foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/10, 2021

Handels slår larm om arbetsmiljön

Kassapersonal sitter för länge i kassorna. Arbetsgivare struntar i att göra riskbedömningar. Anställda får inte lära sig ergonomi. Det är några av slutsatserna i en enkät som Handelsanställdas förbund gjort bland skyddsombuden.
"Många gånger görs ingen tillräcklig riskbedömning för att undvika arbetsskador. Utrustningen är inte alltid ergonomiskt utformad och många anställda får otillräcklig utbildning i hur de ska arbeta för att undvika skador", säger rapportens författare Cecilia Berggren till Handelsnytt.
När det gäller långa pass i kassorna är Cecilia Berggren särskilt kritisk.
"Det är jätteallvarligt, och innebär en stor risk för belastningsskador", säger hon.

Gille blir (halv)franskt

Svenska kaktillverkaren Gilles ägare Continental Bakeries får franska kexbolaget Biscuit International som ny majoritetsägare. Företaget ska köpa den majoritetspost, som Goldman Sachs ägt sedan 2016, för en icke uppgiven summa.
Affären måste dock godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Lohilo tar in 74 miljoner

Lohilo Foods ska genomföra en företrädesemission på cirka 74,4 miljoner SEK före emissionskostnader. Pengarna ska användas till försäljning och marknadsföring, samt förvärv, produktutveckling och återbetalning av lån.

Dug till Waitrose

Svenska Veg of Lunds nya växtdryck Dug hamnar på brittiska dagligvarukedjan Waitroses hyllor från februari. Waitrose är åttonde största kedjan i landet, med en marknadsandel om ungefär fem procent.

Starkt kvartal för Novozymes

Novozymes ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 1054 miljoner DKK (888), efter att omsättningen ökat til 3,78 miljarder DKK (3,43).

Fikasmoothies från Brämhults

Brämhults lanserar en ny serie smoothies, kallade "Fika Smoothies". Den marknadsförs med en ny kampanj som ska uppmana människor att träffas och prata – och fika – tillsammans.

Akvavit från Sweden Rock

Hårdrocksfestivalen Sweden Rock lanserar en egen akvavit, Sweden Rock Small Batch Akvavit. Den produceras av svenska One Nine Spirits (Brygghus 19) i Karlshamn, bara någon mil från festivalområdet.

HKScan återkallar leverpastej

HKScan återkallar ett parti skivbar leverpastej efter att den visat sig innehålla det förbjudna bekämpningsmedlet etylenoxid. Halterna är dock mycket låga, enligt företaget, och utgör förmodligen inte någon omedelbar allvarlig hälsorisk.

Tokras för Lohilo

Lohilos besked om nyemission sänkte aktien med inte mindre än 27,95 procent till 10:00 SEK. Simris Alg föll med 9,89 procent till 0:80 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 8,24 procent till 3:90 SEK.
Agtira steg med 7,66 procent till 11:25 SEK, före bland andra Biogaia som steg med 3,73 procent till 529:00 SEK, Mackmyra som steg med 2,86 procent till 7:90 SEK; och Umida som steg med 2,75 procent till 9:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,32 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,05 procent.

Gomdda: Ta en chilifrukt mot ångesten

Måndagsångesten må vara över, frågan är om inte tisdagsångesten är värre eftersom det är så rasande långt till helgen, men sedan väntar onsdags-, torsdags-, fredags-, lördags-, och inte minst söndagskvällsångesten. Och då bara för dem som inte lider av mer uttalade problem med sådana hemskheter.
Behovet av tröst och lindring är följaktligen stort, så det är kanske inte så konstigt att allehanda underliga kurer sr dagens ljus. Fast vi hade nog inte räknat med den som Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nu lanserar, och som går ut på att man tuggar i sig en chilifrukt, när tankarna blir alltför svarta.
Denna har dock ingen direkt ångestdämpande funktion i sig själv: tanken är att det ska bränna så till den grad i munnen att man helt enkelt glömmer bort att ha ångest.
"En chili botar inte ditt ångestsyndrom, det handlar om att avleda dig från din ångest här och nu", säger Lisa Herrlin, sjuksköterska på SÄS, till P4 Sjuhärad.
Att denna kur även är betydligt billigare för landstinget än att erbjuda verklig professionell hjälp är naturligtvis ett slumpmässigt sammanträffande, förstår vi ju alla.
Tänk så väl ordnat det kan bli ändå.

MailPoet