foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/11, 2021

Gårdsförsäljning av alkohol kan tillåtas

Regeringens utredning om gårdsförsäljning av alkohol kommer att föreslå att denna ska tillåtas. Det skriver Johan Håkansson,  styrelseledamot i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier och expert i utredningen, på Dagens Nyheters debattsida. Det kommer dock att bli begränsningar för hur mycket kunderna kommer att få köpa, och under vilka omständigheter – liksom hur stora de företag får vara som ska få sälja.
Johan Håkansson själv är mycket kritiskt till det sistnämnda förslaget, eftersom utredningen "verkar landa i" en gräns om 500 000 liter öl per år, som mått på hur stort ett företag ska få vara för att få sälja sina produkter direkt på plats.
"Att föreslå en årlig produktionsbegränsning som gör att ett hantverksbryggeri i Nyköping får bedriva gårdsförsäljning, medan större tillverkare förbjuds vore förödande för utredningens trovärdighet. Hur ska folk kunna förstå och hålla reda på detta?" skriver han.
Utredningen ska presentera sitt förslag om ungefär en månad.

Flera gripna för Coopattacken

Sammanlagt sju personer har gripits på olika platser i Europa misstänkta för hackerattacken mot Coop, rapporterar Sveriges Radio Ekot. De gripna har alla koppling till det ryska hackernätverket Revil, enligt polisen.
Hela Coops kassasystem slogs ut vid attacken i somras.

Storavtal för Agtira

Agtira har tecknat ett sjuårigt avtal med Ica Maxi i Skellefteå om att förse butiken med en av företagets anläggningar. Avtalet är värt 3,8 miljoner SEK, och produktionen väntas starta före sommaren.

Nya Boxholmsosten backar – om kommunvapnet

Glada Bonden väljer att ta bort Boxholms kommuns kommunvapen från sina förpackningar. Tidigare har man haft ett muntligt avtal om att få använda det, men nu har kommunfullmäktige beslutat att man inte får göra det.
"Vi heter ju Äkta Boxholms, så vi tror att konsumenterna hittar rätt ändå", säger Glada Bondens ordförande Anders Birgersson.
Tvisten med Arla om rätten till namnet Boxholm på ost fortsätter dock.

Anamma till Kina

Svenska köttersättningsföretaget Anamma har nu officiellt lanserat sina produkter i Kina. Det skedde på årets internationella importmässa i landet, vid ett event vid den svenska paviljongen där Sveriges vicekonsul i Shanghai, Jakob Holthuis, deltog.
Anamma kommer att få sina produkter distribuerade över ett nätverk av 200 regionala distributörer mot dagligvaruhandeln.

Mars-choklad blir klimatneutral

Mars ska göra sin chokladbit med samma namn klimatneutral till första januari 2023. Den klimatneutrala varianten kommer först att lanseras i Storbritannien och Kanada.

Agtira steg på storavtal

Agtira steg efter beskedet om nytt storavtal, med 9,66 procent till 15:90 SEK. Humble Group steg med 8,17 procent till 27:15 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,55 procent till 575:00 SEK och Lohilo steg med 2,99 procent till 8:96 SEK.
Fuud föll samtidigt med 10,11 procent till 0:96 SEK medan Midsona A föll med 5,51 procent till 60:00 SEK och Veg of Lund föll med 4,39 procent till 37:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,64 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,23 procent.

Gomidda: Ode till en potatis

Man kan göra mycket om man tänkt sig sätta sin hemort på världskartan. Ett sätt är att resa en fem meter hög staty över en potatis.
Det har man gjort i orten Xylofagou på Cypern, där man investerade 8 000 EUR i en skapelse av glasfiber som ska vara en korrekt återgivning av dess viktigaste potatissort, Spunta, som odlas överallt på ön.
Mycket riktigt har storpotäten ifråga blivit viral – fast kanske inte som stadens styrande sett framför sig. De flesta som låter sig avfotograferas med den avlånga plastpotatisen som fond gör det istället för att de tycker att den ser ut som ett manligt könsorgan, rapporterar Reuters.
Sådant tyder bara på snuskig fantasi, fräser man i Xylofagou, men än mer oroväckande är kanske att ortens namn eljest är latinsk beteckning för ett släkte tvåvingar i familjen vedflugor. Som visserligen helst äter trä och inte potatis, men det var kanske tur då att man valde glasfiber som byggnadsmaterial, så att det inte blir ett monument över grödans sårbarhet.

MailPoet