foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/10, 2021

Orkla flaggar för prisökningar

Det blir sannolikt högre priser på Orklas livsmedel frampå nyåret. Det säger Orklachefen Jaan Ivar Semlitsch till norska Dagens Næringsliv.
"Det är helt nödvändigt. Det har inte varit en sådan här situation på 20 år", säger han.
"Det är en extrem råvarusituation, med otroligt höga råvaruprisökningar. Socker är upp 40 procent, vegetabilisk olja är upp 60 procent, transporten från Kina är tio gånger så dyr, och ofta är det förseningar också", fortsätter han.
Vilka varor som kommer att påverkas, och hur mycket, är dock ännu inte klart.

Apetit vinstvarnar

Finländska Apetit varnar för att rörelsevinsten i år blir lägre än väntat. Sannolikt blir den även lägre än förra årets 3,9 miljoner EUR, enligt företaget, som anger rekordhöga transportpriser och trög försäljning som orsaker.

IT-haveri på Axfood

Leveranserna till Willys och Hemkpö, samt till deras e-handelskunder, låg nere på fredagen på grund av ett IT-haveri.
"Vi har haft problem i bakomliggande led, med lager och interna system. Nu har vi fått ordning på det. Vi har tagit in extra bemanning för att komma ikapp med leveranserna", sade presschefen Magnus Törnblom till Göteborgs-Posten på lördagen.
Det är ännu oklart vad som orsakade felet.

Livs: Stoppa EU:s minimilöner

"Ett knytnävsslag rakt i magen på den svenska kollektivavtalsmodellen" – så lyder Livsmedelsarbetareförbundets dom över EU-kommissionens planer på lagstadgade minimilöner i hela unionen.
"Ett EU-direktiv kommer att underminera de svenska parternas förutsättningar att förhandla och teckna avtal och därigenom Livsmedelsarbetarförbundets, och andra fackliga organisationers, möjligheter att stå upp för löntagarnas intressen. Förslaget lagstadgade minimilöner ställer arbetare mot arbetare genom att när det gör anspråk på att förbättra villkoren för vissa länders löntagare, samtidigt innebär en försämring av svenska löntagares arbetsvillkor", skriver fackförbundet i ett uttalande från sin kongress.

Livs ordförande omvald

Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Eva Guovelin har valts för en ny mandatperiod av fackförbundets kongress.

Karl Fredrik på Eklaholm släpper vinterrosé

TV-profilen Karl Fredrik på Eklaholm, Karl Fredrik Gustafsson, lanserar "Karl Fredrik Prosecco Rosé D.O.C Organic", som är "en torr mousserande vinterrosé med frisk smak av vilda röda bär", enligt Henkell Freixenet som tar fram och marknadsför det. Tidigare i år lanserade Karl Fredrik sin första prosecco.

Flera nyheter från Umida

Osbourne-gin, en Päron Spritz och en whiskeyglögg är några av de nyheter som Umida planerar att släppa i Sverige de närmaste veckorna. Samtidigt förbereder man sig för en USA-lansering av alkoholprodukterna som man säljer i samarbete med hårdrocksbandet Kiss – bland annat ska de 2 600 resenärer som befinner sig på KISS Kruise just nu få förtur till den webbshop där produkterna ska lanseras.  

Apetitras efter vinstvarning

Apetit rasade med som mest 9,09 procent efter sin vinstvarning, men på eftermiddagen var fallet mer modesta 3,70 procent, till 13:00 EUR. Istället stod Eatgood för det största raset, med 4,12 procent till 2:56 SEK, medan Fuud föll med 4,00 procent till 1:10 SEK och Opticept föll med 3,48 procent till 63:70 SEK.
Agtira steg samtidigt med 9,64 procent till 10:39 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 4,71 procent ill 4:22 SEK, och LMK Group steg med 3,67 procent till 46:65 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,38 procent.

Gomidda: Tankar över en spritflaska

Nä, riktigt så illa som ni tror är det nu inte, utan mer en reflektion över hur många det är som har egna alkoholvarumärken numera. Ozzy och Kiss, Karl Fredrik och GW, Måns Z och... ja snart går det faktiskt snabbare att räkna upp vilka mer eller mindre kända profiler som INTE har ett eget varumärke i alkoholvärlden.
Så varför har inte vi det? Kanske dags att lansera en Foodwireflaska? Med färskt och fylligt innehåll, som dock inte vinner på lagring?

MailPoet