foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/02, 2022

Starkt kvartal för Orkla

Orkla ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 1,84 miljarder NOK (1,29), efter att omsättningen stigit till 14,03 miljarder NOK (12,62).
Orkla Foods ökade omsättningen till 5,14 miljarder NOK (4,87) men minskade rörelsevinsten till 729 miljoner SEK (817). Samma sak hände för Orkla Confectionery & Snacks, vars omsättning steg till 2,15 miljarder NOK (2,06) medan rörelsevinsten föll till 394 miljoner NOK (421). Orkla Food Ingredients ökade omsättningen till 3,31 miljarder NOK (2,83) och rörelsevinsten till 156 miljoner NOK (135).

Uppåt för Fazer

Fazerkoncernens vinst före skatt för helåret ökade till 45,6 miljoner EUR (41,8), efter att omsättningen stigit till 1,14 miljarder EUR (1,10). Företaget har känt av både coronakrisen och de rusande kostnaderna, men säger sig ha kunnat hantera detta "med hjälp av våra proaktiva förebyggande åtgärder, vårt starka varumärke och populära produkter i kombination med djärva innovationer", som företaget uttrycker det.

Ny satsning på Fjällyoghurt

Norrmejeriers Fjällyoghurt har hittills fört en ganska undanskymd tillvaro i mejerikylarna, men nu ska företaget satsa mer på varumärket. Den ganska rika yoghurten ska lanseras om i en ny, "spritsig" variant, som ska likna företagets Fjällfil, och dessutom kommer den nya smaken Hallon-Åkerbär. Samtidigt får förpackningen en ansiktslyftning.

Pressbyrån levererar med Uber Eats

Pressbyråns sortiment kan levereras med Uber Eats i nio svenska städer från och med nu. Redan idag finns tjänsten i Stockholm, Göteborg och Malmö, och de närmaste två veckorna tillkommer Uppsala, Lund, Linköping, Norrköping, Helsingborg och Örebro.

Risenta Granola från Paulig

Paulig lanserar en ny Granolaserie i tre smaker. Dessutom kommer den att få en ny innerpåse, som ska göra det lättare att återvinna förpackningen.

Arla vill locka ungdomar

Hade det bara funnits personal med rätt kompetens hade man anställt fler, säger Arla, som nu försöker locka ungdomar att välja mejeribranschen när det börjar bli dags för val till utbildning inför hösten. Det närmaste året kommer man att behöva anställa 100 personer, men det är brist på utbildad arbetskraft inom en rad områden.

HKScan föll

HKScan föll med 5,12 procent till 1:59 EUR på torsdagen, före bland andra Umida som föll med 4,87 procent till 8:98 SEK, LMK Group som föll med 4,07 procent till 29:50 SEK, och Fuud som föll med 1,96 procent till 1:00 SEK.
Carlsberg A steg med 4,85 procent till 1 190:00 DKK, medan Eatgood steg med 3,77 procent till 2:48 SEK, Scandinavian Tobacco steg med 3,28 procent till 148:00 DKK, och Salmon Evolution steg med 2,32 procent till 9:69 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,05 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,79 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,89 procent.

Gomidda: Rör inte mitt helrör

Trogna Foodwireläsare är bekanta med den europeiska märkningen Nutri-Score, som med en grön-orange-röd skala från A till E snabbt ska kunna ge konsumenterna ett hum om näringsvärdet i livsmedlen de köper. Nu vlil Nutri-Score införa en sjätte kategori, F, som dessutom ska vara svart – ja, det betyder ungefär vad det låter som – och som ska vara förbehållen alkoholdrycker.
Men detta har väckt ramaskri bland de stolta vintillverkarna i Italien. Planerna utgör "en skymf mot vetenskapen och vinsektorn", enligt tankesmedjan Competeres grundare Pietro Paganini (jo, han heter faktiskt så); är "godtyckliga och vilseledande" och representerar en "alkoholfientlig orientering" hos europeiska myndigheter, dundrar han.
"Vetenskapen har uppmärksammat vikten av vin i en balanserad diet", säger Signor Paganini enligt Food Navigator, medan den italienska vinfederationen Federvinis chef Micaela Pallini talar om "ett slag i ansiktet" på sektorn med alla dess traditioner och ja-ni-vet, och menar att planerna "kriminaliserar" vinet.
Förespråkarna framhåller alkoholens skadeverkningar, men vad hjälper siffror och statistik, när ett glas vin med gott samvete till pastan är hotad? Basta! Follia!

MailPoet