foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/02, 2022

Norsk lax smugglades till Kina

Stora mängder norsk lax ska ha smugglats till Kina under åren efter att den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo tilldelades Nobels Fredspris. Det avslöjas i en dokumentär gjord av norska mediebolaget NRK. Det ska ha varit ett sätt att försvara landets 97-procentiga marknadsandel i landet, efter att Kina började bojkotta norska varor.
Enligt NRK ska fisken istället helt enkelt ha skickats till Vietnam, och därefter smugglats till Kina. Den kraftiga exportökningen till Vietnam har mycket riktigt väckt uppmärksamhet, men flera stora producenter har bedyrat att inget olagligt låg bakom siffrorna.
Norska ekobrottsmyndigheten Økokrim reagerar starkt på uppgifterna, och säger till NRK att man kommer att granska saken tillsammans med tullen, skattemyndigheten och Mattilsynet.

Glassbolag flaggar för prisökningar

Både Lejonet & Björnen och Triumfglass varnar för att man kommer att bli tvungen att höja sina priser, på grund av de ökad kostnaderna. Hur stora höjningarna blir för Lejonet & Björnens del är inte bestämt, säger glassmästaren Anders Lejonbjörn till Dagens Nyheter, men hallonglassen kommer man att helt plocka bort efter en mer än hundraprocentig prisökning på hallon. Triumfglass å sin sida räknar med en höjning på omkring en krona per glasspinne, säger försäljnings- och marknadschefen Felix Müntzing till tidningen.

Umida samarbetar med influencers

Nästa månad lanserar Umida sin första produkt tillsammans med influencertrion JLC (Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman), under nya varumärket JOLUCA. Umida och JLC har startat ett gemensamt bolag för ändamålet, och tänker sig "att snabbt bygga ett starkt nytt dryckesvarumärke via influencerkraften från JLC och kunskapen från Umida", som det heter.
Första drycken blir "en blanddryck med smak av rom & kola (sic)", enligt Umida.

DC-slakteri på halvfart efter smittoutbrott

Danish Crowns slakteri i tyska Husum har fått gå ned på halvfart efter att nästan 40 procent av de anställda fått sättas i karantän, rapporterar Flensborg Avis. För ett år sedan fick samma slakteri hålla stängt i två veckor.

Många grödor måsta flytta på grund av klimatförändringarna

Brasilien, Vietnam, Indonesien och Colombia riskerar alla att förlora sina ledande positioner som kaffeodlingsländer på grund av klimatförändringarna. Det varnar forskare vid Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (ZHAW). Forskarna har studerat klimatförändringarnas påverkan på kaffe, cashewnötter och avokado till 2050, och resultaten är tydliga: dagens stora producentländer hotas, även om just kaffet är mest sårbart för klimatförändringar.
Samtidigt öppnas nya möjligheter i andra länder, som USA, Argentina, Kina och Östafrika, enligt forskningsrapporten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.

Oväntat tapp för Salmon Evolution

Salmon Evolution föll oväntat med 10,70 procent på tisdagen till 9:68 NOK, efter att som mest ha tappat över 15 procent under dagen. Analysföretaget Fearnley hade visserligen sänkt sin rekommendation från "köp" till "sälj", med en riktkurs ända nere på 8:50 NOK, men samtidigt höjde Pareto Securities sin riktkurs från 11 till 12 NOK och upprepade rekommendationen "köp".
Skåne-Möllan föll med 4,03 procent till 595:00 SEK, Novozymes föll med 3,84 procent till 393:10 DKK, Lohilo föll med 3,76 procent till 6:15 SEK, och Veg of Lund föll med 3,70 procent till 18:20 SEK.
Midsona B steg med 4,00 procent till 39:00 SEK, medan Andfjord Salmon steg med 3,52 procent till 38:20 NOK och Apetit steg med 2,38 procent till 12:90 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,92 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,46 procent.

Gomidda: En pudding på huvudet

Åh nej, vi missade visst National Yorkshire Pudding Day, en världshändelse i hela norra England den 6 februari (skriv ner i almanackan till nästa år!) Men vi får trösta oss med frysta livsmedelsföretaget Aunt Bessie's nylanserade keps – som ska se ut som en äkta Yorkshirepudding av Aunt Bessie's slag.
Fast man får snabba sig, skriver The Northern Echo, för kepsen tillverkas i begränsad upplaga, och man kan bara få den gnom att vinna den i en tävling på företagets Facebooksida där man får beskriva hur man helst avnjuter dylik maträtt.
Sen kan man lyckligt gå och känna att det är toppen med en pudding på knoppen, om man nu skulle vara på det humöret.

MailPoet