foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/10, 2021

Ica fortsätter att öka

Ica Gruppen ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 1,71 miljarder SEK (1,57), efter att omsättningen ökat till 32,09 miljarder SEK (31,40). Tillväxten var särskilt stor i Baltikum, där Rimi Baltic ökade rörelsevinsten med 5,7 procent till 346 miljoner SEK och omsättningen med 7,1 procent till 4,23 miljarder SEK, medan Ica Sverige ökade rörelsevinsten med mer måttliga 0,9 procent till 1,37 miljarder SEK och omsättningen med 0,7 procent till 23,19 miljarder SEK.
"Med avklingande pandemieffekter kan vi konstatera att marknaden i Sverige är på väg att normaliseras, med bland annat en fortsatt högre andel av försäljningen online än före pandemin", kommenterar vd Per Strömberg.

Temperaturen stiger i Boxholmsbråket

"Dels anser att vi har rätt att använda oss av namnet Äkta Boxholms ost då osten är producerad i Boxholm, dels tycker vi heller inte att designen är lik". Det säger Anders Birgersson, ordförande för Glada Bonden, efter att Arla Foods nu börja driva frågan om varumärkesintrång mot Glada Bondens nya Äkta Boxholms Gräddost, tillverkad i Boxholm. Arla anser att dess egen Boxholmsost har rätt till namnet, trots att tillverkningen flyttades till Östersund 2018.
"Det är en standard som är etablerad i Sverige, det finns kex och leverpastej som har namn efter ortsnamn men som produceras på annan ort. Varumärkesskyddet är utformat just för att man ska kunna skydda sina produkter på det här sättet. De signaler vi fått är att det blivit oerhört förvirrande för konsumenterna", säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, till Food Supply.
Glada Bonden å sin sida gläds åt stora framgångar med sin nya ost.
"Det har gått fantastiskt bra och vi har sålt allt det vi producerat. Vi har höjt produktionstakten nu och planerar att höja den ytterligare utan att tappa i kvalitet", säger Anders Birgersson.

41-procentig vinstökning för Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 3,08 miljarder USD (2,18). Nettoomsättningen steg till 10,04 miljarder USD (8,65).

Uppåt för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 7,7 miljoner SEK (6,2), efter att omsättningen ökat till 54,9 miljoner SEK (49,7).

Kraftigt ökad omsättning för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee nästan tredubblade sin omsättning under tredje kvartalet till 6,44 miljoner SEK (2,40). Förlusten före skatt minskade till -0,41 miljoner SEK (-0,47).

Agtira tar in 20 miljoner

Agtira, tidigare Peckas Naturodlingar, tänker ta in 20 miljoner SEK i en riktad nyemission till två av sina storägare. Pengarna ska användas till fortsatt expansion.

Ica fick godkänt

Ica Gruppen fick godkänt av börsen för sin delårsrapport: aktien steg med 3,78 procent till 447:40 SEK. Vinnaren idag var dock Opticept, som drog iväg med 14,24 procent till 77::00 SEK, medan Agtira steg med 8,15 procent till 12:60 SEK och Simris Alg steg med 3,78 procent till 0:77 SEK.
Sjöstrand Coffee föll däremot med 5,14 procent efter sin delårsrapport till 3:51 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,40 procent till 34:10 SEK och Eatgood föll med 3,26 procent till 2:67 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,55 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,87 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,29 procent.

Gomidda: Only in 'Murica

En kvinna stämmer Kellogg's på fem miljoner USD – för att det inte finns tillräckligt med jordgubbar i företagets snacks Whole Grain Frosted Strawberry Pop-Tarts.
Föga förvånande är målsäganden amerikan, Elizabeth Russett från New York, som anser att omslagsbilden på förpackningen – där två små förskrämda jordgubbar står och hukar bredvid en jättelik Pop-Tart – är vilseledande, och som även bjuder in andra drabbade till grupptalan mot företaget. Kunderna skulle inte ha köpt produkten upprepade gånger ifall de hade vetat att den innehöll färre jordgubbar än de förväntat sig, motiveras ersättningskravet med – ett krav som Elizabeth Russett säger till ABC News inte är att be om för mycket.
Kellogg's svarar avmätt att alla Pop-Tarts fullt och fast lever upp till alla lagens krav.
Men man vet ju aldrig med det amerikanska rättsväsendet.

MailPoet