foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/03, 2022

Systemets ryska säljstopp får importör att se rött

"Vi har avtal och lagrum. Systembolaget har en monopolställning och de ska inte diskriminera mellanleverantörer. Vi har inte gjort något fel som leverantör, och det finns inga officiella sanktioner". Det säger Ilja Belobragin, vars företag Tre Svampar nu drabbas hårt av Systemets beslut att säljstoppa ryska varor, eftersom företaget importerar sådana.
"Vi tolkar att de inte agerar enligt avtal, även om det är något hemskt som händer i världen. Vi har frågat Systembolaget, men om de inte kommer med något svar överväger vi att gå till domstol", säger Ilja Belobragin till Dagens Nyheter, och förklarar att hans bolag kan komma att gå i konkurs som följd av bojkotten.
"Vi ser detta som en exceptionell situation det är svårt att avtalsmässigt förutse detta saker. Vi har stor förståelse för reaktionerna generellt", svarar Systemets sortimentschef Ulf Sjödin.

AAK pausar handeln med Ryssland

AAK stoppar tills vidare leveranser till Ryssland och försäljning i landet.
"Även om AAK är en leverantör inom livsmedelssektorn, vilken inte omfattas av sanktioner, har det blivit mycket svårt att säkerställa sanktionsefterlevnad kring såväl logistik- och handelsflöden som mot tredje part", lyder företagets motivering.
Ryssland utgör cirka tre procent av AAK:s volymer, mätt i ton, uppger företaget.

Carlsberg stoppar nyinvesteringar i Ryssland

Carlsberg kommer att  stoppa nya investeringar i Ryssland samt stoppa exporten till sina företag i lade. Företaget säger att man gör detta för att "respektera alla tillämpliga sanktioner som införs".

Ny fantasinivå för vete

På torsdagen hade kvarnvetet nått "fantasipriset" 360 EUR per ton på Euronextbörsen. På fredagen rusade priset ännu mer, och låg på eftermiddagen på 415:50 EUR, efter att tidigare under dagen ha varit uppe och vänt på 425:75 EUR. Rysslands invasion av Ukraina och de osäkra tiderna har därmed fördubblat vetepriserna under det senaste halvåret.

Kale Foods vill expandera i Norden

Vegoföretaget Kale Foods tänker ta in 100 miljoner SEK för att öka sin räckvidd i Norden med nya varumärken som Heura, Mighty Pea och Veaganz, säger grundaren Måns Ullerstam till Food Navigator. Varumärkena finns redan i Sverige, men ska introduceras i Finland samt därefter Norge och Danmark, säger han.
Samtidigt har företaget utsett Anders Nilback till ny vd från och med denna månad; denne kommer närmast från motsvarande roll på Polarbrödsägda Brödverket.

Sisjö köper Stensåkra

Sisjö Intressenter köper Stensåkra Charkuteri med fabrik i Vetlanda för en icke uppgiven summa. Den nuvarande företagsledningen med Anders Starck och Birgitta Starck kommer att kvarstå som delägare och vara fortsatt aktiva i bolaget, medan vice vd Thomas Kanestad blir ny delägare och vd.

Agtira föll

Agtiras uppgång från torsdagen förbyttes i en nästan lika stor nedgång på fredagen: minus 8,31 procent till 29:80 SEK. Opticept föll med 8,82 procent till 46:50 SEK, Oatly föll med 7,36 procent till 6:17 USD, Carlsberg A föll med 6,16 procent till 884:00 DKK, ,Bakkafrost föll med 6,05 procent till 550:00 NOK, Grieg Seafood föll med 6,00 procent till 101:90 NOK, och Simris Alg föll med 5,97 procent till 0:63 SEK.
Veg of Lund steg med 4,96 procent till 14:80 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 1,75 procent till 29:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,79 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 4,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,20 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,48 procent.  

Gomidda: Maskningsaktion

Det var först efter att hon druckit ur sin Coke Zero på McDonald's i East Riding i brittiska Yorkshire som Natalia Reynolds upptäckte att det låg fullt med maggots i botten på pappersmuggen. Till råga på allt är hon gravid i 25:e veckan, så ni kan ju tänka er resten.
Hon tog givetvis denna mugg till restaurangen, där ingen verkade förstå hur dessa små odjur hamnat i drycken. Till Daily Mirror levererar däremot en talesperson för McDonald's följande obetalbara orakelsvar, sådär som bara en talesperson kan formulera det:
"När ärendet påtalades för vår restaurang och vårt Kundserviceteam undersökte vi saken omedelbart. Vårt godkända skadedjursföretag besökte restaurangen och hittade inga bevis för skadedjursaktivitet. Vi bad därför kunden att återlämna det främmande föremålet till oss för vidare utredning. Vårt Kundserviceteam kommer att bibehålla sambandet med kunden för att hjälpa till att finna en lösning".
Restaurangpersonalen hade en mer handfast respons, och frågade Natalia om hon ville ha en ny dricka.
Hon tackade nej. Sannolikt med viss emfas.

MailPoet