foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/11, 2021

Ica-handlarna köper ut Ica Gruppen från börsen

Ica-handlarnas Förbund har lagt ett uppköpsbud om 49,4 miljarder SEK på resten av Ica Gruppen, vilket innebär att man köper ut Ica från börsen till en premie om elva procent. Ica Gruppens styrelse har enhälligt rekommenderat aktieägarna att godta budet.
Senast 14 december måste Ica Gruppens aktieägare svara på erbjudandet.

Listeria från mejeri ledde till dödsfall

Två personer avled under hösten i listeria, som kopplades till Lillängens Gårdsmejeri i Sunne. Nu har det bekräftats att åtminstone en av de avlidna verkligen smittades av listeria via getost från mejeriet.
"Det är helt fastslaget att getosten var smittkällan, säger Mats Lindblad", smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket till Nya Wermlands-Tidningen.
Mejeriet fick före händelserna flera förelägganden efter upprepade fall av snusk. Bland annat fanns så sent som i september flugor i hela lokalen, smuts på väggar, tak och utrustning, alger som växt på en dörr, och ingrodd smuts och rost på verktyg, enligt en rapport från Livsmedelsverket som tidningen tagit del av. Månaden efter förbjöds mejeriet att sälja sina produkter och kort därefter lades hela verksamheten ned.

Melkers återkommer

Melkers Chark i Falun, som lades ned i januari i år efter konkurs, kommer att återuppstå i mindre skala. Bröderna Pär och Göran Olsson – som är femte generationens charkuterister i företaget – har köpt två av fyra varumärken, och först ut blir en julkorv som man lanserat redan nu tillsammans med Sorunda korvfabrik i Stockholm, skriver Dalarnas Tidningar.
"Vi vill gå tillbaka till rötterna, så vi tittade i familjeföretagets receptböcker och plockade från hur vissa produkter såg ut på 60- och 70-talet. I vissa fall har vi varit tillbaka så långt som till 50-talet", säger Göran Olsson till tidningen.

Wolt sålt

Matbudsföretaget Wolt har sålts till den amerikanska takeawaygiganten DoorDash för 7 miljarder EUR. Det blir därmed det dyraste uppköpet hittills inom den europeiska matleveransbranschen, och ses som ett steg i fortsatt internationell expansion.
Wolt startades i Finland 2015 och har funnits i Sverige sedan året efter.

Fördubblad förlust för Simris

Simris Alg fördubblade förlusten före skatt till -10,67 miljoner SEK (-5,06), efter att omsättningen nära fördubblades till 1,97 miljoner SEK (1,10). Avskrivningar och nedskrivningar bidrog till förlusten, liksom ökade personalkostnader.

Absolut höjer hållbarhetskraven

De omkring 400 veteodlare i södra Sverige som förser Absolut Vodka med råvara kommer att behöva uppfylla nya krav på hållbarhet. Företaget har utarbetat ett poängsystem för olika åtgärder som odlarna ska vidta för klimat, jordhälsa och biologisk mångfald. Vitsen med detta är att man ska kunna ta hänsyn till odlarnas egna situationer, och som morot finns höjd ersättning när de uppnått en viss poängnivå.
"Visst ställer vi tuffa krav på hållbarhet, men jag upplever att våra leverantörer har förståelse för varför vi gör det. Vårt mål är tillverka våra produkter på ett så schysst sätt som möjligt", säger Anna Schreil, produktionschef på Absolut Vodka.

Lakritsfabriken till Foodora

Lakritsfabrikens produkter kommer från och med imorgon att kunna levereras via Foodora i hela Helsingborg.

Vinstras för Mowi

Laxgiganten Mowis vinst före skatt rasade till 27,7 miljoner NOK (119.9), efter att omsättningen ökat till 1,03 miljarder NOK (0,96).

Ica steg på uppköpsbud

Ica Gruppen steg med 11,13 procent till 534:20 SEK efter Ica-handlarnas uppköpsbud, vilket i allt väsentligt innebar att aktien steg till det pris som Ica-handlarna bjudit för företaget. Mest ökade dock Agtira, med 17,78 procent till 21:20 SEK, medan Raisio steg med 3,73 procent till 3:48 EUR och Axfood steg med 2,97 procent till 225:60 SEK.
Probi föll med 6,25 procent till 397:50 SK, medan Sjöstrand Coffee föll med 3,95 procent till 3:16 SEK och Norcod föll med 3,88 procent till 119:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,76 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,43 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,97 procent.

Gomidda: Vem älskar en Bounty?

Riktigt vad det är för fel med en Bounty-choklad vet vi inte, men tydligen är det den minst omtyckta chokladen i tillverkaren Mars svar på Aladdin i Storbritannien, Celebration.
Följaktligen har Mars nu lanserat en kampanj där missnöjda kunder kan få skicka in oönskade Bountybitar och istället få Maltesers Teasers framåt januari. I reklamen framträder dessutom en till gigantisk Bounty utklädd herre, som framför detta budskap, allt under det att han sitter och tjurar i sin oönskbarhet (heter det så?), rapporterar Daily Mirror.
Varför Mars inte helt enkelt kan plocka bort Bountyn ur Celebrationsortimentet är en annan sak som vi inte heller förstår, men tydligen är denna särbehandling endast förbehållen populära bitar. Som trillingnöt (fy på er, Mondelez!)

MailPoet