foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/03, 2022

Ukraina stoppar livsmedelsexport

Det krigshärjade Ukraina stoppar all export av kött, råg, havre, bovete, socker, hirs och salt, rapporterar CNN. Vete, majs, fågel, ägg och olja får fortsätta att exporteras, men bara efter särskilt tillstånd från landets finansdepartement.

Vetepriset uppe på 450 EUR

Priset på kvarnvete sköt iväg ytterligare på Euronextbörsen på måndagen, och nådde nya toppnivån 450 EUR per ton. Den nya ökningen kom efter att Ukraina meddelat att exporten av vete belagts med restriktioner.

Olvi nobbar Ryssland och Belarus

Olvi "fördömer starkt attacken på Ukraina" och stoppar därför all export till Ryssland och Belarus, avbryter investeringar i Belarus samt påbörjar ett uttåg från den belarusiska marknaden. Eftersom Belarus stått för en fjärdedel av företagets verksamhet under förra året – och exporten till Ryssland inbringade 13,5 miljoner EUR under samma period – drar företaget dessutom tillbaka sin prognos för ekonomin under 2022.

Även Paulig säger farväl till Ryssland

Paulig drar sig ur Ryssland, meddelar företaget, utan att explicit göra någon koppling till Rysslands invasion av Ukraina.
"Processen kommer att ske med hänsyn till Pauligs anställda, kunder och lokal lagstiftning. Processen startar omedelbart och kommer att följa en detaljerad tidplan", skriver företaget i ett pressmeddelande.
Ryssland och de omgivande länderna står för omkring fem procent av företagets omsättning. 200 anställda finns vid kafferosteriet i Tver.

300 miljoner till fläsk, fågel och grönt

300 miljoner SEK av den extra miljard som regeringen vill satsa på jordbruket ska gå till gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretagen. Jordbruksverket och länsstyrelserna får i uppdag att föreslå hur stödet ska utformas, och regeringen ska sedan lägga fram satsningen i sin vårbudget.
Övriga 700 miljoner ska gå till skattesänkningar för diesel i jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet.

"Svartabörshamstring av mat i Ryssland"

Ryssland begränsar nu försäljningen av flera baslivsmedel i dagligvarubutikerna efter att kunder gjort stora köp som misstänks gå vidare ut på svarta börsen. Det uppger det ryska handels- och industridepartementet, rapporterar AFP. Enligt myndigheten har det gjorts flera stora köp av större volymer än vad som kan anses vara för eget behov.

Skåne-Möllan rusade när börsraset kom av sig

Skåne-Möllan drog iväg med hela 31,79 procent till 995:00 SEK på måndagen, en ökning som kan förklaras med stigande spannmålspriser. Chr. Hansen steg med 1,49 procent till 491:10 DKK.
Börsdagen började annars med stora ras, men även om den återhämtade sig, var livsmedelsaktierna fortfarande sargade. Agtira föll med 11,51 procent till 26:90 SEK, Ice Fish Farm föll med 10,34 procent till 26:00 SEK, Olvi A föll med 8,61 procent till 31:85 EUR, Mackmyra föll med 7,89 procent till 5:14 SEK, Veg of Lund föll med 7,09 procent till 13:75 SEK, och Apetit föll med 7,08 procent till 10:50 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,26 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,73 procent.  

Gomidda: En tår på tand

"Krokodiltårsyndromet" – nej, vi hade aldrig hört talas om denna åkomma heller, förrän vi läste om den stackars äldre kines som enbart omnämns som "Herr Zhang" i kinesiska media, och vars tillstånd innebär att han börjar gråta varje gång han äter.
Först tänkte han inte så mycket på det, enligt rapporterna, men det blev värre ju längre han måste tugga, och snart började det påverka hans sociala liv. Till slut vågade han inte äta offentligt, och då var det dags att söka läkare, som visste att berätta att det var en tidigare ansiktsförlamning som så att säga fått nerverna att trassla ihop sig och kopplas fel. Så efter en operation ska nu allt vara på rätt plats igen, heter det.
Nog för att vi sett en och annan maträtt som fått oss att vilja gråta, men det var liksom av andra orsaker.

MailPoet