foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/11, 2021

Spendrups tar över Diageo – i Sverige

Smirnoff, Gordons Gin, Baileys, Captain Morgan och Johnny Walker kommer från nästa år att säljas till Systembolaget, svenska grossister, och svenska utskänkningslokaler av Spendrups. Företaget har tecknat avtal med alkoholjätten Diageo om försäljningsrättigheterna på den svenska marknaden av hela Diageos spritportfölj. Totalt handlar det om cirka 2,2 miljoner liter sprit som Spendrups nu får representera.
Hur mycket avtalet är värt i pengar har inte uppgetts.

Cloetta i blåsväder för reklam

"Enklaste sättet att bjuda på fruktsallad", skrev Cloetta som devis i sin senaste reklamkampanj för Gott och Blandat. Det håller dock inte vetenskapsjournalisten Ann Fernholm med om, eller det 60-tal personer som anmält reklamen till Konsumentverket.
"När industrin framställer juicekoncentrat pressar de bort fruktens alla nyttiga fibrer, och kokar sönder mycket av vitaminerna. Det som blir kvar är en form av sirap som innehåller högkoncentrerat socker, vilket inte alls är speciellt bra för oss. Ersätter vi våra fruktsallader eller fruktstunder med Cloettas godis, som även innehåller en stor andel tillsatt socker, kommer vi därför att riskera vårt välmående", skriver Ann Fernholm i ett blogginlägg.
Nu har Cloetta beslutat ta bort reklamen.
"De kritiserade inläggen var gjorda med en lekfull tonalitet, men vi förstår nu att detta har kunnat missuppfattas. Vi tar till oss av kritiken och tar med oss denna lärdom in i framtida kampanjer", säger Mikael Blomqwist, kommunikationschef på Cloetta Sverige, till Dagens Nyheter.

HKScan börjar sälja Tareq Taylors mat

HKScan ska börja sälja kockstjärnan Tareq Taylors färdiglagade mat "Maten é klar" till dagligvaruhandeln i januari. Därmed får varumärket tillgång till hela HKScans säljkår.
"Målet är självklart att utöka distributionen av våra färdiglagade rätter", konstaterar Martin Skoglösa, nytillträdd vd för Maten é klar.

Humble tar över Fermia

Humble Group köper det återstående 49 procenten i svenska företaget Fermia, via sitt dotterbolag Ewalco. Köpeskillingen blir 7,5 miljoner SEK, tillsammans med tillägg de närmaste två åren beroende på Fermias resultat, men för den summan får Humble/Ewalco också en fastighet i Höganäs. 
Fermia är mest känt för att tillverka sockerkulör, men en stor del av verksamheten ägnas åt legoproduktion åt andra svenska livsmedelsföretag.

Stororder till Sjöstrand

Sjöstrand Coffee har fått en beställning värd det för företaget stora beloppet 1,5 miljoner SEK från sin norska samarbetspartner Home Brands. Den gäller  espressokapselmaskiner samt mjölkskummare.

Heineken har kämpigt med sydafrikanskt köp

Heineken har stött på patrull i sina försök att köpa upp sydafrikanska konkurrenten Distell Group. En av Distells aktieägare, The Public Investment Corp (PIC), kräver att Heineken betalar minst 44,6 miljarder ZAR (knappt 25 miljarder SEK) för bolaget, mer än det icke offentliggjorda belopp som Heineken erbjudit, erfar nyhetsbyrån Bloomberg. Förhandlingarna fortsätter, och inget av bolagen har kommenterat.

Agtira i topp

Agtira steg med 9,52 procent till 14:25 SEK på måndagen, före bland andra Opticept som steg med 7,50 procent till 81:70 SEK, Humble Group som steg med 4,46 procent till 25:75 SEK, Probi som steg med 3,52 procent till 397:00 SEK och Eatgood som steg med 3,47 procent till 2:68 SEK.
Mackmyra föll med 6,,96 procent till 7:22 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 4,89 procent till 3:50 SEK, Skåne-Möllan föll med 3,42 procent till 565:00 SEK, och Lohilo föll med 3,33 procent till 8:99 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,50 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,34 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,51 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,23 procent.

Gomidda: Godisdiet

Vi nåddes häromdagen av ett pressmeddelande om att Daim korats till svenskarnas "absoluta favoritgodis" i en ny Sifoundersökning. Inget konstigt med det, egentligen; det där har vi hört i hemskt många undersökningar i hemskt många år.
I den får man också veta att Dumle och Ahlgrens Bilar delar på andraplatsen, medan Center och Polly kommer delad trea, åtminstone när det gäller lösgodis.
Det var bara det att undersökningen ifråga hade beställts av, och pressmeddelandet ifråga hade sänts ut av – Viktväktarna.
Det är möjligt att vi fattat fel... men sysslar inte Viktväktarna med dieter och hjälp till dem som vill gå ned i vikt, alls icke sådant där godis ingår?
Så många frågor. Som alltid.
MailPoet