foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/11, 2021

Misstänkt bomb vid Löfbergs

Ett misstänkt explosivt föremål hittades utanför Löfbergs kafferosteri i Karlstad sent i eftermiddags. Ett område på omkring 100 meter har spärrats av i väntan på Nationella bombgruppen, som redan tidigare på dagen fick undersöka ett liknande föremål på Bergviks köpcenter i samma stad, rapporterar SVT Värmland. I skrivande stund är det dock oklart vad det rört sig om för föremål.

Scandi Standard säger upp 200

200 personer sägs upp vid Scandi Standard-koncernen, varav merparten vid anläggningen i Valla. Det säger tillförordnade vd:n Otto Drakenberg till Food Supply. En del av uppsägningarna kommer också att ske inom den krisdrabbade verksamheten i Danmark, som vi rapporterade om i fredags.
"Det mesta av neddragningarna handlar om att avsluta tidsbestämda anställningar och att dra ner på antalet arbetade timmar. Neddragningarna i koncernen gäller till övervägande del visstidsanställda vilket innebär att vi gör den här förändringen gradvis", säger Otto Drakenberg.

Förlustexplosion för Oatly

Oatly ökade förlusten före skatt för tredje kvartalet dramatiskt till -40,63 miljoner USD (-9,85), efter att omsättningen stigit till 171,06 miljoner USD (114,68). Företaget har haft stora kostnader bland annat för försäljning, forskning och utveckling, samt administration.

KLS Ugglarps köper Charkuterifabriken

KLS Ugglarps ska köpa Charkuterifabriken Sverige, eller Nordströms Sverige som företaget hette när det startade 2011, med omkring 200 anställda i Halmstad.
"Att växa inom det förädlade sortimentet är en del av vår långsiktiga strategi", förklarar KLS Ugglarps vd Jonas Tunestål.
Köpet måste dock först godkännas av Konkurrensverket. Köpesumman har inte uppgetts.

Wolt ska leverera proteinpulver direkt till kunderna – på gymmet

Har man fått slut på sitt proteinpulver precis före träningen ska man kunna få det levererat direkt till gymmet, om det behövs. Det är tanken när Wolt nu blir leverantör även åt Golden Athlete, det första företaget inom området kosttillskott som ansluter sig till leveransbolaget. Från och med idag finns ett urval av företagets produkter hos Wolt i Sverige.

Norsk fisk ska marknadsföras av influencers

De tryckta annonsernas tid är förbi – nu är det influencers som ska marknadsföra norsk fisk. Det är åtminstone norska Sjømatrådets nya strategi, rapporterar Intrafish.
"De har allaredan en röst eller betydelse inom det de arbetar med och kan förmedla fakta åt oss", säger Sjømatrådets chef för globala operationer Børge Grønbech.
Däremot kommer man att behålla marknadsföringsbudgeten på omkring 300 miljoner NOK från förra året, även om satsningarna omprioriteras.

Heineken lägger bud på Distell

Heineken bjuder 2,2 miljarder EUR för sydafrikanska alkoholkoncernen Distell Group. Det är ett bud som Distells styrelse rekommenderat aktieägarna att godta, trots att det ligger aningen under dess nuvarande börsvärde. Samtidigt arbetar Heineken på att ta över Namibian Breweries.

Franska plaststoppet utmanas i rätten

Frankrikes beslut att förbjuda plastförpackningar för frukt och grönt är inget som den franska plastindustrin tänker ta stillatigande. Nu stämmer branschorganisationen Plastalliance den franska staten för beslutet.
"Detta dekret, som antagits utan att man riktigt tagit med konsekvenserna för matsvinn, ökningarna av växthusgaser samt den ekonomiska förödelsen för företagen i de branscher som påverkas i beräkningarna, utan trovärdiga alternativa lösningar, utgör dessutom allvarliga problem vad gäller snedvridningen av konkurrensen på europeisk nivå", skriver Plastalliance i en bredsida till pressmeddelande.
Med andra ord tänker organisationen bland annat åberopa EU:s olika regler som argument i den kommande rättsprocessen. Till denna inbjuder man även alla företag som påverkas att ansluta sig.

Börsras för Oatly

Oatly rasade med 19,29 procent till 9:54 USD efter att företagets delårsrapport blev känd. Dalsspira föll med 6,50 procent till 1:87 SEK, medan Midsona A föll med 5,41 procent till 52:50 SEK, Veg of Lund föll med 3,66 procent till 31:60 SEK, och Lohilo föll med 3,15 procent till 8:60 SEK.
Salmon Evolution steg med 6,77 procent till 8:67 NOK, före bland andra Humble Group som steg med 5,75 procent till 31:25 SEK och Fuud som steg med 4,70 procent till 0:94 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,38 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,07 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,06 procent.

Gomidda: Den inlagda damen

Så ska det handla om Jade Morgan från brittiska Dudley, vars dubbla yrkeskarriär bäst kan beskrivas med att hon häller upp ur flaskor på ett ställe och klämmer in sig själv i dylika på ett annat.
Den 22-åriga barflickan, som till vardags arbetar åt pubkedjan Wetherspoons, ska nämligen jobba extra åt Circus of Horrors – en cirkus man kanske inte vill ta med de minsta barnen på – som så kallad "inlagd person". Och då menar vi inte "inlagd" för vård, även om man kanske kan undra om inte de som tänkt ut cirkusnumret skulle behöva sådant, utan inlagd som vilken saltgurka som helst i en 45cm bred glasburk. För besväret får hon 400 GBP i veckan, alltså en månadslön om lite drygt 20 000 kronor, men om saltlaken igår ska vi låta vara osagt.
Hon sökte och fick jobbet efter att ha sett platsannonsen, där det i de önskade förkunskapskraven bland annat angavs att sökanden lämpligen inte lider av klaustrofobi, rapporterar Daily Star, som företer bildbevis på att hon verkligen klarar av detta – samt att vederbörande "är flexibel".
Nog för att det där sistnämnda är en vanlig "vi ser helst att du"-floskel när våra vanligaste rekryteringsfirmor är i farten. Men det här är möjligen att klämma in den tankegången i en aningen snävare definitionsburk än vad som är brukligt.

MailPoet