foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/03, 2022

Ica: Varsågod, höj priserna

Ica är redo att låta leverantörerna höja sina priser snabbare än vanligt, för att hjälpa det hårt prövade svenska lantbruket.
"Men bara där det är riktigt relevant och då handlar det främst om varor där det finns en koppling till det svenska lantbruket", säger Ica Sveriges vd Anders Svensson.
Samtidigt är det viktigt att inte prisskillnaden mellan svenskt och utländskt blir för stor, säger Anders Svensson, så att kunderna inte väljer bort svenska livsmedel.
"Vi ser också att vi som marknadsledare har ett ansvar att förklara för kunderna om fördelarna med svenska matvaror. Annars finns det en risk att de väljs bort och att vi inte har någon svensk livsmedelsproduktion på sikt", säger han.

Ukrainakriget får Midsona att höja priserna

Midsona tänker nu höja sina priser till följd av att Rysslands invasion av Ukraina ökat redan höga råvarupriser, rapporterar Dagens industri. Framförallt är det priserna på frukt, nötter och sojabönor som slagit mot företaget, något som började redan förra året men som nu förstärkts.
"Det finns en fördröjning innan prishöjningarna slår igenom eftersom vi har långa avtal med våra kunder i handeln. Höstens prisuppgångar slår igenom först nu och vi har därför sagt att första kvartalet blir svagt. De nya prishöjningarna som vi måste driva igenom nu kommer få effekt framåt sommaren", säger vd Peter Åsberg till tidningen.

Kött- och fågelbranschen: Hjälp oss!

"Den krismiljard som det beslutades om i början av februari är uppäten för länge sedan, här behövs betydligt större insatser". Det säger Kött- och Charkföretagens vd Magnus Därth, som nu tillsammans med Svenska Köttföretagen och Svensk Fågel uppvaktar riksdag och regering för att få till stånd nya stöd.
"Enligt de kalkyler vi har i dagsläget ser vi att grisproduktionen har tappat 1,3 miljard kronor och för nötproduktionen. och fågelproduktionen beräknas en merkostnad på närmare 1 miljard kronor för respektive bransch med rådande foderpriser. Det är de siffror som vi har precis just nu, i morgon vet vi att det har ökat. Detta i ett läge när vi verkligen behöver säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning i landet. Vi har inte råd att tappa en endaste lantbrukare och varje hektar som odlas räknas", säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.

SJV: Vi kan inte bli självförsörjande på mat

Det går inte att göra Sverige oberoende av omvärlden när det gäller livsmedel. Importerat utsäde, gödsel och drivmedel för jordbruksredskap sätter stopp för det, förklarar Cathrine Molander, chef för beredskapsenheten på Jordbruksverket.
"Vi vill inte prata om självförsörjningsgrad som man gjorde förr. De flesta kan inte få tag på mat utan drivmedel för att ta sig till affären, och vi importerar också sådant som förpackningsmaterial. Vi tittar på hur stor marknadsandel svenskproducerad mat har i stället", säger hon till TT.
Samtidigt finns det mycket kvar att göra för att öka den marknadsandelen, säger hon.
"Det finns få slakterier och få mejerier. Det blir en flaskhals. Det finns ett stort transportberoende, djuren måste åka till slakteriet och sedan till livsmedelscentraler som blir allt större", säger Cathrine Molander.

Lidl ikapp Ica Supermarket

57 procent av svenskarna handlade förra året någon gång i någon Ica Supermarket-butik. Men lika många handlade även hos Lidl, visar en ny undersökning från GfK, och det är första gången detta händer.
"Vi har utökat vårt utbud av lokala, svenska, färska varor vilket upptäcks av nya kunder och uppskattas av våra befintliga", säger Lidls landschef Johan Augustsson till Dagligvaurunytt, som förklaring till hur man kunnat växa.

Vegansk glass utan tillsatt socker från Nick's

Nick's lanserar vad man menar är den första helt veganska glassen utan tillsatt socker i Sverige. Den kommer enbart att säljas på 7-Eleven "då det är där man hittar Nick’s målgrupp", som företaget uttrycker det..

Tyskar vägrar wursten

Över hälften av tyskarna har minskat sin köttkonsumtion under det senaste året, och en tredjedel tänker minska på mejerivarorna det närmaste halvåret. Det visar en ny rapport från ProVeg International och som bygger på data från projektet Smart Protein, vilket finansieras av EU. Det var dessutom den största förändringen i attityderna till sådana saker i alla tio undersökta EU-länder (Danmark, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike), rapporterar Food Navigator.
Idag beräknas tio procent av tyskarna vara veganer eller vegetarianer, vilket är den högsta siffran bland de undersökta länderna.

Mackmyra steg mest

Mackmyra steg mest i branschen på tisdagen, med 7,48 procent till 6:32 SEK, före bland andra Axfood som steg med 5,95 procent till 288:60 SEK, Eatgood som steg med 5,50 procent till 2:30 SEK, och Opticept som steg med 4,84 procent till 54:10 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 5,00 procent till 14:25 SEK, medan Probi föll med 4,80 procent till 367:00 SEK och LMK Group föll med 3,45 procent till 28:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,07 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent.  

Gomidda: Usel service kostar

Rubrikens utsaga skulle man visserligen kunna tillämpa på restauranger vars serveringspersonal skrämmer bort kunderna. Men på nya snabbmatskedjan "Karen's Diner", som hittills finns i Storbritannien och Australien, är det kunderna som får betala för att bli illa behandlade. Med avsikt.
Ni som följt debatterna i asociala media vet att en "Karen" i den engelsktalande världen i allmänhet och i USA i synnerhet är ett medelålders, folkilskt fruntimmer som klagar på allt och alla och kräver att få sin vilja fram till varje pris. Nå, tänk er nu en snabbmatskedja där hela serveringspersonalen utgörs av sådana, och ni har Karen's Diner.
Och det går som smort. Från den första restaurangen i Sydney förra året har kedjan därefter brett ut sig med rekordfart, och nästa år räknar man med att ge sig in i just USA, rapporterar australiska The Age. Men det är ingen idé för några kund-Karens att klaga och leva rövare tillbaka, för redan på sin webbsajt förklarar Karen's Diner att folk får tjafsa hur mycket de vill eftersom kedjan ändå inte bryr sig.

Email Marketing Powered by MailPoet