foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/03, 2022

IPCC: Klimatförändringar allt större hot mot livsmedelsförsörjningen

Världen måste bereda sig på allt kraftigare extremväder allt oftare, vilka kan komma att skada försörjning, transport och lagring av livsmedel som snabbt blir dåliga, till exempel frukt, fisk, kött och mejerivaror. Det varnar nu FN:s klimatpanel IPCC i en ny rapport, författad av 270 forskare från 67 länder. Rapporten framhåller hur naturkatastrofer kan störa elförsörjningen, något som i sin tur kan få förödande konsekvenser för exempelvis livsmedelsproduktion eller -förvaring: bara i Kina beräknas en tredjedel av befolkningen vara utsatta för sådana störningar framkallade av översvämningar eller torka, enligt rapporten.

Bakkafrost stryper Rysslandshandel

Fiskbjässen Bakkafrost sluta nu sälja lax till Ryssland, efter Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland stod för tio procent av Bakkafrosts totala försäljning under 2020, enligt norska E24. Samtidigt har Lerøy Seafood stoppat sin laxförsäljning till Belarus.

Miljonregn över Axfood

Axfood tjänar preliminärt 200 miljoner SEK när samgåendet mellan Mat.se och Mathem nu har slutförts. Pengarna redovisas som en jämförelsestörande post under det första kvartalet.

Vegs Dug på Waitrose

Veg of Lunds potatisdryck Dug lanseras nu på den välkända brittiska dagligvarukedjan Waitrose, i 220 av totalt 330 butiker.

Äggvita utan ägg – målet för finländskt startup

Finländska Onego Bio har tagit in tio miljoner EUR i riskkapital för att kunna lansera nya produkten Bioalbumen, som i allt väsentligt är äggvita utan ägg. Företaget – som är en avknoppning från finländska forskningscentret VTT – använder en särskild jäsningsteknik för att kunna producera vad som uppges vara en produkt som är identisk med animalisk äggvita, men utan att något djur varit inblandat.
"Det här är en del av en större våg av människors ändrade perspektiv på alternativa sätt att producera livsmedel", säger företagets vd Maija Itkonen enligt Food Navigator.

Lactalis stoppar produktion i Ukraina

Skånemejeriers ägare Lactalis stoppar produktionen vid en av sina tre fabriker i Ukraina efter Rysslands invasion. Fabriken ligger i Nikolaev i södra delen av landet, och bedöms vara för nära stridszonerna. Vid de andra två fabrikerna sker produktion i reducerad skala.

Ny vd på Salmar

Fiskbjässen Salmar har utsett Linda Litlekalsøy Aase som ny vd. Hon efterträder Gustav Witzøe, som istället kandiderar till bolagsstyrelsen, senast den första juni.

Kraft Heinz satsar på alt-protein

Kraft Heinz startar joint venture tillsammans med chilenska vegoföretaget NotCo, i vilket man ämnar lansera nya produkter med hjälp av artificiell intelligens. Tanken är att man ska använda AI för att analysera växter så att man kan komma fram till de kombinationer som bäst efterliknar djurbaserade livsmedel. NotCo har redan lanserat sina första produkter i bland annat Chile, Mexiko och USA.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 7,69 procent till 770:00 SEK på tisdagen, före bland andra Dalsspira som steg med 7,14 procent till 1:80 SEK, Veg of Lund som steg med 4,20 procent till 14:90 SEK, och Chr. Hansen som steg med 2,91 procent till 498:70 DKK.
Olvi A föll med 13,29 procent till 37:50 EUR, medan Lohilo föll med 10,53 procent till 4:76 SEK, Agtira föll med 9,68 procent till 28:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 6,67 procent till 2:10 SEK, och Opticept föll med 6,03 procent till 53:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,30 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 4,62 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,10 procent. 

Gomidda: God Fettisdag!

Fettisdagen firas även i år, trots allt elände i världen. Bland annat firas den av Burger King, som noterat likheten mellan en genomsnittlig semla och en genomsnittlig hemburgare, och som denna dag därför serverar "semmelburgare" på utvalda restauranger.
Nå, nu är det inte riktigt så osmakligt som det kan verka, för det där i mitten (se bilden) är en brownie, som inte ens är grillad, men som "vilar på en bädd av krämig mandelmassa, toppad med fluffig grädde serverad i en kardemummabulle", enligt företagets beskrivning.
"Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en egen nytänkande variant av semlan", säger Maria Finnerman, Head of Innovation på Burger King.
Jo, nog var det en innovation alltid.
MailPoet