foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/04, 2020

Kaffekris hotar i coronakrisens spår

Kaffeodlarna i Colombia riskerar att inte kunna sitt kaffe på grund av coronakrisen. Landet är världens tredje största exportör och en kris i kaffeproduktionen där skulle kunna driva upp världsmarknadspriset, rapporterar Sveriges Radio. Odlarna försöker nu förhandla med regeringen så att de åtminstone ska kunna transportera de skördar de kunnat bärga, men många odlare hotas ändå av konkurs.

Kaos i bageribranschen

Ett bageri har "skickat hem all personal i panik", ett annat blev av med alla beställningar över en natt, och ansökningarna om korttidspermittering står som spön i backen. Så ser läget ut i den svenska småbageribranschen just nu, enligt en kartläggning som Mål & Medel har gjort.
"Det är bagerierna som drabbats värst hittills. Det finns de vars leveranser stoppats helt och hållet", säger till exempel Caroline Maar, lokalombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i region Syd.
"Jag är just nu uppe i 20 företag som vill teckna permitteringsavtal", säger hennes motsvarighet i region Norr, Margareta Bruhn, medan hennes kollega David Björklund i samma region har ett dussin.
Samtidigt är ändå de flesta företagen nöjda med insatserna från regeringen under coronakrisen, menar de ombudsmän som tidningen talat med. Undantagen är företag för vilka korttidspermittering inte kommer att hjälpa.
"Det handlar om företag som inte har några marginaler och som knappt har någon försäljning alls. De tvingas varsla för att inte gå i konkurs", säger Martin Johansson, lokalombudsman i region Öst.

Coop stoppar nytt jättelager

Coop har beslutat att skjuta upp planerna på ett nytt jättelager i Eskilstuna på obestämd framtid, på grund av coronakrisen, rapporterar Fri Köpenskap. Om och när arbetet med det 105 000 kvadratmeter stora lagret ska återupptas är inte beslutat.

LI: Situationen "brutal och skoningslös"

Krisåtgärderna på grund av coronakrisen är bra men långtifrån tillräckliga. Det säger Livsmedelsföretagen (LI) som nu lägger nya förslag på insatser som man vill att regeringen ska införa.
"Den ekonomiska verkligheten för många av våra små- och medelstora medlemsföretag är brutal och skoningslös. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt", säger LI:s vd Björn Hellman.
"Coronakrisen är en ekonomisk malström av ett slag vi aldrig har sett och då räcker det inte långt med livbojar. Särskilt de mindre företagen är extremt utsatta och många är redan på fallrepet", säger han.
Därför kräver nu LI att företagen ska få korttidspermittera ner till noll procent – med full lön – och att företagen ska få ersättning för permitteringslönerna direkt, istället för som nu i efterskott via skattekontot. Räntan vid de sena skatteinbetalningar som regeringen redan godkänt måste sänkas från de sex procent som gäller idag, staten måste garantera mer vid lån till små och medelstora företag, avgifterna för livsmedelskontroll måste avskaffas, de branscher som hotas måste få direkt stöd, och det kommer att behövas fler överbryggande åtgärder som tillfälliga momssänkningar och sänkta arbetsgivaravgifter, anser LI.
"Om inte nya och kraftfulla åtgärder sätts in kommer vi snart att se en utslagning av företag i en omfattning som Sverige inte har upplevt i modern tid", säger Björn Hellman.

Sänkt avgift för "Från Sverige"

Avgiften för att få använda märkningen "Från Sverige" p olika livsmedel sänks från halvårsskiftet från 0,07 till 0,05 procent på omsättningen av de produkter som bär märket. De företag som har en total omsättning under 25 miljoner SEK slipper avgiften helt. Det har Svenskmärkning AB, som hanterar märkningen, beslutat. Orsaken är att såpass många företag anslutit sig – nästan 190 stycken med totalt över 10 000 produkter – att företaget nu anser sig ha råd att ta mindre betalt.

Svedka-vodka inte svensk

Lantmännens vodka Svedka får inte längre kallas "svensk". Det har Förvaltningsrätten beslutat, eftersom vodkan exporteras som koncentrerad 96-procentig sprit och sedan späds ut på plats. Lantmännen tänker överklaga domen, rapporterar ATL.

Bra början på börsveckan

Grieg Seafood steg med 6,68 procent till 102:20 NOK som det främsta bland många livsmedelsrelaterade företag på de nordiska börserna som steg på måndagen. Kopparbergs följde efter med plus 6,48 procent till 115:00 SEK, Cloetta steg med 6,03 procent till 23:56 SEK, Optifreeze steg med 5,80 procent till 23:70 SEK, Biogaia steg med 5,79 procent till 448:00 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 5,26 procent till 10:00 SEK, och Probi steg med 4,93 procent till 187:40 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 3,16 procent till 0:46 SEK, före Rootfruit som föll med 3,13 procent till 6:20 SEK och Eatgood som föll med 2,80 procent till 1:91 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,93 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,60 procent.

Gomidda: Coronan på väg ta slut

Coronan kan vara på upphällningen. Ölet, alltså, med samma namn som ett för oss alla numera ökänt virus, och som tillverkats i många år av Grupo Modelo i Mexiko, långt innan någon covid-19 var påtänkt. Myndigheterna i Mexiko har uppmanat näringslivet i landet att stoppa all icke systemviktig produktion, en vädjan som bryggeriföretaget hörsammat, varför man nu drar ner produktionen till ett minimum, rapporterar DPA.
Om ändå samma sak kunde få gälla för virusproduktionen.