foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/03, 2022

Nya rekordpriser för livsmedel i världen

Livsmedelspriserna i världen har ökat med i snitt 3,9 procent sedan förra månaden – och 20,7 procent jämfört med ett år sedan. Det visar nya siffror från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO. Prisökningarna gäller februari, vilket innebär att Rysslands invasion av Ukraina och alla efterföljande sanktioner ännu inte fått fullt genomslag.

Arla och Valio lämnar Ryssland

Både Arla och Valio lämnar nu Ryssland efter landets invasion av Ukraina. För Arlas del handlar det om kontor i Moskva och St Petersburg, samt ett delägt mejeri i Kalach. Valio har ett ysteri nära Moskva samt kontor Moskva och St Petersburg.

Unilever pressas till nya hälsomål

Unilever lovar nu att publicera näringsvärdesnivåer för sina livsmedel, med jämförelse med yttre hälsomått. Det sker efter att flera investerare satt press på företaget att göra mer för att bekämpa fetmaepidemin i världen, skriver Financial Times. Unilever kommer dessutom att sätta upp nya mål för livsmedlens hälsopåverkan i oktober.

Frukt och grönt drabbas av Ukrainakriget

Frukt- och gröntbranschen i världen riskerar att drabbas illa av att de ryska och ukrainska marknaderna nu försvinner. Det varnar Michel Hoogendoorn, affärsutvecklingschef på handelsbolaget Global Produce. Speciellt Ryssland är en viktig marknad, förklarar han, men just nu går det inte att sälja till någotdera landet eftersom det inte går att få betalt, skriver Eurofruit Magazine.

Nu kommer återhämtningen

Tisdagen innebar den stora återhämtningen för livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna, efter måndagens stora ras. Mackmyra ledde ökningen med plus 12,84 procent till 5:80 SEK, före Skåne-Möllan som steg med 11,56 procent till 1110:00, Sjöstrand Coffee som steg med 9,06 procent till 1:87 SEK, Lohilo som steg med 7,74 procent till 5:01, och Olvi A som steg med 6,28 procent till 33:85 EUR.
Novozymes föll med 7,95 procent till 401:70 DKK, Chr. Hansen föll med 5,52 procent till 464:00 DKK, Salmar föll med 4,58 procent till 591:60 NOK, och Midsona föll med 3,85 procent till 40:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,42 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,31 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,01 procent.  

Gomidda: Bonus på restaurangen

Det är sällan man får en sådan extrabonus på restaurangen som det amerikanska paret Michael och Maria Spressler, som härförleden gick och åt på restaurangen The Lobster House i Cape May i amerikanska New Jersey, som de alltid har gjort de senaste 34 åren. Och beställde samma tallrik musslor som Michael alltid beställer. (Ja, inte samma musslor, men, äh, ni fattar.)
Ty i en av dessa låg en nästan nio millimeter stor och fullständigt äkta pärla – vilket var första gången storkonsumenten Michael var med om något dylikt.
Vad den är värd tänker paret Spressler inte alls ta reda på, för istället ska den bli till smycke åt Maria, som ett minne av den dagen, rapporterar Yahoo News.
Åwwww. Vad romantiskt.

MailPoet