foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/03, 2020

Aningen bättre försörjningsläge

Det är fortsatt kärvt för flingor, müsli, gryn, pasta, ris och mos. Men i övrigt har försörjningsläget för svenska livsmedel förbättrats något sedan förra veckan. Det visar den senaste snabbenkäten från Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) bland 102 av de viktigaste dagligvaruleverantörerna mellan 25-27 mars. Som vanligt påminner DLF om att läget förändras snabbt så att siffrorna ska tas med stor försiktighet.
Hela undersökningen finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/03/dlf-varuforsorjning-prognos-v-14-15-final.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Miljoner till Bayn för sockerersättning

Bayn Europe får två miljoner SEK från statliga innovationsmyndigheten Vinnova för att kunna fortsätta utveckla sitt sockerersättningsmedel.. Produktionsprocessen finns redan och är patenterad, men nu måste den effektiviseras så att ersättningsmedlet Eureba kan bli billigare.
Eureba kan enligt företaget ersätta socker rakt av i en rad olika livsmedel.

Utlandschans för Pändy

Godis- och snackstillverkaren Pändy Foods, som för ett par månader sedan köptes upp av Bayn Europe, har slutit avtal med tre olika distributörer verksamma i flera olika regioner världen över. Crossjordan Mena fokuserar på Mellanöstern, Blacklock and Francis Asia på Stillahavsregionen, och  Lekkerland EU säljer till flera europeiska länder.

Jordgubbarna drabbas hårt av corona

Spanska jordgubbsodlare har fått stora problem, och deras norska kolleger funderar på att helt ställa in årets säsong på grund av coronakrisen. Efterfrågan har minskat eftersom kunderna lagt pengarna på eller rentav hamstrat livsmedel med längre hållbarhet, och i Norge är det dessutom svårt att få tag på arbetskraft. Spaniens fruktorganisation Freshuelva och exportorganet Fepex har begärt att EU ska ingripa "så fort som möjligt" för att hjälpa branschen.

Mat.se öppnar för riskgrupper

De som befinner sig i riskgrupperna för coronaepidemin får från och med måndag en helt egen onlinebutik på Mat.se.
"Man kan se det som en digital jourbutik där man får tillgång till snabb leverans av basvaror som räcker för en person under en veckas tid", säger Ludvig Anderberg, verksamhetschef på Mat.se.
"Med en högt belastad e-handel har behovet av att kunna säkra hemleveranser till riskgrupper varit högt. Vi behövde hitta en lösning som både gick att få igång snabbt och som kompletterade den vanliga e-handelslogistiken", förklarar Carl Stenbeck, chef för affärsutveckling på Axfood.
Tjänsten kommer till en början att finnas i Stockholm och Göteborg.

Ölprovning på distans

Sveriges Oberoende Småbryggerier arrangerar ölprovning på distans för att i någon mån kompensera för bortfallet under coronakrisen. Den som vill delta får beställa ölen från Systembolaget, och sedan vara med på provningen som leds från bryggeriet Ängöl i Kalmar där även föreningen har sitt säte. Provningen äger rum på påskafton.

Debattartikeln som öppnade får småtillverkarna

En debattartikel i Expressen blev nyckeln som öppnade portarna till de stora dagligvarukedjorna på vid gavel för en rad små livsmedelsproducenter i Sverige. Dessa skrev och vädjade om att få komma in på dagligvarukedjorna, trots att de inte finns med i de ordinarie sortimenten, eftersom coronakrisen sopat undan deras vanliga kundbas.
"Vi tappade 75 procent av vår försäljning från den ena veckan till den andra. Det blev tvärstopp", säger en av undertecknarna, Jens Fylkner, vd på Malmö Chokladfabrik, till Livsmedel i Fokus.
Omedelbart efteråt öppnade både Lidl, Axfood och Ica armarna och bjöd in lokala producenter direkt.
"Debattredaktören på Expressen sade att han aldrig varit med om att det blir så mycket positiv respons på en debattartikel tidigare", säger Jens Fylkner, som nu hoppas att kedjorna ska få upp ögonen för lokala produkter.
"Precis som efter en skogsbrand kan det kanske komma något gott ur det här. Att vi småproducenter hittar nya kanaler och samarbetsmodeller samtidigt som kedjorna ser potentialen", säger han.

Gårdagens vinnare dagens förlorare

Peckas Naturodlingar, gårdagens stora vinnare, blev dagens stora förlorare när börserna återigen bjöd på en djupdyning i coronakrisens spår. Aktien föll med 11,00 procent till 9:48 SEK om än med spår av en liten återhämtning mot slutet av handelsdagen, före Umida som föll med 10,00 procent till 2:16 SEK, Bakkafrost som föll med 8,20 procent till 471:40 NOK, Austevoll som föll med 7,28 procent till 69:40 NOK, Dalsspira som föll med 7,10 procent till 3:40 SEK, Salmar som föll med 6,61 procent till 332:00 NOK, Scandinavian Tobacco som föll med 6,55 procent till 69:20 DKK, Eatgood som föll med 6.07 procent till 2:01 SEK, och Sjöstrand Coffee som föll med 6,03 procent till 0:37 SEK.
Optifreeze steg samtidigt med 16,20 procent till 22:60 SEK, före Bayn Europe som steg med 11,04 procent till 1:81 SEK, Novozymes som steg med 5,33 procent till 304:60 DKK, och Axfood som steg med 4,19 procent till 194:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,21 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 3,37 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,64 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,09 procent.

Gomidda: Efterapning

Om ni känner dåligt samvete för den där extra påsen mjöl, konservburken eller toarullen som slank ner i kundvagnen på senaste rundan till affären, så kan ni alltid trösta er med att djuren börjar göra likadant. Besökare på Bristol Zoo i Storbritanien företer i brittiska Metro bildbevis på hurusom gorillan Kera, 15, ertappas med att hamstra och bunkra upp med alla grönsaker som hon kunde bära, och precis som kanske en och annan av er preppers därute så verkade hon dessutom en smula skamsen över sitt tilltag.
Undra på att det gorilla för samhället.