foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/03, 2022

Kaffe i topp när matpriser drog upp inflationen

En nästan 30-procentig ökning av priserna på kaffe och tomater, en nästan 25-procentig ökning för päron och vitkål, och lax och honungsmelon som ökat i pris med en femtedel – där har ni några stora orsaker till att den svenska inflationen steg i februari till de högsta nivåerna på nästan 30 år.
Svensk KPIF-inflation – där räntor räknas bort – låg på 4,5 procent i februari, den högsta nivån sedan december 1993, och en stark ökning från januari där siffran var 3,9 procent. Och en stor del av förklaringen är alltså starkt stigande livsmedelspriser (se diagram här invid). Faktum är att livsmedelspriserna bidrog lika mycket till den rekordhöga inflationen som exempelvis priserna på drivmedel, medan elpriserna, en annan bov i dramat, sjönk med över sex procent.
De enda ljuspunkterna var priserna på purjolök, som föll med 45 procent, och avokado, som föll med 21,3 procent. Även öl, äpplen, blomkål och gul lök föll i pris, med mellan tre och fyra procent.

Gröna Näringslivsindexet lägsta någonsin

LRF:s Gröna Näringslivsindex föll i januari till den lägsta nivån som hittills uppmätts. Indexet föll till 88, vilket innebär kraftigt försämrad framtidstro bland lant- och skogsbrukare.
Mest pessimistiska är animalieproducenterna, vars index om möjligt ligger ännu lägre – på 75,4 – medan växtodlarnas och trädgårdsnäringarnas index ligger på 82,7 respektve 89,8..
Enligt LRF är det de "rekordhöga priserna på i princip alla insatsvaror så som gödsel, diesel, foder, frakt, reservdelar, emballage samt fröer och plantor" som förklarar den dystra bilden.
"Nödvändiga beslut och handling måste komma snabbt. Förutom snabba och tydliga beslut från politiken måste lantbrukarna i grunden också få bättre betalt för sina produkter och tjänster. Hela livsmedelskedjan måste ta sitt ansvar och se till att primärproducenterna nu får full kompensation för de extrema kostnadsökningarna", säger LRF:s vd Anna Karin Hatt 

Sex kycklingnyheter från Atria

Atria lanserar tre nya kycklinggrillkorvar, en kycklingmedvurst, en kycklingbröstfilé och ett kycklinggrillspett.

EU: Det går för trögt med algmat

Utveckligen mot mer algbaserade livsmedel går för sakta. Det anser EU-kommissionen, som lanserar en plattform för att lättare kunna främja sådana, kallad EU4Algae. Där ska alger för livsmedelsbruk kunna marknadsföras, och samarbete mellan odlare, producenter, säljare, konsumenter med flera kunna underlättas. Den kommer även att fungera som informationsnav för investeringar och olika affärer på området, skriver Food Navigator.
EU4Algae väntas lanseras i sommar.

USA stoppar rysk vodka

USA stoppar import av rysk vodka i protest mot Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom ska Rysslands status som särskild priviligerad handelspartner upphävas av samma skäl, både i USA, EU, och G7-länderna.

Ras för Skåne-Möllan och Eatgood

Skåne-Möllan rasade med 10,53 procent till 850:00 SEK på måndagen, och Eatgood med 10,50 procent till 1:96 SEK. Dalsspira föll med 9,25 procent till 1:57 SEK, LMK Group föll med 6,20 procent till 28:75 SEK, Opticept föll med 5,15 procent till 46:95 SEK, och Lohilo föll med 4,60 procent till 4:67 SEK.
Fuud steg med 7,59 procent till 0:78 SEK, medan Kesko B steg med 4,67 procent till 26:02 EUR, Olvi A steg med 4,66 procent till 35:90 EUR, Kesko B steg med 4,35 procent till 24:00 EUR, och Veg of Lund steg med 4,23 procent till 14:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,24 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 3,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,85 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,76 procent.  

Gomidda: Recept i dyrtider

Efter dagens chocknyhet om kraftigt höjda livsmedelspriser och andra prisstegringar, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, funderar vi på vad man kan göra för middag av de matvaror som minskat i pris. Purjolöks- och avokadosallad med blomkål och äpple, med mycket öl till, låter liksom inte så rasande aptitligt.
Men nöden är ju nu en gång för alla uppfinningarnas moder, så kanske uppstår här nya och oväntade maträtter i krisens och krigets spår. Eller vad tror ni? Vi tar gärna emot tips. Särskilt om det ska fortsätta så här.

Email Marketing Powered by MailPoet