foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/11, 2021

Stor datorstöld på Jordbruksverket

Ett stort antal datorer och telefoner stals vid ett inbrott på Jordbruksverket i Jönköping natten till onsdagen. Larm och andra åtgärder ska ha fungerat, men ändå dröjde det innan inbrottet upptäcktes – och hur de överhuvudtaget kom in är oklart.
"Det här ska utredas ytterligare, självklart", säger myndighetens lokalsamordnare Mali Jankovic till P4 Jönköping.
Hur stort det sammanlagda värdet på de stulna datorerna är har Jordbruksverket inte heller sammanställt, mer än att det rör sig om "ett sexsiffrigt belopp", säger Mali Jankovic. Däremot ska inte verksamheten påverkas nämnvärt.
"Många sitter hemma och jobbar, så att de som främst drabbas akut här, det är ju våra nya medarbetare, som ska kvittera ut en ny dator", säger Mali Jankovic.

Agtira har fått sitt första patent

Svenska Agtira har fått patent på sin lösning för akvaponi i stor skala, där grönsaker och fisk odlas i ett slutet system.
"Patentet gäller 'odlingslådan', med stöd och rörhållare, som används inom akvaponi. Systemet gör det effektivt och enklare att bygga odlingssidan i en akvaponi", förklarar Daniel Juhlin, som är forsknings- och utvecklingschef på Agtira.
Patentet är inte bara företagets första, utan även ett viktigt steg, berättar vd Mattias Gemborg.
"Patentet var väldigt viktigt för oss. Det visar på innovationshöjden inom vårt företag och bekräftar att Agtira är ett high tech-företag, så mycket mer än en vanlig grönsaksodlare", säger han.
Arbetet med patentet har pågått i tre år, och för drygt ett och ett halvt år sedan lämnades patentansökan in.

Kopparbergs trotsar fallgroparna

Varken pandemin eller Brexit lyckades hindra Kopparbergs från att öka sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 90,7 miljoner SEK (61,4), medan nettoomsättningen exklusive dryckesskatter steg till 546,1 miljoner SEK (471,4). Ändå konstaterar vd Peter Bronsman att siffrorna kunde ha gått upp ännu mer.
"På våra turistmarknader har vi inte kunnat leverera i normal omfattning på grund av restriktioner till följd av covid-19", skriver han i delårsrapporten.

Vänerlöjrom får skyddad ursprungsbeteckning

Vänerlöjrom blir det senaste svenska livsmedlet att få skyddad ursprungsbeteckning i EU. Därmed blir det det elfte i raden som antingen fått skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning. Samtidigt står ytterligare 15 produkter på kö hos EU-kommissionen för skydd, och ännu fler ansökningar har kommit in till Livsmedelsverket, som är handläggande svensk myndighet.

15 danska äggproducenter polisanmäls

Efter nyheten i september om att 85 procent av danska värphöns går omkring med brott på bröstbenen, eftersom de pressas att lägga onaturligt stora ägg, polisanmäler nu Veganerpariet 15 danska äggproducenter. Enligt partiet har dessa tillsammans över 1,8 miljoner höns som "går runt med en eller flera frakturer i kroppen", rapporterar Food Supply.
"Vi vill gärna börja med att ställa dessa 15 producenter till svars för deras sätt att behandla andra djur i jakten på profit. Hela branschen är oetisk", säger partiet.
Uppfödarna har inte kommenterat.

Avslaget för Royal Unibrew

Danska bryggerikoncernen Royal Unibrew minskade sin vinst före skatt något under tredje kvartalet till 600 miljoner DKK (603). Omsättningen steg til 2,43 miljarder DKK (2,20).

Superkvartal för Salmar

Norska fiskkoncernen Salmar ökade sin vinst före skatt kraftigt under tredje kvartalet, till 912 miljoner NOK (522). Omsättningen steg i motsvarande grad, till 4,02 miljarder NOK (2,93).

Agtira steg på patent

Agtiras första patent belönades av aktiemarknaden med en kursökning om 5,79 procent till 21:00 SEK. Kopparbergs fick godkänt för sin rapport – aktien steg med 5,30 procent till 171:00 SEK – medan Premium Snacks steg med 4,13 procent till 12:60 SEK och Humble Group steg med 2,87 procent till 32:30 SEK.
Royal Unibrews rapport sänkte däremot aktien med 6,44 procent till 784:00 DKK, medan Oatly föll med 4,62 procent till 9:71 USD, Salmar föll efter sin rapport med 2,95 procent till 618:20 NOK, och LMK Group föll med 2,92 procent till 34:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,52 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,86 procent.

Gomidda: Vinsvinn

Att det försvinner ett och annat från restaurangerna här i världen är kanske ofrånkomligt. Men vin för två miljoner EUR på ett bräde är kanske att ta i.
Speciellt som vinet uppenbarligen stulits av ett mystiskt par som besökt restaurangen, och bland annat fått med sig en flaska Château d‘Yquem 1806, värd 350 000 EUR.
Detta hände härförleden på hotell och restaurang Atrio i spanska Cáceres, där ett gästande par i 40-årsåldern – där åtminstone kvinnan uppvisat ett schweiziskt pass, som förmodas vara förfalskat – mitt i natten bett nattportieren om något att äta. Medan denne var iväg i köket, passade paret på att besöka vinkällaren, och förse sig med det bästa huset hava. Sedan gick de helt kallt tillbaka till sitt rum innan de checkade ut vid femtiden på morgonen – först efter flera dagar upptäcktes stölden, rapporterar spanska El Mundo.
Vart de tog vägen är det ingen som vet. Men kanske de tog vägen förbi Jordbruksverket?

MailPoet