fallen sker det för att Fazer vill satsa mer på havre.

Premium Snacks får tf vd

Magnus Agervald har utsetts till tillförordnad vd för Premium Snacks, efter att Anna Wallin-Krasse aviserat sin avgång. Magnus Agervald är idag vice ordförande i Premium Snacks, och har även varit vd för Byggmax.

Flera julnyheter från Garant

Axfood lanserar en rad nya produkter under egna varumärket Garant inför jul, bland annat köttbullar, senap, glöggmix och sill.

Vegme släpper vegansk prinskorv

Vegme lanserar en helt vegansk prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö.
"Ingen behöver avstå från julens favoriter bara för att man vill fira lite mer växtbaserat", säger företaget.

Whiskeyädelost från Fjällbrynt

Fjällbrynt lanserar ädelost smaksatt med whiskey, med ost från Kvibille. Den kommer på tub, och är tänkt som komplement till pepparkakorna i jul.

Brister i norsk djurhållning

Norska Mattilsynet har hittat regelbrott i hälften av de nästan 2 000 djurbestånd som man undersökt hittills i år. Bara i 16 fall räkandes dock brotten som allvarliga, rapporterar nyhetsbyrån NTB, och det var dessutom färre än förra året.
Den norska regeringen har beslutat anslå 20 miljoner NOK extra i sin höstbudget, med hälften öronmärkt för djurvälfärd och tillsyn, med det uttalade syftet att göra Norge världsledande på djurskydd.

Gräshoppor godkända i EU

Vill man mumsa på den europeiska vandringsgräshoppan och dessutom sälja den som livsmedel, så går det bra nu när EU:s livsmedelsmyndighet EFSA nu godkänt denna för det ändamålet. Sedan tidigare har EFSA även godkänt mjölmask som människoföda.

Veg steg på exportnyhet

Veg of Lunds nya exportsamarbete med brittiska Nasco satte fart på aktien med 13,60 procent till 30:90 SEK på fredagen. Agtira steg samtidigt med 8,40 procent till 27:10 SEK, medan Opticept steg med 6,86 procent till 90:00 SEK, Fuud steg med 5,88 procent till 0:90 SEK, Dalsspira steg med 4,76 procent till 1:98 SEK, och Oatly steg med 4,56 procent till 9:87 USD.
Eatgood föll med 3,68 procent till 2:62 SEK, medan Carlsberg A föll med 3,29 procent till 1 175:00 DKK, Norcod föll med 3,22 procent till 114:20 NOK, och Umida föll med 2,91 procent till 10:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,25 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,53 procent.

Gomidda: Mat smakar nog bättre

Vi – och ni – är nog rörande överens om att vanlig mat smakar bäst, när man ska fylla buken. Men om man råkar svälja en Airpod istället, så kan man trösta sig med att den åtminstone fungerar därinne i tarmsystemet.
Bevis för denna utsaga anföres av Tiktokstjärnan Carli B, även känd som @iamcarliiib, som svalde vad hon trodde var en vanlig huvudvärkstablett tillsammans med ett glas vatten inför sänggåendet. När hon upptäckte att hon fortfarande höll värktabletten i handen, insåg hon att det istället alltså var en av hennes trådlösa hörlurar från Apple som sköljts ned.
Sådant måste man ju bara berätta för kompisarna, men när hon skulle spela in ett röstmeddelande i detta syfte, så visade det sig att hon istället spelat in ljuden inifrån sin egen mage med hjälp av den nedsvalda luren.
Senare röntgning visade att luren hunnit försvinna den naturliga vägen, rapporterar Daily Mirror. Men eventuella fortsatta ljudupptagningar från den resan är det nog ingen som vill få röstmeddelanden om. Om man säger så.

MailPoet