foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/11, 2021

Rött ljus för svensk kyckling

Världsnaturfonden WWF sätter rött ljus för svensk kyckling i årets upplaga av organisationens köttguide. Det sker sedan WWF skärpt kraven både på djurens välmående och på tillverkarens klimatarbete. De svenska kycklingarna växer alldeles för snabbt, vilket gör att de ofta får ont och svårt att gå, anser WWF, som endast ger grönt ljus för klimatcertifierad kyckling från Svenskt Sigill.
Däremot finns gott om grönmarkerat nötkött i guiden, inte minst eftersom mycket produceras ekologiskt och på naturbetesmarker. Men långt ifrån allt detta säljs verkligen som miljömärkt, och det vill WWF ändra på.
"Vi ser en tydlig öppning för mer certifierat naturbeteskött i butikerna och vill att handeln agerar kraftfullt. Men det är också viktigt att fler producenter märker sina produkter som Svenskt Sigill Naturbeteskött och att handeln gör satsningar för att öka utbudet. Det skulle hjälpa konsumenterna att göra bra val i butik och bidra till minskad förlust av biologisk mångfald", säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Svensk Fågel: Kycklingarna mår bra

Svenska kycklingar mår bra och är de mest klimatsmarta i världen. Dessutom är WWF:s uppgifter felaktiga och föråldrade. Det säger branschorganisationen Svensk Fågel som svar på Världsnaturfonden WWF:s rödlistning av svensk kyckling.
"Att som WWF påstå att tillväxthastigheten är en nyckelfaktor för god djurvälfärd är inte Svensk Fågels bild", säger organisationen i ett uttalande.
"Bland de välfärdskriterier som forskarna på SLU har tagit fram i dag finns inte ens tillväxthastigheten med som en parameter. De studier som WWF baserar sitt ställningstagande är dels gamla, dels utländska och går inte att överföra till svenska förhållanden", heter det vidare.

Livsmedelspriserna ökar långsammare än oväntad inflation

Inflationstakten i Sverige under oktober tog alla på sängen genom att nå hela 3,1 procent, det vill säga 1,1 procentenheter över Riksbankens mål, och den högsta nivån sedan 2008. SCB, som står för siffrorna, tror att den oväntat höga siffran för KPIF – konsumentprisindex med fast ränta sedan samma månad 2020 – berodde på lättade pandemirestriktioner.
Livsmedelspriserna följde däremot inte alls den snabba svenska prisutvecklingen, med några få undantag som kaffe, te och kakao, som ökat i pris med 7,57 procent på ett år, oljor och fetter, som stigit med 3,85 procent, samt alkoholfria drycker, som ökat i pris med 3,00 procent (se grafik härintill). Att just kaffepriset skjutit i höjden det senaste året är heller ingen nyhet.
Mer anmärkningsvärt är kanske minskningen för frukt – med 2,,05 procent; en varugrupp som annars brukar utmärka sig för att ha lätt för att bli dyrare. Samma sak gäller för grönsaker, men även om dessa visserligen blev dyrare, så var ökningen bara 0,70 procent.
Totalt ökade de svenska livsmedelspriserna med 0,96 procent – en bra bit under inflationstakten, således, och det går följaktligen att hävda att den mesta maten blivit billigare jämfört med andra varugrupper.

Misstänkta bomben ofarlig

Det misstänkt explosiva föremål som hittades utanför Löfbergs kafferosteri på måndagen visade sig vara ofarligt, rapporterar P4 Värmland. Vad gäller det andra misstänkt explosiva föremålet, som hittades på köpcentret Bergvik, vill polisen inte berätta vad det var – annat än att det har oskadliggjorts.

Royal Unibrew köper Aqua d’Or

Royal Unibrew köper Aqua d’Or Mineral Water från Danone, som ägt verksamheten sedan 2015, för en icke uppgiven summa. Affären måste dock godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Vegomat på Gotland får stöd

Svenskt Butikskött, Gotlands Slagteri, Nordisk Råvara och utvecklingscentret Gotland Grönt Centrum får tre miljoner SEK i stöd av innovationsmyndigheten Vinnova för forskning och utveckling kring växtbaserade livsmedel.
"Utvecklingen ska bygga på den rena råvaran och grödornas naturliga egenskaper, texturer och smaker", säger Thomas Östlund, vd på Svenskt Butikskött.
Projektet går ut på att få fram livsmedel som är bäst möjliga både för klimatet och för konsumenterna. Tanken är att "ställa klimatavtrycket i relation till produktens näringsinnehåll", säger Danira Behaderovic, agronom vid forskningsinstitutet RISE.
Projektet inleds nästa år.

Återstuds för Oatly

Oatly återtog på tisdagen en del av det man förlorat på måndagen, och seg med 9,08 procent till 10:21 USD. Dalsspira steg med 8,02 procent till 2:02 SEK och Royal Unibrew steg med 2,65 procent till 838:00 DKK.
Veg of Lund föll med 5,70 procent till 29:80 SEK, medan Salmon Evolution föll med 4,84 procent till 8,25 NOK och Lohilo föll med 4,19 procent till 8:24 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,03 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,24 procent.

Gomidda: Låt dem äta hamburgare

Det går kanske inte att komma ifrån att det är lite av Marie Antoinette (eller rättare sagt hennes dotter, för er mer historiskt bevandrade) över 17-åriga australiska influencern Sophia Begg, som på TikTok skulle visa upp hur hon bidrog till att hjälpa de hemlösa. Denna hennes insats bestod i att hon åkte och köpte 50 måltider på McDonald's åt dem – för säkerhets skull i mammas Mercedes.
Motsvarande lite drygt 2 000 SEK gick kalaset på, men då passade hon minsann även på att handla på McHappy Day, när en del av köpesumman går till Ronald McDonald-hus för sjuka barn, berättar hon för de belackare som uppmärksammat saken på asociala media.
Där hon också försvarar sig med att hon minsann såg till att köra till det McDonald's som låg närmast det härbärge för hemlösa, som hon tänkt stötta, rapporterar Daily Mirror. Det tog henne hela en timme och 20 minuter, sådetså.

MailPoet