foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/03, 2022

Opticepts vd släppt – fortsatt misstänkt

Foodtechbolaget Opticepts vd Johan Möllerström släpptes på onsdagskvällen, efter att ha anhållits av Ekobrottsmyndigheten och förhörts tidigare under dagen. Misstankarna mot honom kvarstår dock, och ska enligt förundersökningsledaren handla om insiderbrott.
"Johan har delgivits misstanke om insiderbrott som skulle skett 2020 och avser ett helt annat bolag än OptiCept. Johan har i förhör förnekat brott dels på den grund att utredande myndighet felaktigt trott att Johan var en insynsperson i det aktuella bolaget, dels ock på den grund att Johan ej haft tillgång till någon insiderinformation", skriver Opticept i ett pressmeddelande, där man också framhåller att Johan Möllerström nu är tillbaka i tjänst.

Brakförlust för Oatly

Havredrycksbolaget Oatly gjorde en förlust före skatt för helåret 2021 om -215,05 miljoner USD (-57,95), efter att omsättningen stigit till 643,19 miljoner USD (421,35). Företaget har haft stora kostnader för sina nya fabriker i Vlissingen i Nederländerna, Singapore, samt i Ogden i amerikanska Utah, och dessutom lägre produktion än väntat vid den sistnämnda anläggningen på grund av coronapandemin.

Nytt fall för vetepriset

Kvarnvetepriserna fortsatte nedåt på Euronextbörsen på torsdagen. På eftermiddagen var priset 384:25 EUR per ton, en minskning med 19,25 procent från gårdagen.

Ny brittisk framgång för Dug

Veg of Lunds potatisbaserade dryck Dug ska börja användas av det brittiska livsmedelsföretaget Kirsty's som ingrediens i flera produkter. Det kommer både att handla om nya vegetabiliska rätter och om etablerade färdigrätter.
Till en början kommer Dug att användas i två nya produkter i vår, men Kirsty's vd och grundare Kirsty Henshaw säger att man "kommer att se betydande volymökningar under de kommande tolv månaderna när vi integrerar den i vår nuvarande portfölj av färdiga måltider".

Storsatsning från Agtira på vertikalodlingar

Agtira och Greenfood planerar en storsatsning inom stadsodling "på ett stort antal strategiska platser inne i städer, framför allt i storstadsregionerna". Tillsammans med Greenfood ska man kunna komma ut på mindre och medelstora butiker, restauranger och hotell, vilket företaget inte gjort tidigare.
Agtiras vertikalodlingssystem ska till en början finnas på tio platser, och samarbetet "kan på sikt generera omsättning i hundramiljonersklassen årligen för Agtira", som företaget uttrycker det.

Carlsberg drar tillbaka prognos

Carlsberg drar tillbaka sin vinstprognos för 2022 på grund av Rysslands invasion av Ukraina, vilket fått bolaget att delvis dra sig ur länderna och dessutom donera all vinst från verksamheten i Ryssland. Detta kommer att  påverka Carlsbergs finansiella resultat för 2022 negativt, enligt bolaget, som inte vill ge någon ny prognos just nu på grund av det osäkra läget.
Förra året stod Ryssland och Ukraina för 13 procent av koncernens omsättning och drygt nio procent av rörelseresultatet.

Too Good To Go vill ha matsvinn på schemat

Matsvinnsaktören Too Good To Go vill se matsvinn på schemat i skolorna i Danmark. Detta efter att en undersökning som företaget låtit göra visar att nästan en tredjedel av danska unga saknar information om hur man kan minska matsvinnet, rapporterar Fødevarewatch.
"Vi vet att de unga har intresse av att laga mat, men att de saknar kunskap och trygghet i förhållande till att laga mat utifrån de matvaror de redan har i kylskåpet", förklarar Too Good To Go:s danska landchef Heidi Boye.

Oatlys helår fick underkänt

Oatly föll med 8,74 procent till 5:22 USD efter sin förlusttyngda helårsrapport. Mest i branschen föll dock Skåne-Möllan, med 15,65 procent till 970:00 SEK, medan Anora föll med 7,88 procent till 9:00 EUR, Agtira föll med 6,25 procent till 30:00 SEK, Carlsberg B föll med 5,49 procent till 808:40 DKK, och Midsona A föll med 4,21 procent till 36:40 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 8,84 procent till 1:97 SEK, medan Salmon Evolution steg med 6,46 procent till 8:74 NOK, Axfood steg med 3,48 procent till 257:35 SEK, Apetit steg med 3,49 procent till 11:85 EUR, Lerøy Seafood steg med 3,42 procent till 71:88 NOK, och Viva Wine Group steg med 3,20 procent till 50:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,27 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,15 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,46 procent.  

Gomidda: Fel associationer

Så nås vi av meddelandet att svenska Dugges Bryggeri släpper en ny öl i samarbete med Shelta, vilket som alla (kanske) (inte) vet är en populär sneakersbutik på Andra Långgatan i Göteborg. Den kommer att heta "Shelta Lager"; en bärs som tillverkarna alltså kan – bokstavligt talat – sko sig på.
Den blir säkert god och bra på alla sorters vis. Fast vi kan ändå inte komma ifrån den något obehagliga associationen "tåbira".

MailPoet