foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/02, 2022

Hemmakockar ska kunna sälja mat via Foodora

Foodora öppnar nu för att låta vanliga människor som gillar att laga mat hemma också sälja sina rätter till allmänheten genom bolaget. Efter en utbildning i till exempel hygien och temperaturloggning och efter att ha kunnat uppvisa godkända redskap, ska vem som helst kunna sälja sina hemlagade köttbullar, särskilda soppor eller mormors bakverk via företaget.
Till en början kommer möjligheten att finnas för boende i Nackaområdet i Stockholm, men "ambitionen är att den ska finnas tillgänglig runt om i hela Sverige", enligt Foodora.

Monster och Constellation kan gå samman

Energidrycksföretaget Monster och alkoholbjässen Constellation Brands diskuterar ett samgående, enligt vad nyhetsbyrån Bloomberg erfar. En sådan affär skulle bilda en dryckesjätte med ett marknadsvärde om över 90 miljarder USD, där de olika bolagen skulle komplettera varandra med betydande marknadsandelar inom sina respektive segment.
Monsters köp av CANarchy Craft Collective förra månaden fick många bedömare att tro att man inte skulle gå vidare med Constellationaffären, men så är det alltså inte, enligt nyhetsbyrån.

Flera livsmedel ökar mer än inflationen

Trots att livsmedelspriserna överlag ökar hälften så snabbt som priserna rent allmänt just nu, så finns flera undantag. Det visar nya siffror från SCB.
Enligt SCB ökade priserna generellt med 3,9 procent, räknat på fast ränta, mellan januari 2021 och januari 2022. Priserna på livsmedel ökade med 1,79 procent under samma period, men bröd, spannmålsprodukter, fisk, och inte minst kaffe, te och kakao – där kaffe är den stora drivkraften – ökade mer än så.
Sötsaker och glass var den enda kategorin som blev billigare.

Forskare: Vi äter inte alls mest processad mat

"Konserverade bönor, naturell yoghurt, växtbaserade drycker och havregryn är alla livsmedel som, utifrån en rent objektiv definition, processats tämligen hårt av industrin, men som vi snarare bör äta mer av. Därför sänder debatten om 'ultraprocessad' mat ut helt fel budskap".
Det säger Andreas Håkansson, forskare i livsmedelsteknik vid LTH, efter påståendet nyligen om att svenskarna äter mest ultraprocessade livsmedel i hela EU. Tekniken innefattar alla möjliga sorters processer, som mest är av godo, förklarar han.
Dessutom underkänner Andreas Håkansson hela klassificeringen av processade livsmedel, som "togs fram av ett par brasilianska forskare i näringslära år 2009 och delar in livsmedel i fyra kategorier: Helt oprocessad eller minimalt processad mat, processade kulinariska livsmedel, processade livsmedel och ultraprocessade livsmedel", enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsföretagen (LI).
"Utan olika former av industriella processer hade jordens växande befolkning knappast haft mat på bordet. Inte bara det, med hjälp av industriell bearbetning kan vi öka näringsinnehållet eller få fram livsmedel av sådant som annars skulle ha slängts eller blivit till djurfoder", säger han.

Mer snusk på Ello i Lammhult

Slakteriföretaget Ello i Lammhult, som under flera år haft stora problem med hygienen, får nu ett nytt vitesföreläggande efter att Livsmedelsverket i slutet av förra året upptäckt flera brister i hygienen. Knivar ska inte ha desinficerats innan styckning, krokar var smutsiga, och slakteriet har inte gjort tillräckligt för att åtgärda problemen. Nu hotar en straffavgift om 40 000 SEK för varje månad som företaget inte åtgärdar problemen, rapporterar ATL.

Bok- och apoteksentreprenör köper fiskfabrik

Pär Svärdson, grundare av Adlibris och Apotea, satsar 30 miljoner SEK i en fiskfabrik i hemstaden Västervik, rapporterar Dagens Industri. Även Sveriges Fiskare går in med en mindre andel.
Tanken är att göra om fabriken till ett center för forskning och utveckling på området, vid sidan av vanlig livsmedelsförädling. Redan nu står det klart att Ecopelag ska förädla musslor i fastigheten.

Mackmyra minskade förlusten

Mackmyra minskade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -3,25 miljoner SEK (-8,62). Omsättningen steg samtidigt till 27,85 miljoner SEK (24,75).
"Bland annat bidrar en väldigt stark decemberförsäljning via Systembolaget", konstaterar vd Johan Larsson.

Starkt kvartal för Umida

Umida bjöd på en vinst före skatt för fjärde kvartalet om 2,25 miljoner SEK (0,095), efter att omsättningen stigit till 46,11 miljoner SEK (39,15).

Miljardstöd till norska jordbruket

Norska staten låter knappt 40 000 lantbruksföretag dela på 11,5 miljarder NOK i extra stöd. Bakgrunden är en förhandlingsuppgörelse förra året, där staten enades med lantbrukarna om extra stöd för ökade kostnader för gödsel och byggmaterial, rapporterar NTB. Pengarna ska även räcka till avbytare.

Minskad vinst för Nestlé

Nestlé minskade sin vinst före skatt för helåret till 10,81 miljarder CHF (13,92), efter att omsättningen ökat till 87,09 miljarder CHF (84,34).

Nytt fall för Veg of Lund

Veg of Lund föll med 10,31 procent till 14:35 SEK på fredagen, före bland andra Humble Group som föll med 7,21 procent till 21:25 SEK, Skåne-Möllan som föll med 6,62 procent till 635:00 SEK, och Viva Wine Group som föll med 5,42 procent till 52:30 SEK.
Eatgood steg med 10,44 procent till 2:75 SEK, medan Dalsspira steg med 4,57 procent till 1:83 SEK, Andfjord Salmon steg med 4,12 procent till 40:40 NOK, och Mackmyra steg med 4,02 procent till 6:72 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,41 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,71 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,92 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,57 procent. 

Gomidda: Va' rått!

Hur länge kan man överleva på en diet om enbart rått kött? Tja, minst 98 dagar, enligt Instagrammaren @rawmeatexperiment, som just nu utför detta experiment inför sådär 110 000 följare. Han tänker äta rått kött – inklusive rå fisk – tills dess att han dör av bakterierna, meddelar han, under det att han sköljer ned dieten med råa ägg och råmjölk.
Idén fick han efter att ha varit mer eller mindre vegetarian, men det fick honom bara att må dåligt och få hälsoproblem. Nu när det är vildmansdieten som gäller så mår han mycket piggare, försäkrar han.
Nu ska det sägas att mannen – som i övrigt vill vara anonym – faktiskt unnar sig en och annan potatis och lite ris emellanåt, och han medger att det ännu händer att han även äter lagat kött, rapporterar brittiska Metro. Men som antivegopropaganda går det säkert att använda honom ändå, ifall man råkar vara på det humöret.

MailPoet