foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/03, 2022

Fiskbullar pandemins och krigets favorit

Redan under pandemin ökade av någon anledning försäljningen av fiskbullar fem-sex gånger om. Nu har den fördubblats eller tredubblats igen, sedan Ryssland invaderade Ukraina. På Orklas fabrik i Kungshamn har man därför fått nyanställa 30 personer för att möta efterfrågan, men man har ännu inte kunnat öka produktionen fullt ut, eftersom ökningen kommit så oväntat.
"Jag tror att det beror på den omvärldssituation vi har, där konserverad mat är en del på checklistan. Sen tror jag också att det är en efterfrågad produkt kopplad till välgörenhet, där man helt enkelt vill skänka konserverad mat till Ukraina," säger fabrikschefen Erik Edlund till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Fisken blir kvar i havet – dieseln för dyr

De rusande dieselpriserna innebär att svenska fiskare snart tvingas stanna iland.
"Det är inte lönsamt längre", säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskare, till TT.
"Jag tror att ett tiotal båtar stoppar i nästa vecka. Som det är nu funkar det inte. Det blir ingen lön till besättningarna. Båtarna går back", säger han.
Framförallt är det bottentrålare som drabbas, vilket innebär att fisket efter räkor och havskräftor kommer att minska – och priset på dessa följaktligen öka. Även torsk- och plattfiskfisket kommer att påverkas.
Dessutom är situationen förstås likadant även för andra länders fiske, framhåller Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation.
"I Frankrike och på Irland är det så illa att man har svårt att få tag på bränsle. Italien har stoppat i stort sett hela sitt trålfiske", säger han.

Flera nyheter från Sia Glass

Sia Glass lanserar två nya smaker inom sitt havrebaserade glassmärke Ice Dream. Dessutom kommer nya ordinarie smaken Marshmallow, en laktosfri brownieglass, samt strutarna Godisregn.

Minskad vinst för Nortura

Norska Norturakoncernen minskade sin vinst före skatt för helåret till 169,92 miljoner NOK (264,88). Omsättningen steg däremot till 23,73 miljarder NOK (22,07).
"Vi trodde att 2020 skulle bli ett undantagsår både för Nortura och resten av samhället, men 2021 blev på samma sätt präglat av händelser som har påverkat året och företaget. Vi förväntar oss en orolig säkerhetspolitisk situation 2022, med ökade råvarupriser", säger styrelseordföranden Trine Hasvang Vaag.

Orkla, Mars, Nestlé och Burger King minskar i Ryssland

Orkla, Mars, Nestlé och Burger King blir de senaste internationella storföretagen att minska sin verksamhet i Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Orkla stänger Hamé Foods ZAO med 367 anställda samt stoppar handeln med Ryssland och Belarus, Mars ska trappa ned sin verksamhet men fortsätta att sälja sina produkter lokalt, Nestlé stoppar sina investeringar i Ryssland, och Burger King bryter allt stöd till sitt ryska dotterbolag. Kedjan säger sig dock vara förhindrad att stänga sina omkring 800 restauranger eftersom dessa drivs som franchiseföretag.

Återhämtning för Opticept

Opticept steg med 8,55 procent till 49:50 SEK på fredagen, sedan företagets vd återinträtt i tjänst efter brottsmisstankarna. Mest steg dock LMK Group, med 9,66 procent till 30:65 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 7,27 procent till 2:14 SEK.
Oatly fortsatte att falla, med 6,89 procent till 5:00 USD, medan Mackmyra föll med 4,92 procent till 5:80 SEK och Anora föll med 3,24 procent till 8:66 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,56 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,16 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,06 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,07 procent.  

Gomidda: Sushiflingor

Vad sägs om frukostflingor med smak av sushi, pizza Margherita, eller currykyckling? Det är något som Deliveroo just nu erbjuder i London, Bristol och Manchester, skriver Daily Mirror. Tidningens testpanel är högst tveksam inför nyheterna, inte minst tanken på fisk- och mjölksmak på fastande mage om morgonen, efter första koppen kaffe och innan pendlingen ska begås.
Flingorna finns i begränsad upplaga så länge lagret räcker – något som vi misstänker kommer att bli en ganska låg tid.
Om man säger så.

MailPoet