foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/02, 2022

Unilever: Vi ska ha kvar maten

Unilever tillbakavisar nu den senaste tidens spekulationer att man skulle vara på väg att avhända sig hela eller delar av livsmedelsverksamheten.
"Låt mig göra klart att både nutrition och glass (som företagets båda livsmedelsrelaterade affärsområden heter numera, red. anm.) är fantastiska verksamheter med starka varumärken som kan blomstra inom Unilever", säger vd Alan Jope.
"Den nya verksamhetsmodellen kommer att ge dem ännu mer kraft att driva sina prestationer genom att ge respons på den kund- och kanaldynamik som är unik för var och en av de affärsområdena. Så vi ser en ljus framtid för både nutrition och glass inom Unilever", fortsätter han.

Krismiljard till lantbruket

Det svenska lantbruket ska få totalt en miljard SEK i stöd, efter de stora kostnadsökningarna. För dieselkostnaderna avsätts mist 700 miljoner SEK, medan 300 miljoner avsätts för att kompensera för ökade elpriser. Det meddelade regeringen på måndagen.
"Det är ett välkommet besked från regeringen", säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström till Ekot.
Dieselkompensationen ska kunna betalas ut i sommar, men när elkompensationen kommer är oklart. Först måste stödet dock godkännas av riksdagen, eftersom det finns med i regeringens vårbudget.

Salmar bjuder på NTS

Norska fiskföretaget Salmar lägger ett bud på konkurrenten NTS värt omkring 15,1 miljarder NOK. Det sker efter att den tredje konkurrenten Mowi ger upp försöken att köpa bolaget. Enligt Salmar har ägarna av 50,1 procent av aktierna uttalat stöd för budet.

Fortsatt ökning av fågel- och griskött

Den svenska slakten av fågel ökade för tredje året i rad, med över sex procent mellan 2020 och 2021, medan slakten av gris ökade för andra året i rad, med knappt två procent. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Samtidigt minskade nötdjursslakten med fyra procent, och får- och lammslakten med tre procent.

En tredjedel vill äta mindre kött av klimatskäl

En dryg tredjedel av svenska folket är beredd att minska sin köttkonsumtion för klimatets skull. Det visar Orklas Hållbarhetsbarometer 2022. Två tredjedelar är beredda at minska matsvinnet av samma skäl, medan knappt hälften kan tänka sig att minska sin konsumtion i största allmänhet.
"För att minska klimatpåverkan från livsmedel behöver vi inspirera fler att äta mer växtbaserat och bredda målgruppen", säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.

Mjöd på burk – med citron

Svenska Tomp Beer, Wine & Spirits ska börja importera mjöd på burk från brittiska Gosnells. Det är en mjödvarant som är smaksatt med friska citroner, dragon och Citrahumle, och som är kolsyrad till skillnad från vanlig mjöd.

Långlagrad riven Västerbottenost

Norrmejerier lanserar riven Västerbottensost med extra lång lagringstid, 24 månader.

Rike – ny ost från Skånemejerier

Skånemejerier lanserar den nya osttypen Rike, en lagrad hårdost som enligt företaget "har en stor smakintensitet som ger en fyllig, välbalanserad och rund eftersmak".

Stora nedgångar i Ukrainakrisens spår

Krisen kring Ukraina har fått investerarna att söka sig till traditionella placeringar som anses säkrare, och det ledde i förlängningen till sjunkande aktiekurser i hela Norden på morgonen. Agtira föll med 11,49 procent till 28:50 SEK, Opticept föll med 11,46 procent till 59:50 SEK, Veg of Lund föll med 8,97 procent till 16:75 SEK, Eatgood föll med 7,17 procent till 2:46 SEK, Simris Alg föll med 6,21 procent till 0:74 SEK, Biogaia föll med 5,75 procent till 475:00 SEK, och Carlsberg B föll med 5,68 procent till 1 029:50 DKK, för att ta de främsta exemplen i branschen.
Dalsspira var ett av få företag som steg märkbart, med 3,26 procent till 1:90 SEK, före Oatly som i tidig handel i New York ökade med 2,86 procent till 7:54 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,30 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,79 procent. 

Gomidda: Syndens nästen

Borgmästaren i Hudson i amerikanska Ohio, Craig Shubert, vill inte se fiskekojor ute på isarna på sjön (eller snarare gölen) i staden. Orsaken? Dessa tillfälliga byggen kan leda till prostitution.
Denna utsaga levererade han i samband med ett möte i stadens kommunfullmäktige nyligen, där uppförandelov för sådana tillfälliga byggnader skulle diskuteras, rapporterar WJW-TV i Cleveland.
Bakom påståendet ligger egna erfarenheter, förklarade Craig Shubert – ja, inte av själva prostitutionen, men väl från hans tid som TV-reporter, då han rapporterat om sådan verksamhet i fiskekojorna.
"När man diskuterar lagförslag är den klokt att diskutera potentialen för oavsiktliga konsekvenser, motiverade han vidare sitt ställningstagande.
Nu har denna häpnadsväckande koppling tvingat honom att avgå, vilket gör att han har tid att begrunda huruvida torsken verkligen går till på insjöarna. Eller om allt som luktar fisk är – äh, nu kom vi visst av oss.

MailPoet