foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/11, 2021

Scandi Standard slaktar i Danmark

Scandi Standard aviserar stora uppsägningar i Danmark, efter att företagets vinst före skatt för tredje kvartalet blev bara en tiondel av förra årets, 10 miljoner SEK (101), medan omsättningen blev i det närmaste oförändrad om 2,63 miljarder SEK (2,62).
Det är nämligen verksamheten i Danmark som blöder, noga räknat Ready-to-cook-verksamheten, vars rörelseförlust blev -60 miljoner SEK. Detta berodde i sin tur på den tidigare ledningens strategi, enligt den nuvarande ledningen: tanken var att satsa på långsamväxande fåglar, men dessa sålde för dåligt – samtidigt som företaget satt fast i långsiktiga kontrakt med uppfödarna.
Därför ska man nu försöka vända på utvecklingen genom "betydande personalnedskärningar under första kvartalet 2022", säger vd Otto Drakenberg, medan man förhandlat om kontrakten, samtidigt som man ska minska antalet produkter "väsentligt" och höja priserna. Hur stora uppsägningar det blir fråga om har dock ännu meddelats.

Scandi Standard ställer in utdelning

Efter den svaga kvartalsrapporten har Scandi Standard beslutat att ställa in den andra aktieutdelning som planerats. Även investeringarna kommer att minskas till 330 miljoner SEK från tidigare 400 miljoner.

Ekologiskt minskar i butik

Försäljningen av ekologiska livsmedel minskar i svenska butiker. Det visar siffror från Svenskt Ekoindex, skriver Dagligvarunytt. Största nedgången sker för mejeriprodukter och ägg, båda med tolv procent, under tredje kvartalet.
"Detta riskerar att förvärra de kriser som svenskt lantbruk står inför att hantera, såsom förlusten av biologisk mångfald", säger Sofia Emilsson, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna.
Frukt och grönt minskade med fyra procent, men konventionell frukt och grönt minskade mer, vilket gör att andelen ekologiskt ökade.

Göteborgs Kex kan förlora Kunglig hovleverantör-status

När Göteborgs Kex flyttar tillverkningen till Baltikum kan det innebära att man minster statusen som Kunglig hovleverantör.
"Det kommer naturligtvis att bli en omprövning", säger Jan Lindman, överintendent på Kungliga Hovstaterna, till Göteborgs-Posten.
"Ska man vara hovleverantör då måste man ha ett svenskt AB och det är vd:n för det svenska AB:t som blir hovleverantör, om man då blir kvar", fortsätter han.
Ägaren Orkla vill på tidningens fråga inte ge besked om huruvida detta kommer att bli resultatet. Idag "finns inga beslut fattade kring exakt hur vår bolagsstruktur kommer att se ut efter flytten", säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige, annat än att produktutvecklingen blir kvar i Sverige.
"Det är många varumärken som är kungliga hovleverantörer som har sin produktion utomlands, men har säte i Sverige", säger Cecilia Gannedahl.

Tredubblad förlust för Dalsspira

Dalsspira ökade förlusten före skatt för tredje kvartalet till -1,59 miljoner SEK (-0,54), efter att omsättningen minskat till 6,67 miljoner SEK (7,58).
"Mjölkförsäljningen är fortsatt utmanande för oss", säger vd Malin Jakobsson, "en utveckling som startade i samband med pandemin". Nu väntar nya försök att återta kunderna.

Santa Maria Örtsalt återkallas

Paulig återkallar ett parti Santa Maria Örtsalt, som av misstag innehåller ärtfiber.

Rapporten sänkte Scandi Standard

Scandi Standard föll efter sin kvartalsrapport med 8,84 procent till 39:20 SEK. Fuud föll med 6,20 procent till 0:89 SEK, medan LMK Group föll med 5,80 procent till 35:75 SEK och Agtira föll med 3,00 procent till 19:40 SEK.
Humble Group steg med 8,84 procent till 29:55 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 5,88 procent till 3:42 SEK, Opticept steg med 5,47 procent till 88:70 SEK – och Dalsspira trotsade de ökande förlusterna i rapporten och steg med 3,63 procent till 2:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,53 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,43 procent.

Gomidda: En tårdrypande vän

Det är möjligt att vi förhärdade murvlar inget begriper längre av vanligt folks känslor, men vi har ändå svårt att begripa de floder av tårar som redan utgjutits över årets julreklamfilm från McDonald's, varhelst den dragit fram.
Den handlar om en flicka som har en låtsaskompis, stoppar undan den när hon växer upp, och återknyter bekanten med den som vuxen under ett besök på McDonald's, en självklar koppling till hamburgerkedjor eller hur man nu ska säga. Men för många har filmen kommit att symbolisera hur människor återknutit släktband och bekantskaper efter pandemin, efter vad vi kunnat inhämta, även om vi misstänker att ett visst mått av sedvanlig amerikansk sentimentalitet spelar roll för reaktionerna.
Döm själva – ni kan se filmen bland annat på https://www.newsbreak.com/news/2431885963264/mcdonald-s-xmas-advert-2021-mabel-serenades-imaginary-iggy-in-tear-jerking-scenes

MailPoet