foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/04, 2020

Försörjningsläget förbättras stadigt

Flingor, müsli, gryn, pasta, ris och mos är fortfarande till viss del pressade, liksom mer exotiska livsmedel – men både för dessa och för andra livsmedel har försörjningsläget stadigt förbättrats. Det visar den senaste snabbenkäten från Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) bland 103 av de viktigaste dagligvaruleverantörerna mellan 1-3 april. Som vanligt påminner DLF om att läget förändras snabbt så att siffrorna ska tas med stor försiktighet.
Hela undersökningen finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/04/dlf-varuforsorjning-prognos-v15-16.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Knäckebröd går som smör

Leksands Knäckebröd har fått ta in extrapersonal från restaurangbranschen efter att efterfrågan skjutit i höjden under coronakrisen. Försäljningen för två veckor sedan slog nytt rekord när den slog budget två gånger om, och hittills i år är försäljningen 450 ton över budget.
"Vi blev väldigt överraskade, vi vaknade upp en morgon och insåg att det inte blir något påskstopp i år för att vi måste fylla upp lagren", säger vd Peter Joon till Dalarnas Tidningar.
Riktigt varför just knäckebröd går så bra är det ingen som vet.

Sju av tio hållbaraste varumärken är livsmedelsföretag

Änglamark, Ica, Coop, Lantmännen, Systembolaget, Saltå Kvarn samt Arla. Där har ni i tur och ordning de varumärken som svenska konsumenter anser vara tvåa, trea, fyra, sexa, åtta, nia och tia på listan över de mest hållbara varumärkena i Sverige, alla kategorier. Det visar en undersökning från Sustainable Brand Index. Bara Ikea hamnar högre – på första plats – medan Apoteket kommer femma och SJ sjua; i övrigt är det alltså idel livsmedelsföretag på tio-i-topp-listan.
Änglamark vinner dessutom kategorin "Livsmedel" medan Ica vinner kategorin "Dagligvaruhandel", medan Max vinner kategorin "Restauranger & Caféer" och Loka vinner kategorin "Drycker". Orkla vinner kategorin "Konsumentvaror", men det är oklart hur detta formulerats eller om respondenterna främst tänkt på koncernens många livsmedelsprodukter.

Zoégas sommarkaffe ska bli spårbart

Årets upplaga av Zoégas sommarkaffe ska bli spårbart hela vägen från böna till kopp. Det ska ske med hjälp av blockkedjeteknik, som företaget menar sig vara först i sin bransch i Sverige med att använda. Med hjälp av en QR-kod på förpackningen ska man kunna få veta var kaffet odlats, när det plockats, när och var det skeppats från och när det rostats och koppats på Zoégas i Helsingborg.

Kesko permitterar sjättedel

Kesko permitterar omkring 2 000 av sina 12 000 anställda i Finland på grund av coronakrisen. Permitteringarna kommer att pågå i maximalt 90 dagar, och vissa kommer att vara på deltid.

HKScan i markaffär

HKScan köper marken där man har fabrik och logistikcenter i Vanda i Finland för 36 miljoner EUR.

Frukt- och gröntbrist hotar i Tyskland

Tyskland hotas av brist på frukt och grönt på grund av coronakrisen och den inverkan den har på arbetsmarknaden. Det varnar Frutania, en av Europas största leverantörer av sådana livsmedel. Bristen kan dessutom komma att utsträcka sig i flera år då det saknas minst 10 000 säsongarbetare i landet, vilket innebär att odlarna varken kan bärga sina skördar för i år eller är särskilt benägna att beställa nya plantor för nästa år, säger Frutanias vd Markus Schneider till Fruitnet.

Pepsi satsar mångmiljonbelopp mot corona

PepsiCo satsar 45 miljoner USD i kampen mot coronaviruset. Bland annat ska man köpa in skyddsutrustning till sjukvårdspersonal som arbetar med epidemin i samtliga världsdelar, samt testkit för diagnos. Dessutom ska man skänka över 50 miljoner gratismåltider åt riskgrupper runtom i världen. För Europas del handlar det om ett bidrag om 7,7 miljoner USD.

Börsveckan slutade i dur

Det blev mestadels uppgångar i branschen på börserna på fredagen. Midsona A ökade mest, med 8,49 procent till 46:00 SEK, medan Sjöstrande Coffee steg med 6,98 procent till 0:48 SEK, Simris Alg steg med 6,41 procent till 1:00 SEK, Eatgood steg med 4,80 procent till 1:97 SEK, Raisio steg med 4,19 procent till 3:11 EUR och Mackmyra steg med 4,00 procent till 7:28 SEK.
Midsona B föll samtidigt med 5,36 procent till 43:50 SEK, före Veg of Lund som föll med 4,25 procent till 4:96 SEK, Peckas Naturodlingar som föll med 4,04 procent till 9:02 SEK, och Swedish Match som föll med 3,77 procent till 561:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,14 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,30 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,43 procent.

Gomidda: Soffpotater är vi allihopa

Nu när väldigt många av oss sitter hemma och jobbar och väntar på att den där &%€%&/(&#€!!! coronan ska behaga försvinna är det förmodligen en och annan som upplever hurusom aktivitetsnivån sakta men säkert börjar anta soffpotatisens perfekta form. Men att helt förvandlas till en dylik knöl, mitt under brinnande jobbmöte via nätet dessutom, är förhoppningsvis de flesta förskonade ifrån.
Dock icke Lizet Ocampo, politisk chef för organisationen People For The American Way, som visserligen inte drabbades av någon Kafkaartad förvandling, men väl lyckades förvandla sig till en potatis på datorskärmen medelst ett av dessa filter som man ju numera kan förse bilderna på sig själv med. Till råga på allt hade hon ingen aning om hur hon skulle stänga av det där filtret, så där fick hon sitta och se ut som ett jordpäron hela videokonferensen lång.
För att ytterligare strö salt i potatisvattnet la kollegan Rachele Clegg, som också var med på mötet, ut en bild på hela härligheten på Twitter, och sen gick det som det brukar göra i dessa virala tider.
Lizet Ocampo tar dock saken med gott mod, rapporterar Daily Mirror, och uppges bara trivas bra i sin nya roll som Storpotät.