foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/10, 2021

KLS Ugglarps vd tar över Scandi Standard

Jonas Tunestål, idag vd på KLS Ugglarps och Executive Vice President på Danish Crown, har utsetts till ny vd för Scandi Standard. Han tillträder i början av nästa år, och fram tills dess sitter företagets tillförordnade vd Otto Drakenberg kvar.
Scandi Standards förre vd Leif Bergvall Hansen fick gå i maj efter skandalerna på Kronfågel.

Norska mjölkmonopolet på väg tillbaka?

Norska Q-meieriene och Rørosmeieriet mister det statsstöd som företagen fått för att inte mejeridominanten Tine ska få monopol. För Q-meieriene handlar det om 50 miljoner NOK årligen som nu försvinner från månadsskiftet, rapporterar E24.no.
Landbruksdirektoratet motiverar beslutet med att Q-meieriene och Rørosmeieriet inte längre har "väsentligt högre" distributionskostnader än Tine, vilket var en av förutsättningarna för stödet, men Q-meieriene varnar för att beslutet hotar dess existens. Vd Bent Myrdahl går så långt som att anklaga Tine för att aktivt ha arbetat under de senaste 18 månaderna för att få staten att minska stöden till oberoende mejerier, något som Tine självt delvis medger i sin senaste årsrapport.
"Vi känner oss rättslösa och uppfattar att beslutet är en klar beställning från Tine", säger Bent Myrdahl, och får medhåll från styrelseordföranden Kristine Aasheim.
"Vi upplever att det är en maktdemonstration från Tine, och att de försöker tvinga bort oss från butikshyllorna. Vi fruktar att mjölkmonopolet är på väg tillbaka", säger hon.
Tine tillbakavisar påståendena om "beställning" och förklarar att Landbruksdirektoratet självt fattat beslutet, utan att Tine varit part i målet. Även Landbruksdirektoratet avvisar talet om att Tine skulle ha påverkat det.
Q-meierienes ägare Kavlifondet har varit i kontakt med lantbruks- och livsmedelsminister Sandra Borch, men om inte detta ger resultat är man beredd att ta saken till domstol.

Humble köper kosttillskottsföretag

Humble Group köper kosttillskottsföretaget Swecarb, med varumärket Vitargo, för 30 miljoner SEK. Därutöver ska Humble betala omkring 3,6 miljoner SEK nästa år, samt ytterligare pengar i år och nästa år beroende på hur Swecarb går. Grundaren och vd Stefan Bengtsson har dessutom förbundit sig att stanna kvar på sin post i Swecarb i tre år.

E-handelsstrul för Icabutiker

Ett 20-tal svenska Icabutiker kan inte komma igång med sin e-handel, på grund av at IT-systemet från Ocado inte fungerar, rapporterar Dagligvarunytt.
"Det känns irriterande när allt övrigt är klart här i butiken", säger chefen för en av butikerna, som framträder anonymt.
Enligt handlare som tidningen talat med finns inga besked om när Ica kan börja ansluta nya e-handelsbutiker igen, men Ica Sveriges chief strategy och digital officer Peter Muld säger att "den övergripande tidplanen ligger fast", vilket innebär att problemen ska vara lösta "under slutet av året och i början av nästa år beroende på det serviceerbjudande varje butik har valt", som han uttrycker det.

Minskad vinst för Midsona

Midsona minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 36 miljoner SEK (40), efter att omsättningen ökat till 893 miljoner SEK (821). Enligt företaget beror nedgången på "fortsatta leveransstörningar och dåliga skördar".

Stena Adactum ökar i Midsona

Stena Adactum har köpt på sig aktier i Midsona som motsvarar 30 procent av rösterna. För att undvika budplikt på resten har Stena Adactum dock begärt att nästan hela innehavet av A-aktier ska omvandlas till B-aktier.
Fram till omvandlingen äger Stena Adactum 543 928 A-aktier och 20,54 miljoner B-aktier.

Vinstras för Probi

Probis vinst före skatt för tredje kvartalet nära nog halverades till 23,54 miljoner SEK (42,82). Omsättningen minskade till 158,87 miljoner SEK (194,65).
Företaget har framförallt drabbats av bakslag i Nord- och Sydamerika, enligt vd Tom Rönnlund.

Jämntjockt för Atria

Atria ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 19,4 miljoner EUR (17,9), efter att omsättningen ökat till 388,0 miljoner EUR (382,4). Utvecklingen går bra, säger vd Juha Gröhn, speciellt som man nu blivit av med sitt ryska sänke.

Kraftigt ökad omsättning för Foodora

Foodora ökade sin omsättning för helåret 2020 till 704,5 miljoner SEK (146).
"Rörelseresultatet för 2020 stärktes markant mot föregående år", skriver företaget i ett pressmeddelande, men offentliggör inga siffror på detta. Inte heller offentliggörs resultatet före skatt.

Underkänt för Midsona och Probi

Midsonas delårsrapport fick underkänt av börsen, som sänkte B-aktien med 8,16 procent till 56:30 SEK och A-aktien med 3,23 procent till 60:00 SEK. Inte heller Probis rapport imponerade: aktien föll med 3,59 procent till 389:50 SEK. Fuud föll samtidigt med 3,69 procent till 1:15 SEK, medan Apetit föll med 3,57 procent till 13:50 EUR och Veg of Lund föll med 3,43 procent till 33:80 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 9,21 procent till 4:03 SEK, medan Biogaia steg med 6,76 procent till 513:00 SEK och Dalsspira steg med 3,13 procent till 1:98 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,73 procent.

Gomidda: Professor Bamba

Michigan State University har drabbats av en så akut brist på mattanter på campus att man nu vädjar till fakulteten att rycka in. Speciellt under kvällar och helger är det svårt att få tag på serveringspersonal till hungriga internatelever, rapporterar Lansing State Journal.
Universitets professorer grymtar redan om att de i så fall borde få mer betalt för besväret, en fråga som faktiskt också förklarar personalbristen. För hittills har universitetet anlitat studenter för ändamålet, och därvidlag betalat dem 12 (nyligen höjt till 15) USD i timmen. Då kan man tjäna mer genom att jobba extra på företag på andra håll i grannskapet, och det är precis vad studenterna gjort.
Om universitetets professorer nu drar samma slutsats av förhållandet mellan arbetsinsats och ersättning återstår att se, men vi drar oss till minnes den gamla sanningen om vad som sker när snålheten bedrar visheten.

MailPoet