foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/11, 2021

Livsklubbar: För stort lönegap mellan kontor och fabrik

En genomsnittlig tjänsteman inom svensk livsmedelsindustri tjänar 12 000 SEK mer i månaden än dem som arbetar ute på fabriksgolvet. Det visar fackens lönestatistik, vilket nu får sju stora Livsklubbar att kräva en utredning om avtalssamarbetet fungerar, rapporterar Mål & Medel.
"När företaget rekryterar nya får dessa högre lön än de gamla som gör samma jobb. Det är inte acceptabelt. Det ska vara lika lön för lika arbete", säger Mikael Ringqvist, klubbordförande för Livs på HKScan i Skara, en av de sju klubbarna som skrivit en gemensam motion om saken till Livs kongress.
"Problemet är att avtalslönerna är för låga. Det finns inte heller fungerande lokala lönesystem. Det är tjafs hela tiden", säger han.
Livs förbundsstyrelse har i många år motsatt sig att behandla avtalsfrågor på kongressen, men hur man ställer sig till denna motion har inte meddelats.

Coca-Cola gör sitt största uppköp någonsin

Coca-Cola har köpt upp återstående 85 procent av dryckesföretaget Bodyarmor för 5,6 miljarder USD. Därmed genomförs Coca-Colas största uppköp någonsin.
Coca-Cola köpte de första 15 procenten av Bodyarmor 2018.

Absolut anställer 18

Absolut Vodka i Åhus har nyanställt 18 personer efter att ha skalat upp en hel linje till tvåskift till följd av ökad efterfrågan.
"Tillfälliga fortfarande, men den ökade efterfrågan kanske håller i sig", säger  Jens Nordwander, styrelseledamot i Livsklubben, till Mål & Medel.
Absolut Vodka har haft en global tillväxt på fem procent under pandemin, och efterfrågan väntas öka när restriktionerna hävs.

SJ:s frukost blir vegetarisk

Från och med denna månad är SJ:s frukostar vegetariska, om än inte veganska. De sisa köttvarorna har plockats bort, samtidigt som man också minskat mängden plast.

Svampangrepp sänkte Agtira

Agtiras tredje kvartal bjöd på fortsatt förlust, om -5,2 miljoner SEK före skatt (-5,83), trots en ökad omsättning till 3,54 miljoner SEK (2,95). Orsaken är framförallt ett svampangrepp i ett av företagets växthus, vilket ledde till att växter fick planteras om och produktionen blev lägre än planerat.

Storförlust för Lohilo

Lohilo vände till förlust före skatt för tredje kvartalet om -12,36 miljoner SEK (+0,15). Omsättningen föll till 60,35 miljoner SEK (65,91). Företaget har "en fortsatt ansträngd likviditetssituation", säger vd Richard Hertvig, men hoppas på vinst igen till sommaren.

Nu kommer julchipsen

Företaget Beriksson lanserar Savoursmiths veganska julchips, som ska ha smak av julskinka.
"På slutet rundas smakupplevelsen av med en dekadent tryffeltouch", enligt företaget.
Samtidigt lanserar Estrella Julostchips, tillsammans med Stjärnor Cream cheese och Brända Mandlar & Jordnötter.

Full fart för Fuud

Fuud steg med 11,95 procent på tisdagen till 1:22 SEK, före bland andra Opticept som steg med 8,86 procent till 89:70 SEK, Ica Gruppen som steg med 2,96 procent till 465:40 SEK, och Apetit som steg med 2,79 procent till 12:90 EUR.
Agtira fick däremot underkänt för sin rapport i form av en nedgång om 7,39 procent till 13:15 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 4,45 procent till 42:90 NOK, Premium Snacks föll med 4,32 procent till 13:30 SEK, och Lohilo sänktes av sin rapport med 3,39 procent till 8:55 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,49 procent.

Gomidda: Skenfrukost

Apropå det där med att SJ ska borsta upp sina frukostlådor med mindre plast och mer vegetariskt... Vore det inte idé att de även passade på att lägga in lite mer ätbart i lådorna? Vi som åker tåg emellanåt och som brutit samman i gråtparoxysmer över den stackars enda lilla brödslamsa som ligger och skäms i ett hörn av lådan – undanträngd bland annat av den där äppeljuicen i burk, som ger hela drycken en anstrykning av urinprov – och som bittert ångrat de 65 spänn vi kastat bort på mikromålet, hade nog gärna sett aningen mer matnyttigt i den där boxen.
Såvida det inte är meningen att man även ska tugga i sig papplådan och de nya träbesticken, förstås, men trots att vi ibland kan känna att vi idisslar nyheter så är våra matsmältningsapparaters förmåga att bryta ned cellulosa högst begränsade, så det får vara.
Vårt dagliga bröd, giv oss idag, SJ!

MailPoet