foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/03, 2022

Orkla storinvesterar i Vansbro

Orkla satsar 300 miljoner SEK för att fördubbla sin kapacitet för tillverkningen av pajer vid sin anläggning i Vansbro. Bakgrunden är att marknaden för pajer vuxit kraftigt, speciellt veganska och vegetariska, och nu hoppas företaget även kunna öka exporten av paj samt pizza, som tillverkas vid samma anläggning.

Ukrainakriget: Arla slutar med Kefir

Arla slutar sälja Kefir i Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina – trots att den helt görs i Sverige av svenska råvaror.
"Förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som vi inte anser lämpligt under rådande omständigheter", säger kommunikationschefen Caroline Elisabeth Starck till Dagens Nyheter; på förpackningen förekommer en stiliserad bild av Vasilijkatedralen vid Röda Torget i Moskva.
"Produkten återkommer i butik med annan utformning senare i år", säger Caroline Elisabeth Starck.

2021 Pauligs bästa år någonsin

Förra året blev det bästa någonsin för Paulig, med en ökning av omsättningen till 966,3 miljoner EUR (919,5), främst på grund av ökad försäljning inom huvudkategorierna kaffe, Tex Mex och kryddor, enligt företaget. Rörelseresultatet steg till 95,3 miljoner EUR (88,3), men resultat före skatt har inte uppgetts.

Ukrainakriget: Bönder kan få mer stöd

Lantbrukare i hela EU kan få extra stöd för ökade kostnader på grund av Rysslands invasion av Ukraina. EU:s jordbruksministrar diskuterar just nu saken, och en av de åtgärder som finns på bordet är att sänka lantbrukets klimatambitioner.
"Sverige är berett att göra detta för att se till att livsmedelsförsörjningen fungerar", säger Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ukrainakriget kan driva upp mjölkpriset

Priset på mjölk kan komma att pressas upp på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att förhandlingar om saken pågår.
Framförallt är det priserna på gödsel och naturgas, som både Ryssland och Ukraina är storproducenter av, som ökat.

Vegovingar från Quorn

Quorn lanserar nya helveganska Vegan Buffalo Wings, samt även en egen vegokorv. Företaget har under de senaste åren satsat mer än 100 miljoner USD i produktionskapacitet och produktutveckling, och räknar med att utveckla framförallt sina kycklingliknande produkter ännu mer.

Ukrainakriget: Nestlé kritiseras för att stanna i Ryssland

Medan flera andra stora livsmedelsföretag dragit sig ur Ryssland i protest mot landets invasion av Ukraina, har Nestlé visserligen dragit ned på verksamheten i landet till ett minimum och förklarat att man inte tänker göra någon vinst på det som återstår – men det blir inte tal om att lämna landet. Detta trots att Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal vädjat direkt till Nestlés vd Mark Schneider att göra just detta.
"Tyvärr visar han ingen förståelse", twittrade Denys Sjmyhal efter att ha talat med Mark Schneider.
"Att betala skatt till ett terroristlands budget är att döda försvarslösa barn & mödrar. Hoppas att Nestlé ändrar sig snart", fortsätter Denys Sjmyhal.
Nestlé säger till Food Navigator att man inte kommenterar samtal med regeringsföreträdare, men förklarar att man vill "fokusera på att tillgodose lokalbefolkningens behov".

Ukrainakriget: DC vill kapa gasberoendet

Danish Crown ska sänka sin användning av naturgas med 20 procent, som svar på Rysslands invasion av Ukraina. För ändamålet ska uppvärmningen på företagets fyra fabriker i Danmark byggas om, så att det går att kapa gasanvändningen, skriver Fødevarewatch. Den danska regeringen har tidigare uttalat ett mål om att bli oberoende av rysk gas.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 8,84 procent till 800:00 SEK på måndagen, före bland andra Mackmyra som steg med 5,38 procent till 5:88 SEK, Opticept som steg med 4,93 procent till 51:10 SEK, och Salmon Evolution som steg med 4,19 procent till 9:70 NOK.
Sjöstrand Coffee föll med 7,11 procent till 2:22 SEK, medan Eatgood föll med 5,73 procent till 2:14 SEK och Agtira föll med 4,92 procent till 29:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,06 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,45 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,65 procent.  

Gomidda: Lönsam svinnjakt

En måndag som denna kan det behövas en liten glad nyhet såhär som avslutning. Så vi ska berätta om den svenska matbutiken som lyckats så bra med att stävja matsvinnet att hälften av det man sparat in går till personalen – och det blir stora pengar.
12 000 SEK extra kan en heltidsanställd på Ica Maxi i Kungsbacka se fram emot i samband med aprillönen, för projektet "Svinnjakten" besparat butiken hela 2,6 miljoner SEK. Och då har man ändå inte riktigt nått målen, även om miljonbesparingarna är "jättebra", säger ställföreträdande handlaren Andréas Mattsson till Handelsnytt.
Men kommande år tänker man satsa ännu mer.
"Vi kopierar förra årets modell och utgår från de nivåerna. Vi har fått in en del ny personal med nya friska idéer. Jag tror att vi kan göra mer", säger Andréas Mattsson.

Email Marketing Powered by MailPoet