foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/03, 2022

Opticepts vd anhållen av Ekobrottsmyndigheten

Opticepts vd Johan Möllerström har anhållits av Ekobrottsmyndigheten. Enlig åklagaren ska brottsmisstankarna dock inte röra själva företaget, men närmare detaljer är inte kända.
Opticept fortsätter verksamheten som vanligt tills vidare, enligt bolaget.

LI: Dyrare mat – men ingen brist

Svenska livsmedel kommer att bli dyrare på grund av Rysslands invasion av Ukraina, men det blir ingen brist på mat i Sverige. Däremot kan man göra klokt i att fylla på matförråden, bara man inte börjar hamstra. Ungefär så kan man sammanfatta Livsmedelsföretagens (LI) summering av konsekvenserna av Ukrainakriget för den svenska livsmedelsförsörjningen.
De stora akilleshälarna är Rysslands stora export av gödsel och gas, där lägre avbrott i båda kommer att få stora konsekvenser och kräva omställning. Det bästa den svenska regeringen kan göra är dock att "hålla fast vid livsmedelsstrategin och se till att inte lägga hinder för ökad svensk produktion", enligt summeringen som är skriven av chefsekonomen Carl Eckerdal och krisbredskapsansvarige Patrik Strömer.
I klartext innebär det sistnämnda ett krav på sänkta punktskatter på el och drivmedel, ett krav som nu kommer från allt fler håll men där regeringen ännu inte gett några klara besked.
LI rekommenderar också de företag som vill hjälpa Ukraina att i första hand skänka pengar.

Lantmännen köper in sig i Stjärnägg

Lantmännen köper 30 procent av aktierna KG:s Ägg, som i sin tur är majoritetsägare i Sveriges största äggleverantör, Stjärnägg.
"Äggnäringen är en viktig del av det svenska lantbruket", säger Lantmännens vd Per Olof Nyman.  "I samarbete med KG:s Ägg ser vi intressanta möjligheter när det gäller fortsatt utveckling inom produkt- och koncept, hållbarhet och foder".
Köpesumman har inte uppgetts.

Coca-Cola, Pepsi, McDonald's och Starbucks pausar i Ryssland

Coca-Cola, Pepsi, McDonald's och Starbucks blir de senaste storföretagen att pausa sin verksamhet i Ryssland på grund av landets invasion av Ukraina. McDonald's kommer att fortsätta att betala sina anställda, vilket tillsammans med övriga omkostnader och utebliven försäljning kommer att kosta kedjan uppskattningsvis 50 miljoner USD i månaden.

Liten minskning av vetepriset

Kvarnvetepriserna på Euronextbörsen föll tillbaka något på onsdagen, till 403:50 EUR. Det var dock bara en fyraprocentig minskning från tisdagens rekordnotering, och priserna är fortfarande långt över snittet från förra året.

Stolichnaya byter namn – vill bryta med Ryssland

Vodkan Stolichnaya byter namn till Stoli i ett uttalat försök att distansera sig från Ryssland, efter landets invasion av Ukraina.
Stolichnaya/Stoli är ju ursprungligen en rysktillverkad vodka, men görs sedan några år i Lettland av Luxemburgbaserade Stoli Group, vilket bolag i sin tur ägs av den ryskfödde miljardären Jurij Shefler, en frispråkig kritiker av Rysslands president Vladimir Putin och som fick fly landet redan för 20 år sedan.
Samtidigt tillverkas en vodka under namnet Stolichnaya i Ryssland,

Opticept rasade efter vd-anhållande

Opticept rasade med 9,54 procent till 43:60 SEK efter nyheten om att dess vd anhållits av Ekobrottsmyndigheten. Scandinavian Tobacco föll med 5,31 procent till 132:00 DKK, Midsona A föll med 5,00 procent till 38:00 SEK, och Lohilo föll med 2,20 procent till 4:90 SEK.
Agtira steg med 14,29 procent till 32:00 SEK, medan Royal Unibrew steg med 9,02 procent till 616:40 DKK, LMK Group steg med 8,73 procent till 28:65 SEK, Bakkafrost steg med 7,73 procent till 546:60 NOK, Kesko A och B steg med 6,12 respektive 6,13 procent till 22:55 respektive 24:58 EUR, och Raisio steg med 6,34 procent till 2:60 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,29 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 3,74 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,42 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,70 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,05 procent.  

Gomidda: Fel matvaror?

Ja, ni har säkert sett nyheten om att Riksbanken höjer sin beredskap genom att hamstra konserver, bland annat korv, med tanke på säkerhetsläget.
Gott så. Men vore det inte bättre för en centralbank att först och främst skaffa sig mer deg?

MailPoet