foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/04, 2020

Restauranger kan tvångsstängas

Regeringen kan komma att tvångsstänga restauranger och köpcenter om detta anses nödvändigt för att stoppa coronasmittan. Det är en av innebörderna i det nya och reviderade lagförslag om mer makt som regeringen nu ska lämna till riksdagen för beslut. Det meddelade regeringen efter ett extrainsatt möte på tisdagen. Förslaget är en revidering av det som ursprungligen fått hård kritik för att vara för långtgående.

Besöksnäringen ropar på hjälp

Det är "självklart helt orimligt" att statliga fastighetsägare inte tillfälligt sänker hyrorna för krisdrabbade restauranger, hotell och andra företag inom besöksnäringen nu under coronakrisen. Det säger besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita i ett uttalande, där man också kritiserar privata fastighetsägare för samma "brist på ansvarstagande" när minst 30 000 anställda i branschen redan varslats eller sagts upp.
Samtidigt kräver Visita att regeringen inför kompensation för fasta kostnader när det plötsligt blir inkomstbortfall, möjlighet att korttidspermittera upp till 100 procent, samt tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter.
"Regeringen behöver ta besöksnäringens akuta situation på allvar. Det behövs riktade åtgärder som direkt tar bort kostnaderna för företagen", säger vd Jonas Siljhammar.
"Besöksnäringen är den näring som har störst andel medarbetare som är unga och utrikesfödda och vi finns i hela landet. Nu riskeras dessa jobb. Det vore förödande för hela samhället om den här utvecklingen tillåts fortsätta", säger han.

Foodwire korrigerar

I notisen "Sänkt avgift för 'Från Sverige'" uppgavs felaktigt att licensavgiften skulle sänkas till 0,05 procent av omsättningen på märkta produkter. Rätt siffra för den nya avgiften är 0,065 procent, och inget annat. Vi beklagar misstaget.

Panamigas i konkurs

Svenska tex max-kedjan Panamigas har försatts i konkurs, mindre än ett år efter att den startades av Nordic Restaurant Concept.
"Panamigas var en start up och det var som alltid tuffa tider första året. När sedan coronakrisen kom över oss var vi chanslösa", säger grundaren Madelen Källström.

O.P. Anderson och Koskenkorva till Tyskland

Altia ska börja exportera O.P. Anderson och Koskenkorva till Tyskland med hjälp av nya tyska samarbetspartnern Semper Idem Underberg. Redan från mitte av denna månad ska dryckerna finnas i välsorterade butiker över hela Tyskland.

50-procentig ökning av Coops tågtransporter

Coop ska öka sina tågtransporter med tåg med ytterligare 44,5 procent. Därmed räknar man med att spara nästan 3 000 ton i koldioxidutsläpp per år.
"Vi på Coop är mycket stolta över att vara den enda aktören i vår bransch som transporterar en stor andel av våra varor på tåg", säger transportdirektören Peter Rosendahl.

Plastpall för snacks kapar Orklas utsläpp

Orkla räknar med att minska sina koldioxidutsläpp med över 28 ton varje år genom att byta ut lastpallarna i trä för sina snacks till pallar av plast. Dessa är återanvändbara och beräknas hålla i 15 år.

Signum återkommer – men bara på öl

KF:s tidigare egenvarumärke Signum gör nu comeback, i form av en burköl med det namnet. Däremot kommer man inte att återinföra varumärket för andra varor, vilka som mest uppgick til ett hundratal innan Signum avskaffades för omkring två decennier sedan.

Ica krymper stämman

Ica flyttar sin stämma till huvudkontoret i Solna och uppmanar aktieägarna att rösta via e-post, allt på grund av coronakrisen. Blir det ändå för många som kommer på stämman, så kommer Ica att ställa in den, meddelar företaget.

Fortsatt uppåt på börserna

Även tisdagen karaktäriserades av återhämtning på börserna: Veg of Lund steg med 13,28 procent till 5:80 SEK, Eatgood steg med 12,04 procent till 2:14 SEK, Dalsspita steg med 7,18 procent till 4:18 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 6,81 procent till 0:50 SEK, och Rootfruit steg med 6,67 procent till 6:40 SEK. Mowi steg dessutom med 6,39 procent till 175:60 NOK, Optifreeze med 5,49 procent till 25:00 SEK, Novozymes med 5,02 procent till 322:40 DKK, Austevoll med 4,86 procent till 79:90 NOK, och Kopparbergs med 4,39 procent till 119:00 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 7,39 procent till 42:60 SEK, före Umida som föll med 5,53 procent till 2:22 SEK, Peckas Naturodlingar som föll med 5,00 procent till 9:50 SEK, och Mackmyra som föll med 4,01 procent till 7:18 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,68 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,45 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,52 procent.

Gomidda: Det er et myndigt land

Våra kära danska vänner brukar ju gilla att framställa svenskarna som paragrafryttare, stelbenta, byråkratiska och förbudsivrande förmyndare. Så det är inte utan att vi drar lite på munnen när vi nås av historien om restaurangerna som höll på att få böter i helgen för att ha delat ut gratis mat i Herlev och Århus.
Bättre än att slänga maten nu när gästerna uteblir, tyckte förmodligen Gorm's Pizza i Herlev och Peter Gift och Waxies i Århus, men si då kom Rigspolitiet med lyft pekfinger. Ty sådana utdelningar innebär att människor samlas, och det går inte för sig i coronatider, anser polismyndigheten enligt Jyllands-Posten. Denna gång slapp restaurangerna undan med en varning, men den som eventuellt fortsätter kommer att få böter, varnar polisen.
"Danmark, Danmark, det er et dejligt land/Där Pedersen kör knallert och citerar H. C. And'", konstaterade kultgruppen Torsson för många år sedan, men ibland fastnar grötigheten från språket tydligen även i myndigheten. Om man säger så.