foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/11, 2021

Arla storsatsar

Arla Foods ska öka investeringarna med 40 procent till omkring 30 miljarder DKK de närmaste fem åren. Det framgår av bolagets nya femårsstrategi som offentliggjordes på onsdagen. Investeringarna ska bland annat gå till ny teknik, produktutveckling och hållbarhet, samt till e-handel och digitalisering. Grundtanken är att rusta bolaget inför en framtid med större fokus på klimat, förklarar vd Peder Tuborgh.
"Detta är en avgörande tid för mejeri och för våra andelshavare. Våra globala livsmedelssystem står inför en dubbel utmaning med klimatförändringar och behovet av bättre näring", säger han.

Bullens pilsnerkorv får packas för hand

Bullens pilsnerkorv packas numera för hand – eftersom den gamla maskinen fått gå i pension. Det fick den i sin tur göra, efter att produktionen flyttads från HKScans anläggning i Kristianstad till dess anläggning i Linköping, varvid den konservburksmaskin som användes visade sig ha passerat sitt bäst före-datum, rapporterar Mål & Medel.
"Det fanns ett maskinljud som inte skulle vara där men som ändå fanns där eftersom maskinerna var så gamla. Många tekniktimmar lades på att finna felet men det blev inte bättre", säger skyddsombudet Roger Edblom till tidningen.
Företagshälsovårdens bullermätningar visade på röda värden – men än värre än så var de många skador och tillbud som orsakades av maskinen, som var byggd för en helt annan tids krav på ergonomi. Dessutom missade maskinen väldigt många korvar.
Lösningen blev alltså, något oväntat, att personalen helt enkelt får stoppa i korvarna i burkarna för hand; en lösning som faktiskt visat sig vara bättre.
"Det är vanligt löpandebandarbete, men ändå bättre än tidigare tycker de, eftersom de nu kan jobba i sin egen takt. Folk vill hellre göra så här än att stå vid maskinerna", säger Roger Edblom.

Ica i Solna först ut med Grogro

Det blir Ica Kvantum i Solna som blir först ut att sälja norska Grogros färska barnmat, efter att Grogro nyligen meddelade att man vill expandera in i Sverige. Det blir första gången någonsin som en butik som tillhör en svensk dagligvarukedja lanserar barnmat som inte har "väldigt lång hållbarhet, ofta längre än åldern på det barnet som ska äta den", som butiken själv uttrycker det i ett pressmeddelande. Därmed blir butiken också först i landet med att ha en kyl på barnmatsavdelningen, något man hoppas ska få föräldrar att tänka till.

Kronans Apotek storsatsar på julen

Förutom traditionella julmatvaror som senap och saffran lanserar Kronans Apotek i år även chokladmandlar i två nya smaker, lakrits samt julkryddor. Senapen kommer i två olika varianter, och saffranet uppges vara av högsta kvalitet (Sargol A).

Nya julsmaker från Norrmejerier

Norrmejerier återlanserar sin pepparkaksfil även inför denna jul, men i år får den även sällskap av nya smaken Juläpple & Kanel.

Ljuv musik för Grieg

Grieg Seafood vände till vinst före skatt för tredje kvartalet om +208,7 miljoner NOK (-56,6), efter att omsättningen skjutit iväg till 1,30 miljarder NOK (0,91). Företaget gynnades framförallt av höga priser i Kanada, medan omkostnaderna minskat.

Slaktarbrist i UK tvingar fram styckning i EU

Storbritannien tvingas nu sända svin och svinslaktkroppar till flera EU-länder för slakt och styckning, efter att landets utträde ur unionen lett till akut brist på slaktare, rapporterar Financial Times. Redan nu skickas slaktkroppar till Irland, men snart väntas levande brittiska grisar få skickas till Nederländerna för slakt, och det kan komma att handla om miljoner grisar som kommer att få ta denna omväg.
Antalet slaktare i Storbritannien är minst 15 procent för lågt, enligt British Meat Processors Association. Den brittiska regeringen har lovat utfärda 800 tillfälliga visum för slaktare från andra länder, men de första väntas inte anlända förrän om någon månad. Samtidigt har minskad efterfrågan från Kina gjort att det börjat bli trångt hos brittiska svinuppfödare också av den anledningen, och tusentals friska grisar har redan fått tas av daga utan att få hamna på tallrikarna.

Godkänt för Grieg

Grieg Seafoods delårsrapport fick godkänt på börsen i form av en 3,87-procentig ökning av aktiekursen till 93:90 NOK. Mest i branschen ökade dock Veg of Lund, som steg med 6,37 procent till 38:40 SEK, medan Midsona A steg med 5,98 procent till 62:00 SEK och Eatgood steg med 3,85 procent till 2:70 SEK.
Agtira föll samtidigt med 6,46 procent till 12:30 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,59 procent till 3:38 SK, Fuud föll med 4,43 procent till 1:16 SEK, och Raisio föll med 4,46 procent till 3:43 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,59 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,79 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,45 procent.

Gomidda: Cool baby

Vi tackar Ica Kvantum i Solna idag för pressmeddelandet om att butiken blir först i landet med kyld, färsk barnmat, något ni läser om på annan plats i dagens Foodwire – alla sådana meddelanden är alltid hemskt välkomna.
Men vi kan inte låta bli att känna en smula oro inför barnens väl och ve i denna Stockholmsförort, vid följande upplysning från butiken:
"Nyheten i hyllan är GroGro, en kallpressad, färsk mat för bebisar och barn som förvaras i kyl".
Minderåriga inuiter med hemlängtan, kanske?
MailPoet