foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/11, 2021

Förlustrally för Linas

LMK, Linas Matkasses ägarbolag, ökade förlusten före skatt kraftigt för tredje kvartalet till -22,2 miljoner SEK (-10,0), efter att omsättningen stigit till 259,9 miljoner SEK (241,1).
Företaget förklarar förlusten med att det varit semestertider i juli, och att man fått satsa stort på sälj och marknadsföring under kvartalet. Däremot räknar vd Walker Kinman med att coronapandemin permanent fått människor att gå över till att handla mer mat på nätet istället för i butik, trots att man räknar med färre beställningar den närmaste tiden.

Kraftigt ökad förlust för Veg

Veg of Lund ökade förlusten före skatt för tredje kvartalet till -6,2 miljoner SEK (-3,8), efter att omsättningen ökat till 0,61 miljoner SEK (0,54).

Två av tre handlar klimatsmart mat

68 procent av svenskarna väljer medvetet klimatsmarta livsmedel när de går och handlar. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Mathem. 74 procent av kvinnorna och 62 procent av männen väljer miljövänlig mat, och 71 procent av alla vill köpa mer närproducerade livsmedel i framtiden för att öka sin miljöinsats. Hälften efterlyser dock enklare förklaringar och märkningar, så att det blir lättare att se vilka livsmedel som är bra för miljön.

Var sjunde europé minskar köttätandet kraftigt

14 procent av européerna äter "mycket mindre" kött idag jämfört med för ett år sedan, och ytterligare 32 procent äter "lite mindre" kött. Det är resultatet av en undersökning som Köpenhamns Universitet genomfört i tio europeiska länder.
Den kraftigaste minskningen sker i Frankrike, Tyskland och Polen, medan Italien och Rumänien följer tätt efter (se grafik från Köpenhamns Universitet).
Sverige ingick inte i undersökningen.

Minskad vinst för Bakkafrost

Fiskföretaget Bakkafrost minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 158,1 miljoner DKK (195,2). Flera faktorer ligger bakom, enligt vd Regin Jacobsen, bland annat att installationen av en avlusningsanläggning försenats, samt sjukdomar i fiskodlingarna.
Omsättningen steg till 1,27 miljarder DKK (1,12).

Matsmart tar in kvarts miljard

Matsmart tar in ytterligare 240 miljoner SEK till sin internationella expansion. Det sker genom att brittiska investeringsföretaget Blume Equity köper in sig i bolaget. Därmed kommer Matsmart att ha tagit in 950 miljoner SEK för att växa utomlands.

Greenfood tar in dryg miljard

Greenfood tar in 1,05 miljarder SEK genom en fyraårig obligation. Pengarna ska ge förtaget "större finansiell flexibilitet för att investera i fler hållbarhetsprojekt och i framtida tillväxt", enligt vd David von Laskowski.

Skärpta kontroller av turkiska citroner

EU skärper kontrollerna på importerade citroner från Turkiet, efter att man hittat all fler partier som innehåller för mycket bekämpningsmedel. Dessa utgör "nya risker för människors hälsa", förklarar EU-kommissionen, som nu ska låta undersöka 20 procent av alla turkiska citroner som importeras, istället för som tidigare få och slumpvist utvalda partier.

"Marz"-ketchup ska visa vägen till matodling på Mars

Kraft Heinz har testat att tillverka en ketchup för vilken tomaterna odlats i jord som liknar den på Mars. "Marz Edition", som den heter, komme inte att säljas, utan ska ses som ett vetenskapligt experiment i hur man kan odla mat under längre tid på Mars.
Utvecklingsarbetet har skett i samarbete med Aldrin Space Institute vid Florida Institute of Technology.

LMK slaktades på börsen

LMK Group rasade med 15,00 procent till 36:55 SEK efter att ha presenterat en delårsrapport med kraftigt ökade förluster. Samma öde gick likaledes rapporterande Bakkafrost till mötes, vars aktie sänktes av börsen med 14,62 procent till 651:80 NOK, och likaledes förlustdrabbade Veg of Lund, för vilken aktiemarknadens dom blev minus 8,11 procent till 34:00 SEK. Dalsspira föll med 6,06 procent till 1:86 SEK, medan Swedish Match föll mede 5,22 procent till 67:58 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 5,19 procent till 3:29 SEK.
Agtira fortsatte samtidigt sin uppgång från måndagen, med 13,21 procent till 18:00 SEK, medan Eatgood steg med 4,31 procent till 2:66 SEK och Apetit steg med 2,40 procent till 12:80 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,69 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,84 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,93 procent.

Gomidda: Inte det också!

Bristen på allehanda varor i Storbritannien efter Brexit har nu antagit sådana proportioner att det, ve och fasa, även blivit brist på chips. Och då menar vi inte sådana som används i elektroniska komponenter, som det ju är brist på världen över, utan sådana som man har till favoritpinten på favoritpuben.
Fast i ärlighetens namn är det inte bara Brexit som ska beskyllas för denna bottenkänning, utan ett IT-haveri på storproducenten Walkers (i samband med en uppgradering – känns det igen?) Nu väntas inte full produktion uppnås igen förrän mot slutet av månaden, rapporterar Reuters, vilket möjligen dock kan bli en lämplig avvänjningskur för britterna, som under pandemins hårdaste nedstängningsdagar tröstknaprade chips så till den grad att myndigheterna fick gå ut med annonskampanjer där man vädjade till allmänheten att försöka äta åtminstone lite mer hälsosamt. Varje britt äter i snitt två 25-gramspåsar chips i veckan, så kanske kom haveriet tämligen lämpligt för folkhälsan.

MailPoet