foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/02, 2022

Lohiloanställd utreds för brott

En anställd på Lohilo har polisanmälts för misstänkta ekonomiska oegentligheter, som kan komma att påverka företagets resultat. Personen har stängts av från sitt jobb i väntan på att utredningen ska bli klar.
Vd Richard Hertvig säger till Nyhetsbyrån Direkt att han inte kan ge några ytterligare kommentarer medan utredningen pågår, och vill inte heller säga om utredningen rör en person i ledningsgruppen.

Hotelljätte slopar nötkött

Hotellkedjan Scandics samtliga 86 hotell i Sverige slutar servera nötkött på lunch- och konferensbufféerna samt i hotellens minishop. Det sker av klimatskäl: kedjan räknar med att detta ska spara in nästan 5500 ton koldioxidekvivalenter.

Dyrare mat – men konsumenter beredda betala

Swedbank varnar i ny analys för att livsmedelspriserna i Sverige kan komma att öka med flera procent frampå året, i akt med att tillverkarna skickar sina kostnadsökningar för råvaror och energi vidare till kunderna. Samtidigt säger nio av tio tillfrågade konsumenter i en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek att de är beredda att betala mer för maten för att stötta lantbrukarna.
"Det finns en stark tilltro till inhemska livsmedel och en kvalitet i det svenskproducerade som kan få kosta", säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank.
"Sen gäller det att lantbrukaren också får del av de höjda priserna genom att få mer betalt för sina produkter", tillägger han.

Polarbröd väljer helsvenskt

När Polarbröd nu återstartar sin verksamhet i Älvsbyn, efter branden som ödelade den gamla anläggningen, kommer man till skillnad från tidigare bara att använda svenska spannmål som råvara.
"Det beror på att vi har som målsättning att användas oss av helt hållbara råvaror som odlas på fossilfria mångfaldsgårdar. En sådan vision är lättare att förverkliga med svenska aktörer. Samtidigt finns det också en kundefterfrågan på svenskmärkta produkter eftersom det bland annat stärker transparensen", säger koncern-vd Karin Bodin till ATL.

Uppåt för Match

Swedish Match ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 1,48 miljarder SEK (1,24), efter att omsättningen ökat till 4,75 miljarder SEK (4,14). Siffrorna förklaras främst av utvecklingen för rökfria produkter.
"Nikotinportioner uppvisade en spektakulär volymtillväxt på över 50 procent både i USA och Skandinavien", säger vd Lars Dahlgren.

Försäljningsuppsving för Simris

Simris Alg ökade sin omsättning för fjärde kvartalet till 2,98 miljoner SEK (0,54); på helårsbasis ökade omsättningen till 6,14 miljoner SEK (2,17). Under kvartalet halverade man dessutom förlusten före skatt till -3,63 miljoner SEK (-7,86).
"Detta är ett nytt Simris", säger styrelseordföranden Steven Schapera. "Vi startade med en oerhört vetenskapsbaserad plattform; nu är det dags att skifta fokus mot att bygga dess kommersiella framtid".

Vi dricker mer hemma

Systembolaget ökade sin försäljningsvolym till 577 miljoner liter (569,1) under förra året, vilket ledde till en omsättningsökning om fyra procent till 38,12 miljarder SEK. Alkoholkonsumtionen har flyttat in i hemmen under pandemin, snarare än att supandet generellt ökat, är Systembolagets analys av situationen.
Samtidigt minskade rörelseresultatet till 428 miljoner SEK (542), något som förklaras med att bland annat personalkostnaderna ökat på grund av pandemin.

Nya juicer från Kiviks

Kiviks Musteri lanserar två nya juicer med fruktkött. Samtidigt får företagets fläderblomsdrycker ny smak och utseende.

Nyponbröd från Pågen

Pågen lanserar Nyponbröd bakat på svenskodlad fullkornsdurum.

"Stoppa stora fiskodlingar på land"

Norska Naturvernforbundet vill stoppa storskaliga fiskodlingar på land. I ett brev till fiskeri- och havsminister Bjørnar Skjæran uttrycker förbundet sin oro för de stora strandzonsingrepp som fiskodlingarna riskerar att leda till, skriver Intrafish. Fiskodlingsbranschen är inte oväntat negativ, och menar att fiskodling är viktig för att möta miljöutmaningarna.

Godkänt för Match och Simris

Swedish Match och Simris Alg fick båda godkänt för sina respektive rapporter av marknaden; akterna steg med 3,83 respektive 2,32 procent till 73:20 respektive 0:75 SEK. Mest branschen ökade dock Grieg Seafood, med 6,73 procent till 111:00 NOK, medan Opticept steg med 3,43 procent till 63:30 SEK.
De misstänkta oegentligheterna hos Lohilo sänkte däremot den aktien med 4,96 procent till 5:94 SEK, efter Sjöstrand Coffee som föll med 8,37 procent till 2:30 SEK men före Norcod som föll med 3,98 procent till 101:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,82 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,07 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,83 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,64 procent. 

Gomidda: Quite tight

Ni som varit och ätit på Hooter's vet vad det är för inrättning, och hur servitriserna – vilka alltså företrädesvis ska ha väl exponerade kroppar – brukar se ut. Hudfärgade strumpbyxor ingår i uniformen, men nu avslöjas det att sådana får servitriserna köpa för egna pengar, i en automat inne på damtoaletten.
5 USD per par kostar det dem, berättar Tiktokkaren och Hootersservitrisen "kenzjee", och även om det inte verkar så mycket, så drar det iväg när man ska köpa nya varje dag, rapporterar New York Post.
Företaget anser att detta räknas som underkläder som tjejerna får bekosta själva, men servitriserna svarar att det borde ingå i lönen, eftersom det är obligatorisk klädsel.
I sant Hooter's-sexistisk anda kan man säkert argumentera att strumpbyxorna väl går att dra av, alltså i deklarationen, men nog tycker vi att företaget är lite tight av sig när de inte vill betala for obligatoriska tights. (Äh, det där lät bättre i huvet när vi tänkte ut det. Skriv en bättre slutkläm själv, för all del.)

MailPoet