foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/02, 2022

Kronfågel fortsätter skålla levande kycklingar

Kronfågel fortsätter att skålla levande kycklingar, och räknar med att fortsätta att göra det – trots att Länsstyrelsen kräver företaget på böter om 10 000 SEK för varje gång det sker. Sedan 1 juli har detta hänt vid 25 tillfällen, enligt Livsmedelsverkets rapporter som Aftonbladet redogör för.
Kronfågel har dock överklagat beslutet om böter till Förvaltningsrätten, och skriver att "noll procent ostuckna fåglar inte är möjligt att uppnå, även om detta ska vara målsättningen", samtidigt som man försäkrar för Aftonbladet att de levande men bedövade kycklingar som skållats inte lider.
Det senare är något som Länsstyrelsen inte alls håller med om, utan förklarar att bedövade kycklingar kan vakna under skållningen, något som ska ha hänt enligt både Livsmedelsverkets och Kronfågels egen personal. De tecken på att så har skett – att kycklingarnas skinn blivit rött då blodcirkulationen fortfarande varit igång – anser Kronfågel inte vara tecken på att kycklingen varit vid liv, något som Livsmedelsverket hävdar att det är.

Krav på mer betalt för bananer

Jordbruksministrarna i Ecuador, Colombia, Panama, Guatemala, Costa Rica, Dominikanska Republiken och Honduras vädjar nu gemensamt om mer betalt till bananodlarna. Istället bör Fairtrades prissättning ligga till grund för de stora livsmedelsjättarnas betalning.
"Odlarna befinner sig i ett läge där de istället för att tjäna pengar förlorar pengar för varje banan som säljs", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Försäljningen av Fairtradebananer har minskat på senare år.

Snabbväxande Fuud går med förlust

Fuud redovisar en förlust för helåret före skatt om -101,64 miljoner SEK (-0,81). Omsättningen blev 42,77 miljoner SEK (0,11). En av förklaringarna till förlusten är att man skrivit ner immateriella anläggningstillgångar för varumärket Frill i USA och Storbritannien, där verksamheten avvecklas, vilket kostat omkring 16,5 miljoner SEK. En annan är omstruktureringskostnader på nästan nio miljoner SEK.

Minskad förlust för Agtira

Agtira minskade sin förlust för skatt för helåret till -19,25 miljoner SEK (-22,43). Omsättningen steg till 14,30 miljoner SEK (12,71).
"År 2021 kommer vi att komma ihåg som året då Agtira fick sitt stora genombrott", säger vd Mattias Gemborg.

Sjöstrand vände till vinst

Sjöstrand Coffee vände till vinst före skatt för helåret om 0,93 miljoner SEK (-1,60), samtidigt som omsättningen mer än fördubblades till 26,71 miljoner SEK (10,40).

Nyttigare yoghurt från Skånemejerier

Skånemejerier lanserar nu en serie yoghurtar som både saknar sötningsmedel och fett – samt även laktos. "Jättelätt" heter den nya serien, som kommer i tre smaker, och som är företagets svar på kundernas efterfrågan på mer hälsosam kost.

Sjöstrand vann på rapporten

Sjöstrand Coffee steg med 5,46 procent till 2:51 SEK efter sin rapport, före bland andra Skåne-Möllan, som steg med 5,15 procent till 715:00 SEK, Viva Wine Group, som steg med 4,55 procent till 57:50 SEK, Oatly, som steg med 4,21 procent till 7:67 USD, och Midsona B, som steg med 4,19 procent till 38:50 SEK.
Dalsspira föll med 5,79 procent till 1:79 SEK, medan Scandi Standard föll med 4,05 procent till 37:95 SEK, Agtira föll med 3,51 procent till 27:50 SEK, och Fuud föll med 3,19 procent till 0:94 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,83 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,18 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,09 procent. 

Gomidda: Öl, nunnor och sång

Nu blir det bokstavligt talat öl, nunnor och sång vid Maredretklostret ett par mil sydöst om Bryssel. Om än inte i den mer utsvävande betydelsen.
Sång som en del av klosterlivet ackompanjeras sedan århundraden av ölbryggning på många belgiska kloster. Men bryggare kan igen vara, än de herrar munkar bara, har det hetat hittills; att nunnor skulle kunna brygga bärs ses antagligen som osedligt.
Men de 20 nunnorna som utgör kommuniteten på benediktinernunneklostret i Maredret har haft så svårt att skrapa ihop de pengar som behövs till akuta renoveringar, att d nu beslutat sig för att ge sig in på sina manliga kollegers domäner. Efter tre års utvecklingsarbete tillsammans med bryggeriföretaget John Martin lanserar de nu ölen Maredret Altus, med 6,8 procents alkohol, och Maredret Triplus, med stadiga 8,0 procent.
"Det är bra för hälsan. Det hjälper till med matsmältningen", säger nunnan Syster Gertrude till Reuters, och förklarar att nunnorna får en flaska var om söndagarna.
Däremot ser man sig inte som rivaler till munkklostret Maredsous, en enda kilometer bort, och som sedan länge brygger öl åt Duvel, utan snarare som ett komplement.
Om de förhöjda alkoholintagen även kommer att leda till, ska vi säga, mer intensiv trafik längs med den där kilometern, får däremot kanske framtiden utvisa.

MailPoet