foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/10, 2021

Ont om svensk potatis

Svensk potatis kommer att ta slut framåt månadsskiftet mars/april. Orsaken är både att skördarna minskat, att kvaliteten är lägre – och att odlarna börjar lägga ned.
Volymerna minskar i år med 64 000 ton mot förra året – och odlingsarealen med åtta procent. Hittills.
"Läget kan bli värre", säger Lisa Andrae, rådgivare och styrelsemedlem i Potatisodlarna, till ATL, som påpekar att allt inte blivit skördat ännu på grund av regn.
"Det kan ju bli avsevärda volymer när alla som har släppt några hektar som inte var värda att ta upp räknas med. Vi vågar inte gissa, utan det beror ju på hur vädret blir framöver", säger hon.
En tredjedel av den svenska potatisarealen har försvunnit sedan millennieskiftet. Orsaken är dålig lönsamhet.
"Det här är ett väldigt tydligt tecken att prisnivån måste upp om vi fortsatt vill ha potatisodling i landet. Om inget sker väldigt kvickt så kommer arealerna att sjunka ännu mer nästa år", säger Lisa Andrae.

Nu ska Sverige bli bäst på innovation

Svensk livsmedelsindustri har länge dragits med låg innovationsgrad. Nu ska det bli ändring på det, och Sverige ska bli bland de tredje bästa i Europa, hoppas Swedish Food Arena, som inleder en sex månader lång förstudie om hur detta ska kunna uppnås.
Denna finansieras av Tillväxtverket och ska fokusera på tre områden.
"Det är satsning på nationell samverkan kring forskning och innovation, ökat nyttiggörande av forskningsresultat i livsmedelsföretag samt en satsning på regionalt innovationsstöd genom samordning mellan nationella och regionala aktörer", säger Helena Nyberg Brehnfors, enhetschef på Tillväxtverket.
Dagens innovationssystem är för splittrat och komplicerat och behöver därför effektiviseras, anser Swedish Food Arena.
"Livsmedelskedjan har potential att bli en innovativ tillväxtmotor i svensk ekonomi som både genererar jobb och bidrar till en hållbar omställning", säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena.

Vinstrally för Biogaia

Biogaia ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 66,94 miljoner SEK (26,90), efter att omsättningen ökat till 173,84 miljoner SEK (131,96).

"Stabilt" för Axfood

Axfoods vinst före skatt för tredje kvartalet minskade till 762 miljoner SEK (774), efter att omsättningen ökat till 13,72 miljarder SEK (13,43). Hemköp och Snabbgross ökade båda sina rörelsevinster med en dryg femtedel var, medan Willys minskade den med 3,6 procent och Dagabs stod i princip still.
"Axfood redovisar ett stabilt tredje kvartal med en bra lönsamhet", kommenterar vd Klas Balkow.

Flera vegetariska nyheter från Eldorado

Axfood lanserar vegoschnitzel, vegokorv och veganska skivor smörgåspålägg under egna varumärket Eldorado.

Lätta utan palmolja

Upfield Foods omlanserar sitt margarin Lätta, där man nu tagit bort palmoljan. Istället har man ökat mängden rapsolja.

Axfood återkallar Garant Dillmajonnäs

Axfood återkallar ett parti Garant Dillmajonnäs eftersom det visat sig att den packats i fel förpackning och istället innehåller en dill- och pepparrotssås.

Arla ökar eko i UK

Arla Foods ska öka sin försäljning av ekologiska livsmedel i Storbritannien med 50 procent till 2026. Omräknat i mjölk innebär det en ökning från 180 miljoner liter till 270 miljoner liter, enligt Dairy Reporter. Dessutom har man satt upp nya krav på sina ekobönder, bland annat att de ska få all sin el från förnybara källor.

Begränsat börsrally för Biogaia

Biogaias kvartalsrapport fick godkänt av marknaden, men ökningen av aktiekursen höll sig till 3,00 procent vilket innebar ett pris om 480:50 SEK. Sjöstrand Coffee blev istället dagens vinnare, med plus 6,96 procent till 3:69 SEK, medan Norway Royal Salmon steg med 2,90 procent till 184:40 NOK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,88 procent till 1:92 SEK, medan Lohilo föll med 2,57 procent till 14:40 SEK och LMK Group föll med 2,14 procent till 45:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,05 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,91 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,41 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,24 procent.

Gomidda: Biblioteksordning i kylen

Är det lika oorganiserat i kylskåpet därhemma som i Foodwireredaktionens närstående dito? Då kan man kanske göra som Nicole McLaughlin från New York, som infört strikt biblioteksordning i sin kyl.
Inklusive att ordna maten i pärmar, efter användningsområde.
Vill man till exempel göra sig en macka, plockar man fram smörgåspärmen, i vilken bröd och pålägg ligger uppradade i prydliga plastfickor. I en annan ligger små förpackningar med senap, ketchup och andra så kallade condiments, bara att slå upp och använda.
Hela härligheten har förstås hamnat på asociala media, fast med kommentarer av den tvehågsna typen. "Seriemördarvibbar" lyder en av de elakare, rapporterar Daily Mirror, men själv menar Nicole McLaughlin att det hela mest var på skämt – ja, det brukar ju heta så.
Fast nog triggar det fantasin ändå. Svenskproducerad mat på Hc, kanske, och importerat på Hce? Hälsokost på Va/Vcc/Ve, och de riktiga stjärnorna på Uac?
Fast i våra egna kylskåp finns väl risken att det blir alltför mycket som hamnar på K.2, eller möjligen J.0.

MailPoet