foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/03, 2022

"Stor risk att Carlsberg Ryssland förstatligas"

Carlsbergs verksamhet i Ryssland löper stor risk att förstatligas. Det säger Carlsbergs vd Cees 't Hart till tidningen Børsen efter att företagets kontor i St Petersburg fått besök av ryska tjänstemän, som förklarade att det enda sättet för Carlsberg att få behålla sina ryska tillgångar är att fortsätta exakt som innan Rysslands invasion av Ukraina. Om företaget pausar i Ryssland – som man planerat – kommer tillgångarna att förstatligas; det enda alternativet i så fall blir att lägga ned helt.
"Budskapen är synnerligen bekymrande. Det handlar om förstatligande, att ta verksamheten i beslag och samtidigt talas det om att svara upp mot bolag som pausar eller lägger ner verksamhet i Ryssland", säger Cees 't Hart.

Vegoföretag tar in miljoner

Svenska företaget Agentvegan ska ta in fyra miljoner SEK i en första investerrarunda, i syfte att satsa på varumärket Stacky's, rapporterar Food Supply. Stacky's marknadsförs inte som något alternativ till kött, utan som en helt egen produkt med egen smak, och som ska kunna förvaras i skafferi. Redan nu finns produkten på ett antal restauranger i Sverige, på företagets webbshop, och till salu via Bondens Skafferi.

Arla utbildar mejeritekniker

Arla och Lernia startar nu nya Mejeriteknikerprogrammet för att säkerställa nyrekryteringen: bara det närmsta året räknar man med att behöva anställa 100 sådana. Arla-anställda som går programmet får lön och betalt boende under den 1 1/2-åriga utbildningen, men man öppnar också en möjlighet för arbetssökande att få jobb och därmed lön under utbildningen.

Tareq Taylors färdigrätter klimatberäknas

Kockstjärnan Tareq Taylors färdigrätter "Maten é klar" ska klimatberäkas i samarbete med Klimato. Enligt Tareq Taylor själv ligger rätterna idag i snitt på 0,6 kilo koldioxidekvivalenter per måltid, bara ett snäpp över FN:s hållbarhetsmål om 0,5.
"Vi har kommit en bra bit på vägen i våra ambitioner och med Klimatos plattform kan vi på ett säkert och enkelt sätt nå hela vägen fram", säger Tareq Taylor.

Ny Fanta: Watermelon Zero

Coca-Cola Sverige lanserar nya Fanta Watermelon Zero.

Risottomix från Zeta

Zeta lanserar två risottomixer, som ska kunna kokas som de är.

Danmark vill förbjuda rökning för unga

Danska ungdomar födda 2010 eller senare ska helt förbjudas att köpa tobak och andra nikotinprodukter. Det är innebörden i ett förslag från hälsoministern Magnus Heunicke, efter modell från Nya Zeeland. På så sätt kommer rökning successivt att förbjudas för hela befolkningen i framtiden.

Uppåt för Eatgood

Eatgood steg med 7,81 procent till 2:14 SEK på onsdagen, före bland andra Viva Wine Group som steg med 7,07 procent till 54:50 SEK, Sjöstrand Coffee som steg med 6,09 procent till 2:44 SEK, Lohilo som steg med 5,39 procent till 4:89 SEK, Umida som steg med 5,28 procent till 7:58 SEK, och Humble Group som steg med 5,04 procent till 18:74 SEK.
Skåne-Möllan föll med 6,67 procent till 700:00 SEK, medan Dalsspira föll med 4,55 procent till 1:64 SEK och Mackmyra föll med 2,10 procent till 5:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,93 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,47 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,42 procent.  

Gomidda: Järvt i överkant

Hälso- och fitnesscoachen Weam Breiche i Los Angeles gör tvärtom. När andra börjar äta mer vegetariskt, har han helt slutat med allt sådant, och istället helt gått över till att enbart äta rått kött.
Ja, otillagat kött alltså, inte kött från råttor, men ändå. Weam Breiche, som även kallas "Wolverine", alltså "Järven" – vilket kan bero på att han är ganska lik filmsuperhjälten "Wolverine" i Hugh Jackmans tappning – konsumerar 4 500 kalorier om dagen, allt i form av kött i den form det lämnat det avdagatagna djuret.
Bäst smakar rå hjärna, förklarar han enligt Daily Mirror. En utsaga vars eventuella sanningshalt vi nog hjärna undviker att kontrollera.

Email Marketing Powered by MailPoet