foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/03, 2022

Akrylamid ännu långt över gränsvärdena

Halterna av akrylamid i olika livsmedel i EU ligger på mellan fyra och fem gånger mer än EU:s gränsvärden. Det visar en genomgång av de fall som kommit in till EU:s snabbrapporteringssystem för livsmedels- och fodersäkerhet, RASFF, under 2020-21, enligt den EU-finansierade men fristående organisationen Safe Food Advocacy Europe (SAFE).
Fynden visar att de kontrollmekanismer som finns idag inte räcker, säger SAFE, som vill se mer kontroller av livsmedel, sänkta gränsvärden, samt införandet av gränsvärden även för till exempel torkad frukt och rostade nötter.

Märkningsregler får undantag på grund av kriget

Går det inte att få tag på vissa ingredienser på grund av Rysslands invasion av Ukraina, så får man byta ut dem utan att man även måste byta ut redan upptryckta förpackningar. Villkoret är att man anger på annat sätt att den gamla innehållsförteckningen inte stämmer, att den nya ingrediensen inte kan orsaka allergiska reaktioner, att förpackningarna byts ut så snart de gamla använts upp, och att bytet verkligen har med kriget att göra. Det säger nu Livsmedelsverket, i ett undantag som gäller så länge kriget varar.
"Under de exceptionella omständigheter som råder just nu är det rimligt att kontrollmyndigheterna fokuserar på sådana produkter och processer som innebär en större risk, snarare än på produkter där risk för hälsopåverkan och vilseledning bedöms vara minimal", säger SLV.

Barnfamiljer har inte råd att äta frukt och grönt

Två av tre svenska barnfamiljer säger att de inte har råd att äta så mycket frukt och grönsaker som Världshälsoorganisationen WHO eller svenska Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en undersökning som gjorts av Kantar på uppdrag av salladsföretaget Picadeli.
85 procent av alla svenskar säger dessutom att de inte kommer upp i 400 gram frukt och grönt per dag – fyra femtedelar av Livsmedelsverkets rekommendation – och 46 procent äter ingen frukt eller grönt på hela dagen några gånger i veckan. 41 procent säger att de skulle äta mer grönsaker om det var billigare.
"Hälsosam mat ska inte vara ett privilegium, det borde vara varje människas rättighet", säger David von Laskowski, koncernchef på Picadeli.

Kronfågel slipper vite – tills vidare

Föreläggandet från Länsstyrelsen var för otydligt – därför slipper Kronfågel vite för skandalen med kycklingar som skållas levande på anläggningen i Valla. Det har Förvaltningsrätten i Linköping beslutat, rapporterar SVT Sörmland.
Enligt föreläggandet skulle Kronfågel tvingas betala 10 000 SEK för varje kyckling som skållats levande, men Förvaltningsrätten förklarar att "ett föreläggande normalt inte får utformas så att det endast anger vilket resultat som ska uppnås, utan att det istället tydligt måste anges vilka konkreta åtgärder som adressaten ska vidta.". Och något sådant anges inte i föreläggandet, vilket innebär att det därmed inte går att utdöma vitet.
"Vi kommer att överklaga och jobbar med det just nu", säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, till ATL. "Vi är en tillsynsmyndighet. Det betyder att vi inte kan tala om exakt hur man ska lösa någonting, eftersom det är vi som ska kontrollera att det fungerar sedan", menar hon.

Kronfågel och Guldfågelns anseende störtar

Kronfågel och Guldfågeln är de varumärken som rasat mest av alla, oavsett bransch, i årets upplaga av Sustainable Brand Index (SBI). Kronfågel störtar ned till plats 278 – ett fall om 197 placeringar – medan Guldfågeln faller 187 platser till 282 av totalt 410 varumärken.
"Det var inte oväntat. Det är rimligt med den mediala uppmärksamheten kring deras djurhållning och den efterföljande debatten. De har inte heller lyckats att vara tydliga i sin kommunikation", säger SBI:s vd och grundare Erik Elvingsson Hedén till Food Supply.

Utländsk fågel flyger in igen

Svenskarna har nu börjat äta mer importerade livsmedel igen, i takt med att pandemirestriktionerna lättats, och då äter vi allt mer matfågel, där den svenskproducerade marknadsandelen minskar. Det visar en sammanställning från Jordbruksverket.
Svenska ägg och svenskt nötkött minskar också sina marknadsandelar, medan fläsk- och lammkött samt mejeriprodukter ökar dem, enligt rapporten.

Max byter till svensk halloumi

Hamburgerkedjan Max ska nu gå över till svensk Grilloumi i sina halloumiburgare. Denna, som görs av Norrmejerier och som tagits fram i samarbete med Fontana, ska halvera halloumiburgarnas klimatavtryck, enligt kedjan.

Viva Wine Group köper Vinklubben

Viva Wine Group köper Vinklubben från Speqta för 120 miljoner SEK.

Dalsspira steg

Dalsspira steg med 5,81 procent till 1:64 SEK på fredagen, före bland andra Fuud som steg med 5,71 procent till 0:80 SEK, Eatgood som steg med 5,58 procent till 2:27 SEK, Oatly som steg med 4,16 procent till 5:51 USD, och Veg of Lund som steg med 3,81 procent till 15:00 SEK.
LMK Group föll med 3,83 procent till 28:85 SEK, medan Kesko B föll med 2,64 procent till 25:03 EUR och Carlsberg A föll med 1,86 procent till 948:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,92 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,72 procent.  

Gomidda: När svaret finns i frågan

Svenskarna har inte råd att äta mer frukt och grönt, enligt en undersökning beställd av Picadeli, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire.
Alla som plockat åt sig samt betalat för en Picadelisallad kan dock omedelbart identifiera den självklara lösningen på detta samhällsproblem:
Sänk priset då, för 17!

Email Marketing Powered by MailPoet