foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/11, 2021

Lantmännen varnar för kraftigt stigande matpriser

Svenska livsmedelspriser kan komma att öka med över tio procent – de högsta ökningarna på ett decennium. Det varnar Lantmännens vice vd Per Arfvidsson.
"Det är den högsta prisökningen på livsmedel på mycket länge. Det kan säkert bli prisökningar på tvåsiffriga procentsatser", säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Bland orsakerna finns sämre skördar och högre priser på saker som drivmedel, mineralgödsel och el.

Rekordresultat för Umida

Umida, som har dragits med ekonomiska problem, rapporterar nu ett rekordresultat före skatt för tredje kvartalet om 2,21 miljoner SEK (0,18). Nettoomsättningen exklusive dryckesskatter fördubblades samtidigt till 22,22 miljoner SEK (11,91), vilket innebär att siffrorna utgör "den starkaste kvartalsrapporten i bolagets historia", enligt vd Filip Lundquist.
"Med detta kvartal i ryggen får vi ett skönt kvitto på att vi har rätt fokus", säger han.

Tareq Taylor gör slut med Nestlé

Kockstjärnan Tareq Taylor, som ju blir årets julvärd i SVT, avslutar sitt reklamsamarbete med Nestlé, där han varit "ambassadör" för Nescafé Lyx. Det sker, säger han själv, efter att Göteborgs-Posten uppmärksammat honom på att Nescafé ägs av Nestlé, och att båda bojkottas av svenska Vårdförbundet för Nestlés sätt att marknadsföra bröstmjölksersättning i tredje världen.
"När jag skrev mitt kontrakt med Nescafé och uttalade mig i Resumé så hade jag inte tittat närmare på bolagsstrukturen. Det var först nu som jag förstod att det är Nestlé som äger Nescafé", säger Tareq Taylor till tidningen.
"Julvärdskapet är viktigt för mig, och jag vill inte att det ska bli smittat, eller kunna ifrågasättas", säger han.
SVT å sin sida säger att man inte kräver något annat av Tareq Taylor än att han "inte ska synas i några kampanjer två veckor före och två veckor efter julafton", säger Ebba Adielsson, programchef för Nöje och evenemang.
"Inget företag får heller utnyttja hans julvärdskap för att sälja produkter", tillägger hon.
Nestlé säger till Göteborgs-Posten att man följer WHO:s rekommendationer för bröstmjölk och amning, och att man inte ser kopplingen mellan den frågan och Tareq Taylors samarbete med Nescafé.

Vaniljsås med metall återkallas

Oatly återkallar ett parti vaniljsås efter att det visat sig att vissa förpackningar kan innehålla små bitar av metall.

Ica Maxibutik slopar självutcheckning

Ica Maxi i Skövde går emot trenden med allt mer självbetjäning i matbutikerna och slopar självutcheckningen. Det sker efter att det blivit allt fler stölder, vilka blivit en prövning för personalen, rapporterar Fri Köpenskap.
Beslutet lyfter locket på vad som kommit att bli ett stort men dolt problem. Även i andra butiker är stölderna i självbetjäningskassorna nämligen ett stort bekymmer – som tystas ned, så att inte ännu fler ska upptäcka hur lätt det går att stjäla, enligt Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.
"Man pratar gärna om det i slutna rum men undviker det offentligt", säger han till tidningen.
I andra vågskålen ligger minskade personalkostnader, vilket gör att butikerna rent ekonomiskt i allmänhet fortfarande tjänar på självbetjäningen. På Ica Maxi i Skövde har det däremot gått för långt.
"Det är allt från att man vägt godispåsen innan man fyller upp den till att man stjäl TV-apparater och andra dyra kapitalvaror. Förutom att det så klart blir ekonomiskt svinn så skapar det otroligt otrevliga situationer för våra kassamedarbetare. Droppen som fick bägaren att rinna över var när en medarbetare i söndags hamnade i handgemäng med en kund", säger butikschefen Mikael Petersson.

Topprestaurang slopar köttet

Topprestaurangen Geranium i Köpenhamn, som ofta nämns tillsammans med Noma i samma stad som en av världens bästa restauranger, slutar servera kött från och med nästa år.
"Mest för att jag själv inte äter kött, och det kan ju vara svårt att överbevisa andra om något, ifall man inte själv tror på det. Jag ser det inte som en begränsning, utan som en utmaning, som gör det möjligt att gå på djupet med något annat", säger Geraniums chef Rasmus Kofoed till Berlingske.
Förändringen kommer att innebära att en rad av restaurangens signaturrätter kommer att få stryka på foten.

Agtira fortsatte uppåt

Agtira fortsatte sin uppgång även på torsdagen, med 9,17 procent till 25:00 SEK, liksom Oatly som steg med 5,08 procent till 9:92 USD. Mest i branschen steg dock Eatgood, med 10,57 procent till 2:72 SEK, medan Probi steg med 3,94 procent till 422:00 SEK.
Veg of Lund föll med 7,80 procent till 27:20 SEK, medan Fuud föll med 7,10 procent till 0:85 SEK och Dalsspira föll med 5,50 procent till 1:89 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,46 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,28 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,26 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,02 procent.

Gomidda: Ät en svensk

"Eat a Swede", lyder Livsmedelsföretagens (LI) senaste kampanj i akt och mening att öka exporten av svensk mat. Och då är det inte rotmos man försöker exportera – "swede" kan ju som bekant betyda "kålrot", vilket inom parentes innebär att rotmos på engelska blir "mashed swede", mosad svensk – utan det är uttryckets så att säga blodiga allvar man tänker sig.
I den reklamfilm som kampanjen kretsar kring får man nämligen följa en forskare som tänkt sig odla och sälja kött från celler på svenskar. För säkerhets skull kontaktar han skådespelaren Alexander Skarsgård, känd som vampyren Eric Northman i serien True Blood, och ber om ett cellprov.
"Vi tror att de flesta förstår att vi gör det här med glimten i ögat och med ett gott syfte", säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen, som har tänkt sig nå framförallt unga människor med kampanjen.
Men vi kan ändå inte låta bli att gruva oss för vad folk egentligen kommer att få för känsla inför svenska livsmedel, och dess ingredienser.

MailPoet