foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/03, 2020

Jannes & Royas Kött i konkurs

Köttleverantören Jannes & Royas Kött i Årsta i Stockholm har försatts i konkurs på egen begäran. Företaget har dragits med förlust i ett par år trots en omsättning på en bra bit över 100 miljoner SEK, och trots att man tre år i rad fått utmärkelsen Gasellföretag av tidningen Dagens industri, skriver Food Supply.
35 anställda berörs.

Melanders ansöker om rekonstruktion

Melanders Group, som äger ikoniska Melanders Fisk samt även Konstnärsbaren, Edsbacka Wärdshus, Wärdshuset Ulla Winbladh och flera bagerier och pubar, har ansökt om företagsrekonstruktion för samtliga bolag. Det sker sedan intäkterna rasat med 90 procent på restaurangsidan under coronakrisen.
"Vi har valt att ta den här vägen för att få ett andrum och för att ta oss igenom det här", säger vd Stefan Söderman till nyhetssajten Breakit, som menar att det inte var läge att vänta på de olika stödpaket som beslutats.
"Nu får vi statlig lönegaranti från dag ett", säger han.
Koncernen har över 300 anställda plus extrapersonal.

LI: Arbetsgivare måste riskbedöma för corona

"Du som arbetsgivare behöver riskbedöma om det finns arbetssituationer eller arbetsuppgifter som kan innebära risk för smitta eller smittspridning". Det säger Heléne Eklöf, arbetsmiljöexpert på Livsmedelsföretagen (LI), som vill påminna om att detta är ett krav för att leva upp till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete, även när det gäller coronaviruset. För livsmedelsbranschen finns det särskild anledning att titta närmare på exempelvis tjänsteresor, sammanträden samt personal som kommer tillbaka från ledighet eller resor.
Heléne Eklöf påminner också om att arbetsmiljöansvaret gäller även för medarbetare som jobbar hemifrån.
"Det är ditt ansvar att se till att det finns bra förutsättningar för det. Vidta nödvändiga/rimliga åtgärder beroende på distansarbetets varaktighet. Nu gäller det att vara tydlig som arbetsgivare, så att oklara förväntningar på att vara 'ständigt nåbar' inte leder till ohälsosam stress", säger hon.

Jästen säljer som smör

Butikerna har aldrig sett en sådan rush efter jäst som nu under coronakrisen. På många håll har den varit helt slut, och Jästbolaget har fått införa extraskift på kvällar och helger för att möta efterfrågan.
Företaget är dock inte odelat positivt till den extra försäljningen.
"Även om i synnerhet torrjäst har lång hållbarhet riskerar vi ett stort matsvinn om svenskarna köper stora mängder jäst som sedan aldrig används. Det är ett resursslöseri och därför vill jag verkligen uppmana alla att bara köpa den jäst du faktiskt tänker använda i närtid. Vi producerar mycket jäst varje dag och butikshyllorna fylls kontinuerligt på", säger Anna Bjur, affärsutvecklingschef på Jästbolaget.

Atrias säljare hjälper butiker att plocka upp

Hela Atrias säljkår, inklusive dem på Atria Foodservice, erbjuder sig nu att hjälpa till ute i butikerna med att plocka upp varor och ställa in dem i hyllorna.
"I den här extrema situationen är det inte fokus på att pusha nyheter och kampanjer, utan vi måste alla hjälpas åt så att konsumenterna hittar sina varor. Butikspersonalen sliter hårt och behöver fler händer som kan fylla på i hyllorna", säger Mats Hallstensson, vice vd för försäljning och export på Atria.

Ica snabblanserar ny hemkörningstjänst

Ica snabbar nu på lanseringen av Ica Pronto, en ny tjänst för hemkörning av färdiga måltidslösningar och ett begränsat sortiment av varor. Tjänsten kommer att prioritera dem som befinner sig i riskgruppen för coronaviruset, och är tänkt att avlasta den ordinarie e-handeln som fått ett rejält uppsving under coronakrisen.

Findus lanserar gröna kikärter

Findus lanserar frysta gröna kikärter, det vill säga kikärter som skördats tidigt. De behöver inte blötläggas utan kan användas direkt.

Peckas i topp

Ännu en dag karaktäriserad av återhämtning på börserna, och med Peckas Naturodlingar i topp med plus 10,86 procent till 10:00 SEK. Arcus följde med plus 9,09 procent till 30:00 NOK, före Eatgood med plus 9,00 procent till 2:30 SEK, Kopparbergs med plus 6,99 procent till 110:20 SEK, Agromino med plus 5,26 procent till 12:00 SEK, Orkla med plus 5,21 procent till 89:74 NOK, Royal Unibrew med plus 4,72 procent till 443:50 DKK, Bakkafrost med plus 4,58 procent till 513:50 NOK, och AAK med plus 4,24 procent till 151:15 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 9,50 procent till 0:36 SEK, före Mackmyra som föll med 6,32 procent till 6:82 SEK, Rootfruit som föll med 6,06 procent till 6:20 SEK, Skåne-Möllan som föll med 4,29 procent till 402:00 SEK, Veg of Lund som föll med 3,92 procent till 4:90 SEK, och HKScan som föll med 3,62 procent till 1:76 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,99 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,64 procent.

Gomidda: Hamstra mera

Problem med hamstring av livsmedel på grund av coronakrisen är ingenting som borgmästaren i den spanska by Herrera del Duque bekymrar sig särskilt mycket om. Tvärtom. I dagarna utgick ett påbud från dennes kontor om att den som vill gå ut och handla måste spendera minst 30 EUR.
Orsaken är att borgmästaren Saturnino Alcázar (jo, han heter faktiskt så) vill förhindra att människor springer till affären i tid och otid och riskerar att smitta ner varandra. För säkerhets skull kommer polisen att kontrollera misstänkta shoppares kassakvitton, så att de inte är ute i onödan, rapporterar spanska Metro.
Hur många butiker som finns i byn med 3 700 invånare framgår inte. Ej heller om hr. märgborstar'n eller närstående har några egna ekonomiska intressen i denna eller dessa.