foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/03, 2022

Paulig säljer Gold&Greens

Paulig planerar att sälja Gold&Greens varumärke, immateriella rättigheter samt forskning och utveckling till Valio. Istället vill Paulig satsa på Tex Mex, kaffe, kryddor och snacks.
"Vi har inte kunnat skala upp verksamheten (i Gold&Greens) på ett lönsamt sätt", säger Pauligs vd Rolf Ladau.

Surt för Norrmejerier

Norrmejerier redovisar en förlust efter finansiella poster för helåret om -53,14 miljoner SEK (+62,72). Omsättningen minskade till 1,96 miljarder SEK (2,02). Kostnaderna har ökat medan volymerna förblivit oförändrade, investeringen i grillost har ännu inte betalat sig, och företaget har kvalitetsproblem i delar av osttillverkningen. Men trots det är vd Krister Zackari optimistisk.
"Norrmejerier har framtiden för sig men ett svagt resultat bakom sig. Jag är övertygad om att 2022 blir året då resultatet vänder", säger han.

Lakritskorv från Lakritsfabriken-Ridderheims

Ridderheims och Lakritsfabriken lanserar en gemensam ölkorv med smak av lakrits.
"Detta är ett riktigt kul samarbete mellan Lakritsfabriken och Ridderheims", säger Hans Mathiason, produktutvecklare på Ridderheims ägarbolag Atria.

Förkrossande majoritet vill ha offentlig svensk kyckling

84 procent av svenskarna vill att den kyckling som serveras i vård, skola och omsorg ska vara svensk. Det visar en ny undersökning som Svensk Fågel låtit Novus genomföra.
"Undersökningen visar att det finns ett stort förtroende för kyckling som är uppfödda i Sverige", säger Svensk Fågels vd Maria Donis.

Tobaksjättar stämmer Danmark för reklamförbud

House of Prince, Nicoventures Holdings och British American Tobacco stämmer danska Sundhedsministeriet inför tingsrätten i Köpenhamn för att ha brutit mot EU-rätten med dess krav på blanka paket, förbud mot marknadsföring av smaksatta e-cigarretter, och förbud mot synlig exponering av tobaksvaror.
Den danske folkhälsoministern Magnus Heunicke tar dock lätt på kritiken från de stora tobaksbolagen.
"Det är en känd strategi som de har försökt med i många länder. Jag tar stämningen som ett erkännande av att Danmark nu går i täten och har tagit ett stort och viktigt steg för folkhälsan", säger han.

Orkla-Peter tar över Royal Unibrew

Orklas förre vd Peter Ruzicka, som avgick 2019, blir ny ordförande för danska bryggeriföretaget Royal Unibrew. Han har suttit i styrelsen sedan 2021.

Uppåt för Royal Unibrew

Royal Unibrew ökad sin vinst före skatt för helåret till 1,65 miljarder DKK (1,51), efter att nettoomsättningen ökat till 1,75 miljarder DKK (7,32).

Underkänt för Unibrew

Trots ökad vinst för Royal Unibrew blev denna ändå lägre än förväntningarna från marknaden, som därför sänkte aktien med 8,72 procent till 625:60 DKK. Mest i branschen föll dock Sjöstrand Coffee, med 13,57 procent till 1:81 SEK, medan Simis Alg föll med 6,43 procent till 0:66 SEK, Carlsberg A föll med 5,67 procent till 948:00 DKK och Carlsberg B föll med 4,57 procent till 894:20 DKK.
Lohilo steg samtidig med 6,93 procent till 5:09 SEK, medan Atria steg med 4,89 procent till 10:30 EUR, Agtira steg med 3,57 procent till 29:00 SEK, och Harboes Bryggeri steg med 3,23 procent till 76:80 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,87 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,26 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,33 procent. 

Gomidda: Skakande

Vad är det egentligen som händer i vårt sydvästra grannland egentligen? Först drämmer de till med så kraftiga tobakslagar att tobaksföretagen drar dem inför domstol (vilket ni läser om på annan plats i dagens Foodwire) och sedan vill danska Coop strama åt reglerna för försäljning av öl.
Coop Danmark vill höja åldersgränsen för all alkoholförsäljning till 18 år från dagens 16 (för drycker med mindre än 16,5 procents alkohol), något man framförde inför ett stormöte i Folketinget förra veckan om ungas supande, rapporterar Politiken. Konkurrenten Salling Group säger däremot försiktigtvis att man inte vill blanda sig i den politiska frågan om var åldersgränsen ska gå.
Danmark, Danmark, du är dig inte längre lik.

MailPoet