foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/10, 2021

Svenska åkrar fortsätter att minska

87 500 hektar svensk åkermark har försvunnit sedan 2010. Bara i år är arealen 3 600 hektar lägre än förra året, och hamnar på omkring 2,55 miljoner hektar. Det visar siffror från Jordbruksverket. Framförallt sockerbetor och potatis har minskat kraftigt.

Tysk tar över efter svensk i Arlastyrelsen

Det blir tysken Manfred Graff som tar över efter svenska Heléne Gunnarson, som beslutat lämna Arlas styrelse innan företagets nya strategiperiod dar igång nästa vecka. Manfred Graff, som varit styrelseordförande för tyska MUH sedan 1986 inan det fusionerade med Arla, blir därmed den första centraleuropén i Arlakoncernens styrelse.
I samma veva väljs även svenskarna Marita Wolf och Gustav Kämpe in i styrelsen, skriver Fødevarewatch.

Arlaveteran tar över danska Mejeriforeningen

Henrik Damholt Jørgensen, med 25 år på Arla bakom sig, bir ny chef för danska Mejeriforeningen. Han tar över efter Jørgen Hald Christensen, som går i pension efter elva år.

Swedish Match följer sina egna spår

Swedish Match ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 1,99 miljarder SEK (1,94). Omsättningen exklusive tobaksskatter steg till 4,78 miljarder SEK (4,40).

Hallå där, sälj blåbär

Efterfrågan på blåbär i världen väntas öka kraftigt de närmaste åren. Det visar en rapport från nederländska Rabobank, skriver Eurofruit Magazine. Den globala exporten beräknas nå närmare 900 000 ton säsongen 2025-26, varav 70 procent kommer från Peru, Chile, Kanada, Mexiko samt Spanien-Marocko. Efterfrågan ökar framförallt i Europa och Kina.

Börsen fimpade Match

Swedish Matchs delårsrapport imponerade inte på marknaden, som sänkte aktien med 4,15 procent till 77:64 SEK. Mest i branschen föll dock Simris Alg, med 5,99 procent till 0:75 SEK, medan Probi föll med 5,38 procent till 395:50 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 3,33 procent till 3:77 SEK.
Opticept steg samtdigt med 4,33 procent till 67:50 SEK, före bland andra Veg of Lund som steg med 3,20 procent till 35:50 SEK och Skåne-Möllan steg med 2,78 procent till 555:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,51 procent.

Gomidda: Kaffe och öl är en dålig blandning

Öl med kaffeskal uti – så kallad cascara – kunde väl vara något för den svenska marknaden, vi som är så förtjusta i småbryggerier? Tänkte alldeles uppenbart Stigbergets Bryggeri i Göteborg, när man lanserade sin öl Cascara Sour.
Men si. Det visade sig vid närmare granskning att det är förbudet att blanda kaffeskal i öl och sälja i hela EU, så bryggeriet har inte bara tvingats stoppa försäljningen av den den här månaden, utan dessutom fått be kunderna skicka tillbaka de 1500 burkar som ännu inte druckits upp.
Ett godkännande av sådana tillsatser i pilsnern kan eventuellt komma nästa år, men det är en klen tröst för Stigbergets Bryggeri, för kaffeskalsölen sålde dåligt redan som den var.
"Vi gjorde fel som inte kollade om det var godkänt", säger Nils Hultkrantz, en av ägarna, till Göteborgs-Posten. Men kanske skulle man även kollat om någon verkligen var sugen på sådan blandning?

MailPoet