foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/03, 2020

Pastejköket-chef friad efter dödsolycka

Platschefen på Pastejköket i Tranås frias även i Göta Hovrätt för den dödsolycka 2015 där en kvinnlig anställd i 60-årsåldern klämdes till döds, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Chefen friades även i tingsrätten, men rådmannen och en nämndeman ansåg att han skulle fällas. En enig hovrätt anser dock att det inte går att visa att chefen ifråga hade ansvar för just den arbetsmiljöfråga som ledde till kvinnans död.
Ägaren Atria ska enligt domen i tingsrätten, som inte överklagades, betala en miljon SEK i företagsbot samt 75 000 SEK var till kvinnans barn.
Olyckan och domen i tingsrätten ledde till mycket kraftig kritik från Livs, som ansåg att olyckan visade hur arbetsmiljöfrågorna negligeras.

LI: Planera för samhällsansvar

Efter att livsmedelsindustrin getts status som samhällsviktig av regeringen, är det viktigt att redan nu göra vad man kan för att planera hur man ska agera. Det säger Livsmedelsföretagen (LI), som ger några konkreta tips trots att informationen från staten ännu är knapphändig.
Bland annat uppmanas företagen att identifiera till exempel vilka verksamheter som måste kunna upprätthållas och/eller är prioriterade, så att resurserna kan koncentreras dit; avgränsa vilka delar som kanske inte måste gå med full kapacitet; eller prioritera till exempel vilken lägsta bemanningsnivå som krävs.
LI lovar att kontinuerligt uppdatera sina råd allteftersom ny information kommer in på https://www.livsmedelsforetagen.se/planering-av-samhallsviktig-verksamhet/

Systemet ökar under coronakrisen

Systembolagets försäljning har ökat med tio procent sedan coronakrisen inleddes. Under mars månad såldes totalt tre miljoner liter mer än samma månad förra året. Företaget har därför nyanställt 100 personer på senare tid och jagar ännu fler nya medarbetare.
"Vi har lite fler kunder i butikerna, och kunderna handlar generellt något mer. Men det handlar inte om hamstring eller att man tankar upp rejält", säger presschefen Lennart Agén till Sveriges Radio.
Ökningen i kombination med att många anställda på Systemet inte kan koma till jobbet innebär även att Systembolaget helt pausar sitt tillfälliga sortiment, och fokuserar på att leverera det fasta sortimentet och leveranserna till sina ombud.
Enligt Lennart Agén handlar ökningen bland annat om att människor inte kan köpa alkohol på andra ställen just nu, som restauranger och barer eller på resor till Danmark, Tyskland och Finland.

Willys sätter plexiglas i kassorna

Samtliga Willysbutiker ska inom de närmaste två veckorna få plexiglasskydd i kassorna, både inne i butikerna och i förbutikerna. Dessutom kommer man att klistra dekaler på golvet som visar hur långt ifrån kassan som man vill att kunderna ska stå, rapporterar Fri Köpenskap. Åtgärderna sker för att förhindra spridningen av coronasmittan.

Ikea stänger restaurangerna

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige på grund av coronakrisen, rapporterar TT. Kedjan har redan noterat att det kommer färre besökare till varuhusen, och dessutom börjar man få brist på personal, vilket gör att man nu flyttar restaurangpersonalen till andra avdelningar.

70-plussare får egna leveranser från Coop

Coop inför egna leveranstider i sin e-handel för kunder över 70 år. Orsaken är att man vill underlätta för dessa att handla online, så att de inte ska behöva exponeras för coronasmittan i onödan. Dessutom kommer man att kunna lämna varorna lämnas utanför kundens dörr och låta kunden kvittera digitalt, rapporterar Fri Köpenskap.

Eatgood får distributör i Sydafrika

Svenska foodtchföretaget Eatgood har tecknat avtal med en distributör i Sydafrika, Ginger Blossom. Företaget blir även slutkund då det driver ett antal restauranger och hotell i egen regi, och kan därmed fungera som referenskund.

Dyster dag för fiskföretag

De stora norska fiskföretagen stod för de största samlade nedgångarna i branschen på onsdagen: bland annat föll SalMar med 6,70 procent till 364:80 NOK, Bakkafrost med 6,30 procent till 488:20 NOK, Austevoll med 5,03 procent till 72:65 NOK, och Norway Royal Salmon med 4,25 procent till 203:00 NOK. Mest i livsmedelsbranschen minskade dock Agromino, med 7,32 procent till 11:40 SEK, medan Rootfruit föll med 4,35 procent till 6:60 SEK.
Midsona A steg med 12,30 procent till 42:00 SEK, före Bayn Europe som steg med 11,84 procent till 1:63 SEK, Biogaia som steg med 10,82 procent till 379:00 SEK, Royal Unibrew som steg med 8,90 procent till 423:50 DKK, och Harboes Bryggeri som steg med 8,45 procent till 52:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,27procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 3,43 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,43 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,62 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,35 procent.

Gomidda: Hundgöra 3.0

Till Foodwires menageri av bloggande och påtända hundar kan vi nu även foga hundar som går ut och handlar när husse sitter i coronakarantän.
Det handlar om en icke namngiven (men därmed fotograferad) chihuahuahund i Pesqueria i Mexiko, som skickades ut av ägaren Antonio Muñoz för att handla en påse ostchips, så att han själv skulle slippa gå till affären i onödan. Hunden försågs med en lapp instoppad i halsbandet där det stod:
"Hej butikschefen. Var vänlig och sälj min hund en påse Cheetos. Gärna den orangea varianten och inte den röda för den är för stark. Det sitter 20 dollar under halsbandet", samt med det varnande tillägget:
"Var vänlig notera att hon bits om hon inte behandlas väl".
Och si, den varningen gick hem, ty enligt hans inlägg på asociala media kom hunden minsann så småningom hem, en påse chips rikare och 20 dollar fattigare, rapporterar Algemeen Dagblad.
Kännare av chihuahuor uttrycker starka tvivel om att en dylik skulle kunna ro iland ett sådant uppdrag, men ni kan ju alltid testa, ifall ni råkar ha någon sådan liggandes därhemma.
Mamma Mia, hundar börjar handla maaaat...