foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/03, 2022

SLU: Mer kolja, vitling och sik

Det går att öka på fisket av kolja, vitling, sam sik i Vänern och Vättern. Det visar Sveriges Lantbruksuniversitets, SLU, årliga översikt ”Fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten”, som görs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Däremot bör fisket på strömming, gråsej och torsk minska, enligt rapporten.
"För några arter och bestånd har vi tyvärr inte tillräckligt bra information, varför vissa av våra bedömningar blir mer osäkra. Ibland kan vi inte heller göra någon bedömning alls", säger Stefan Larsson vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Pepsi stoppar rysk snacksfabrik

PepsiCo stoppar nu nya investeringar i sin nya snacksfabrik i Novosibirsk i Ryssland. Arbetet på fabriken har pågått i stadier sedan 2020, med två nya produktionslinjer planerade till i år och nästa år, men nu läggs utbyggningen alltså på is.

Spendrups satsar på att spara plast

Spendrups har öppnat en ny tappningslinje för burkar för 200 miljoner SEK i Grängesberg. Det blir den största investeringen på åratal, och ska kunna tillverka de nya smalare burkarna "Sleek Cans" med en ny pappersförpackning som ersätter plast. Den kommer at spara 100 ton plast per år, rapporterar Food Supply.

Axfood värvar från Ica

Axfood värvar Fredrik Bryntesson från posten som butikskonsult Ica Sverige till jobbet som konsulentchef för Tempo.
"Tempo finns på många orter där konkurrenterna väljer att avveckla. Vi vill hjälpa handlarna på deras lokala marknad så att de ännu tydligare blir den lokala matbutiken", säger Fredrik Bryntesson till Dagligvarunytt.

DC häver medlemsstopp

Danish Crown häver nu det stopp för nya medlemmar som man införde i november förra året. Då hade man helt enkelt för stora leveranser, men nu har situationen ändrats så pass att man kan ta emot nya medlemmar enligt den väntelista som finns.

Norsk frukt och grönt kan bli dyrare

Frukt och grönt kan bli dyrare i Norge sedan Gartnerforbundet krävt 17-procentiga prisökningar, samt 1 NOK extra per kilo för potatis, till norska bönder. Bakgrunden är ökade kostnader för arbetskraft, el, och gas, rapporterar NTB. Gartnerforbundet förhandlar nu med regeringen om saken.

Tak för drogsubstans i hampafrön

EU-kommissionen har satt ett tak för halterna av Delta-9-THC, det psykoaktiva ämnet i cannabis, i hampafrön och hampaolja som säljs i unionen. Tidigare har inga sådana gränser funnits, utan varje medlemsland har fått sätta sina egna gränser. European Industrial Hemp Association hoppas nu att detta ska göra det lättare att få ut olika icke-berusande hampaprodukter på marknaden, skriver Food Navigator.

LMK steg

LMK Group steg med 6,19 procent till 30:00 SEK på torsdagen, före Eatgood som steg med 5,39 procent ill 2:15 SEK, Lohilo som steg med 5,21 procent till 5:05 SEK, Viva Wine Group som steg med 5,15 procent till 55:10 SEK, och Novozymes som steg med 4,87 procent till 441:60 DKK.
Umida föll med 6,27 procent till 7:18 SEK, medan Fuud föll med 5,88 procent till 0:75 SEK, Norway Royal Salmon föll med 5,71 procent till 191:40 NOK, och Apetit föll med 4,67 procent till 12:25 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,38 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,43 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,20 procent.  

Gomidda: Potatisen som inte var någon potatis

Världens största potatis väger nästan åtta kilo och har grävts upp på Nya Zeeland. Den nyheten kablades ut i höstas till en förväntansfull omvärld, allmänheten till förundran.
Men nu avslöjar Juniornyheterna i Sveriges Radio, av alla, att rekordpotatisen alls icke är någon potatis, utan en kalebass, det vill säga en gurkväxt som ingenting har gemensamt med rotfrukter som våra vanliga knölar.
Sådär är det ju ofta, att man i upphetsningen missar att kontrollera grundläggande fakta, men man kan ju tycka att det ginge att se skillnad på en kalebass och en potatis redan vid uppgrävandet. Men ack, vad vet väl vi.

Email Marketing Powered by MailPoet